Български звезди от световните сцени, знаменити чужди творци и значими партньорства в „Дни на музиката в Балабановата къща“

Български звезди от световните сцени, знаменити чужди творци и значими партньорства в „Дни на музиката в Балабановата къща“

Легендарният френски квинтет „Мурагес“, „Кьолнски виртуози“, Брас квинтет от Кралския Концертгебау оркестър, световната оперна прима Красимира Стоянова, звездното дуо Светлин Русев – Евгени Божанов и много други знаменити участници представя в есенното си издание елитният Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в Пловдив. Организатор е Фондация за култура и изкуство „Музикартисимо“, а радиостанции от bTV Radio Group сме медиен партньор. „Политиката на фестивала вече 10-а година е да представя най-големите артисти на нашето съвремие в най-силните години на тяхната кариера.“ – коментира организаторът Мила Павлова в интервю за Джаз ФМ. Интервюто на Светослав Николов с нея можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.

На 14 септември първи на сцената на „Балабанова къща“ излизат музикантите от един от най-великите духови квинтети „Мурагес“. „Още от студенти сме ги слушали в захлас – те са смятани за един от най-великите квинтети от създаването си в Париж през 1980 г. до наши дни. Да ги представя пред българска публика беше и моя лична мечта.“ – сподели Мила Павлова, самата тя музикант и участник в квартет „Пилекадоне“. Тя разказа, че няколко години наред е било трудно да се намери дата за гостуване у нас в натоварения им график.

Брас квинтетът от Кралския Концертгебау оркестър ще свири на 25 октомври в Малката базилика. Той е съставен от водачите на „златната“ мед на един от най-добрите оркестри в света. „За първи път по идея на соло тромпетиста Мирослав Петков – българска гордост в оркестъра заедно с Веско Ешкенази – се възстановява един квинтет, който е съществувал навремето. Той е съставен изцяло от водачите на медните инструменти.“ – разказа организаторът на фестивала.

„Кьолнски виртуози“ начело с концертмайстора на Радиооркестъра в Кьолн Ангелина Абаджиева ще ни очароват на 13 октомври в „Балабанова къща“. „Съставът е много нестандартен и ефектен.“ – определя Мила Павлова участието във формацията и на виртуозния акордеонист Александър Панков, носител на наградата „Златен акордеон“.

Сред именитите солисти в „Дни на музиката в Балабановата къща“ по традиция е прочутата ни оперна певица Красимира Стоянова – камерзингерин на Виенската опера, чието име краси афиша на най-престижните оперни театри в света. От години тя съчетава изпълнителската кариера с преподавателска работа. „Преди няколко години именно на нашата сцена тя създаде цикъла „Красимира Стоянова представя“, в който ни среща със своите най-изтъкнати ученици. Тази година в концерта ще участват сопраното Стефани Кръстева и тенорът Емил Павлов. По случай 10-ата годишнина на фестивала специален подарък за публиката ще бъдат изпълненията на самата Красимира Стоянова.“ – разказа Мила Павлова. Това вълнуващо преживяване ни очаква на 21 ноември в Малката базилика.

Друг солист в програмата е прочутият контрабасист Роман Патколо – носител на наградата на Opus Klassik „Инструменталист на годината“. Той ще се представи в програмата „Носители на световни отличия“ на 12 октомври в „Балабанова къща“ в акомпанимента на пиано на Маргарита Илиева.

Самата пианистка е в квартета за концерта „Цветът на вишната“, който ще отбележи три юбилея в двустранните отношения между България и Япония: 80 години от установяването на дипломатически отношения, 60 години от тяхното възстановяване и 110 години от началото на официалните контакти между двете държави. „С Маргарита Илиева ще бъдем облечени в кимона и ще свирим японска музика, а певицата Нели Андреева и японският гайдар Шиня Оно, който е влюбен във фолклора ни, ще изпълняват българска музика, пременени в традиционни носии.“ – разказа Мила Павлова, която в концерта ще чуем като изпълнител флейта. Събитието е част от 30-ите юбилейни „Дни на японската култура в България“.

Джазът ще има важно място в програмата – още вторият концерт е с изпълненията на Swing All Stars Jazztet. Така на 22 септември на сцената на Римския стадион в събитие за закриване на програмата на „Празници на Стария град“ ще чуем изпълненията на водача Венци Благоев – тромпет, и още: Александър Куманов, Атанас Хаджиев, Павлин Павлов, Димитър Сираков, Стоил Иванов и певицата Марина Господинова. „Ще бъде един огромен празник на суинга и джаза.“ – обещава Мила Павлова.

Фестивалът включва и прожекция в кино „Синема сити“ в Мол Пловдив на „Аида“ от Джузепе Верди с Анна Нетребко и Анита Рачвелишвили на 16 октомври от 19 ч. Тя е от популярната през годините у нас поредица „Метрополитън опера на живо от Ню Йорк“.

„Дни на музиката в Балабановата къща“ ще завърши с концерт на проект, родил се именно на тази сцена и след това обрал овациите на множество публики. На 24 ноември в Дом на културата „Борис Христов“ ще свири звездното дуо Светлин Русев (цигулка, Концертмайстор на Оркестъра на Романска Швейцария) – Евгени Божанов (пиано). „С огромен успех след началото при нас те продължиха да свирят заедно по всички български фестивали и на световните сцени. Няма как годишнината ни да мине без тяхното участие. Много сме щастливи, че ще закрием есенното си издание именно с тях.“ – благодари им Мила Павлова.

Пълната програма е публикувана на сайта на фондацията-организатор www.musicartissimo.com, а билети се продават в мрежата на Eventim.

Така в рамките на един фестивал ще видим много любими български музиканти, които творят по целия свят и сега са в една обща програма. Фестивалът осъществява връзка между творците, между тях и публиката, между музиката и градската среда. „На първи място за всеки създател на традиция е всичко да се случи, както го е намислил, концертът да се състои по най-добрия начин. Но връзката с градската среда за мен винаги е била много важна. Целя да представя на гостуващите артисти България и Пловдив по такъв начин, че те да се влюбят. И без изключение това се случва – възхитени са и всички мечтаят отново да се върнат тук. Така че наистина се получава симбиоза между изкуството и града.“ – убедено казва организаторът на събитието.

Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ е част от културния календар на Пловдив и се реализира с подкрепата и на фондация „Америка за България“, на Министерството на културата и на бизнеса. Така той проявява още една обединителна сила на музиката – да свърже хората, споделящи общи идеи за начина, по който можем да направим средата и живота си по-добри.