„Ценете предизвикателствата – в съвършенството няма развитие“: Снежната сова – Хуан Гарсия-Херерос, представя на концерти у нас в нов вид номинирания за „Латино Грами“ Normas

„Ценете предизвикателствата – в съвършенството няма развитие“: Снежната сова – Хуан Гарсия-Херерос, представя на концерти у нас в нов вид номинирания за „Латино Грами“ Normas

Виртуозният колумбийски басист Хуан Гарсия-Херерос идва за поредно турне у нас. Майсторът на шестструнната електрическа бас китара ще изнесе с музиканти от България, Словения, Съединените щати и Пуерто Рико три концерта в три последователни дни: от 16-ти до 18-ти ноември ще ги слушаме в столичния „София лайв клуб“, „Дръмс клъб“ в Стара Загора и Bee Bop Cafe в Пловдив. Концертите са с начален час 21. Акцент ще е музиката от номинирания за „Латино Грами“ за най-добър латино джаз албум Normas, както и съвсем нови композиции, които ще станат част от следващия студиен проект на музиканта, известен като Снежната сова.

„Изминалата година, през която представяхме Normas заедно с музикантите от групата, за нас бе духовно пътешествие. Когато година по-късно се обърна наздад и слушам албума, виждам как той е фантастичен документ на енергията на нашето съвремие, енергията на музиката днес, на развитието на обществото с музиката. Все още се изненадвам, когато го слушам. И съм толкова щастлив, че го реализирахме! Това е много специално усещане“, каза Снежната сова в интервю на Светослав Николов по Джаз ФМ.

В записите на Normas участват българските музиканти Александър Владигеров (тромпет) и Стоян Янкулов – Стунджи (ударни), както и изпълнители от Венецуела, Колумбия, Австрия, САЩ. Концертите в България ще са със Стунджи, словенския пианист Марко Црънцеч, перкусиониста от Пуерто Рико Ефраин Торо, Джонатан и Джеръми Пауъл (тромпет и саксофон), които пред Джаз ФМ Снежната сова определи като „новите Брекър брадърс“. И едно много специално участие – впечатлен от таланта на Марина Господинова, Хуан Гарсия-Херерос за първи път създава текстове към своите пиеси и първа ще ги претвори Марина.

В България няма да чуем този Normas, който е записан в студиото – и музикантите, и слушателите са извървели поредната отсечка от житейския си път и са още по-мъдри и одухотворени. „През цялата година музиката от албума се развиваше. Ние я представихме в много страни по света. Всички музиканти натрупаха нови преживявания, аз натрупах нови преживявания. Имаме нови звуци и усещания – и всичко това ще се види на сцената“, подготвя ни за новото Снежната сова.

Normas е като огледало на живота – албумът е също толкова богат, фънки, интересен, понякога – неочакван, често – хармоничен с различните звуци, които чуваме в пиесите. И също като живота, Normas е пътешествие. „Ние сме снопове енергия, които пътуват в живота. Работата ми като музикант е да създам саундтрака на живота и на преживяванията ни“, обяснява творческата си философия Хуан Гарсия-Херерос. Най-важният урок, който ни преподава животът, той разказва с думите: „За мен най-големият урок е, че в съвършенството няма развитие – когато човек се фокусира върху това да е винаги прав, да е идеален... Ако не допускахме грешки, ако не преживявахме това усещане, нямаше да израстваме като хора. За нас е важен опитът, а не съвършенството. Нуждаем се от предизвикателствата – да си жив, е да ги посрещаш и да си извличаш поуки.“

Седмица след турнето си в България Снежната сова ще свири на церемонията по връчването на наградите „Латино Грами” в Лас Вегас. Със своята музика Хуан Гарсия-Херерос печели любов и признание, а също така и създава история – той е първият роден в Колумбия музикант, който е номиниран за това отличие.

Снимка: фейсбук профила на Снежната сова.