Българско участие в запис, претендент за

Българско участие в запис, претендент за "Грами": Алфредо Родригес благодари на Петър Славов за съвместната им работа. Ето кои са другите номинирани музиканти

В петък вечерта бяха обявени номинациите за 57-те годишни награди "Грами". Престижните отличия ще бъдат връчени на 8 февруари 2015 г. в Staples Center в Лос Анджелис.

След миналогодишната номинация на Добринка Табакова тази година също имаме повод за радост, поглеждайки към списъка с номинираните за "Грами". В категорията "Най-добър аранжимент, инструментален или акапела" е номиниран кубинският пианист Алфредо Родригес за композицията Guantanamera, включена в новия му албум The Invasion Parade, чийто продуцент е Куинси Джоунс. Любопитното е, че в този запис (а и в целия албум) участва един от най-успешните съвременни български джаз музиканти Петър Славов младши. В началото на тази година в ефира на Джаз ФМ направихме интервю с басиста, в което той ни разказа за компактдиска на Алфредо Родригес и за химията помежду им и лекотата, с която комуникират, когато свирят заедно. Разговора с Пепи Славов можете да си припомните тук.

Малко след обявяването на номинациите Алфредо изпрати на Пепи следното съобщение: "Пепи, просто исках да ти кажа, че нашият аранжимент на Guantanamera току-що беше номиниран за "Грами"! Поздравления и ти благодаря за всичко!" Въпреки че номинацията за аранжимент е на името на Алфредо Родригес, кубинският пианист не случайно се изразява с думите "нашия аранжимент". Приносът на Пепи Славов и барабанистът Хенри Коул е безспорен по отношение на аранжимента и начина, по който звучи тази композиция. Искрено се надяваме, че ще имаме още много поводи да споменаваме името на талантливия български музикант във връзка с наградите "Грами".

Сред останалите номинации също откриваме имената на десетки артисти на Джаз ФМ радио, които допринесоха за изключителния облик на изтичащата музикална година. Сред номинираните в джазовите категории са новите заглавия на Даян Рийвз, Гретчен Парлато, Рене Мари, Били Чайлдс, Тиърни Сътън, Чик Къриа, Джейсън Моран, Brian Blade & The Fellowship Band, Фред Хърш трио и звездното сътрудничество на Боби Хътчерсън, Дейвид Санборн, Джоей ДеФранческо и Били Харт. По-долу обръщаме специално внимание на списъка с джазовите категории.

Една от най-равностойните категории тази година е за "Най-добър традиционен вокален поп албум". Тук са номинирани успешните заглавия Cheek To Cheek на Тони Бенет и Лейди Гага, Nostalgia на Ани Ленъкс, Night Songs на Бари Манилоу, коледният проект на Джони Матис Sending You A Little Christmas и албумът с дуети на Барбра Страйсенд Partners.

Въпреки че от години се радва на забележителна кариера и е един от най-успешните басисти в света, Нейтън Ийст издаде дебютния си солов проект едва тази година. Дискът Nathan East е номиниран за "Грами" в категорията "Най-добър съвременен инструментален албум". Конкуренцията в тази категория се подсилва от новите албуми на двама саксофонисти - Wild Heart на Минди Абер и Slam Dunk на Джералд Олбрайт. Тук е номиниран и проектът Jazz Funk Soul на супер триото Джеф Лорбър, Чък Лоуб и Евърет Харп.

Миналата година Black Radio на Robert Glasper Experiment беше отличен с "Грами" в категорията за "Най-добър R&B албум", а сега продължението на компактдиска - Black Radio 2 - е номиниран в същата категория и нищо чудно да удвои успеха. Един от записите в Black Radio 2 - песента Jesus Children, в която участват Лейла Хатуей и Малкълм Джамал Уорнър, е номинирана в категорията "Най-добро традиционно R&B изпълнение".

Носителят на три награди "Грами" Кеб Мо има възможност да увеличи своята колекция. Неговият нов проект Bluesamericana е номиниран в категорията "Най-добър албум, свързан с американските корени и наследство". С номинация е и една от песните, включена в него The Old Me Better - записана заедно с The California Feet Warmers, а дискът е оценен по достойнство и от техническа гледна точка, тъй като звукозаписните и мастеринг инженери, работили по проекта, са номинирани за своята работа.

Едно от най-летните и заредени с много настроение заглавия - Magic на легендарния бразилец Серджио Мендес, също е с номинация за "Грами". Сред неговите конкуренти в категорията "Най-добър уърлд мюзик албум" е Eve на африканската дива Анджелик Киджо.

Сред най-свежите и зареждащи албуми на годината е и новият проект на оркестъра Big Phat Band със заглавие Life In The Bubble. Дискът е номиниран в категорията за "Най-добър албум на голям джаз оркестър". Лидерът на Big Phat Band Гордън Гудуин получи номинации в две категории за аранжиментите си на композицията Get Smart и песента Party Rockers, в която пее Джудит Хил.

Хил от своя страна участва в още един проект, номиниран за "Грами". Става дума за лентата "На крачка от славата", номинирана за "Най-добър музикален филм". В 20 Feet From Stardom участват още Мери Клейтън, Дарлийн Лав, Лиса Фишер и др. Филмът Get On Up, разказващ историята на Джеймс Браун, получи номинация "За най-добър саундтрак към визуална медия".

Списък с номинираните артисти и албуми в джазовите категории:

Най-добро импровизационно джаз соло

The Eye Of The Hurricane
Кени Барън, солист
Запис от: Gerry Gibbs Thrasher Dream Trio
Лейбъл: Whaling City Sound

Fingerprints
Чик Къриа, солист
Запис от: Trilogy (Чик Къриа трио)
Лейбъл: Concord Jazz

You & The Night & The Music
Фред Хърш, солист
Запис от: Floating (Фред Хърш трио)
Лейбъл: Palmetto Records

Recorda Me
Джо Ловано, солист
Запис от: The Latin Side Of Joe Henderson
Лейбъл: Half Note

Sleeping Giant
Брад Мелдау, солист
Запис от: Mehliana: Taming The Dragon (Брад Мелдау и Марк Джуилиана)
Лейбъл: Nonesuch


Най-добър вокален джаз албум

Map To The Treasure: Reimagining Laura Nyro
Били Чайлдс и други артисти
Лейбъл: Masterworks

I Wanna Be Evil
Рене Мари
Лейбъл: Motema Music

Live In NYC
Гретчен Парлато
Лейбъл: Obliqsound

Beautiful Life
Даян Рийвз
Лейбъл: Concord Records

Paris Sessions
Тиърни Сътън
Лейбъл: BFM Jazz


Най-добър инструментален джаз албум

Landmarks
Brian Blade & The Fellowship Band
Лейбъл: Blue Note Records

Trilogy
Чик Къриа трио
Лейбъл: Concord Jazz

Floating
Фред Хърш трио
Лейбъл: Palmetto Records

Enjoy The View
Боби Хътчерсън, Дейвид Санборн, Джоей ДеФранческо и Били Харт
Лейбъл: Blue Note Records

All Rise: A Joyful Elegy For Fats Waller
Джейсън Моран
Лейбъл: Blue Note Records


Най-добър албум на голям оркестър

The L.A. Treasures Project
The Clayton-Hamilton Jazz Orchestra
Лейбъл: Capri Records, Ltd.

Life In The Bubble
Gordon Goodwin's Big Phat Band
Лейбъл: Telarc International

Quiet Pride: The Elizabeth Catlett Project
Руфъс Рийд
Лейбъл: Motema Music

Live: I Hear The Sound
Archie Shepp Attica Blues Orchestra
Лейбъл: ArchieBall

OverTime: Music Of Bob Brookmeyer
The Vanguard Jazz Orchestra
Лейбъл: Planet Arts Recordings


Най-добър латино джаз албум

The Latin Side Of Joe Henderson
Конрад Хервиг с участието на Джо Ловано
Лейбъл: Half Note

The Pedrito Martinez Group
The Pedrito Martinez Group
Лейбъл: Motema Music

The Offense Of The Drum
Arturo O'Farrill & The Afro Latin Jazz Orchestra
Лейбъл: Motema

Second Half
Emilio Solla Y La Inestable De Brooklyn
Лейбъл: Emilio Solla Music

New Throned King
Йосвани Тери
Лейбъл: 5Passion

Фотография: Петър Славов като член на триото на Алфредо Родригез по време на концерта на Куинси Джоунс и приятели, чийто домакин е The American Cancer Society.