Българин написа поп-опера по приказка на Оскар Уайлд. Над 100 артисти участват в българския мега проект „Рибарят и неговата душа”

Българин написа поп-опера по приказка на Оскар Уайлд. Над 100 артисти участват в българския мега проект „Рибарят и неговата душа”

На 19 май от 19.00 часа в зала 1 на НДК ще се играе първата българска поп-опера „Рибарят и неговата душа”. Поп-операта е проект на продуцентска къща „Шака Зулу студио” и е написана по едноименната приказка на Оскар Уайлд. Спектакалът е един от основните акценти в юбилейния „20-ти Салон на изкуствата” в НДК.

„Рибарят и неговата душа" обединява работата на симфоничен оркестър и поп-рок бенд, балет в неговите най-разнообразни форми, хор и солисти. В поп-операта участват над 100 артисти от различни сфери на изкуството, любими имена на българската публика. Актьорът Ненчо Балабанов се преобразява в ролята на Рибаря, Весела Бонева e Русалката, певицата Амалия Ненова - Душата, Мариана Попова - Магьосницата, оперният изпълнител Стефан Владимиров влиза в образа на Отеца, а актьорът Димо Алексиев е Разказвачът, със специалното участие на Джони Илиев.

Почитателите на поп-оперното изкуство ще имат възможността да се насладят на 2 часа омагьосваща музика, завладяващи костюми и хореография. Сценографията е представена като триизмерна прожекция - симулация на декор и атмосфера, като са използвани техники като 3D мапинг, холограмни изображения, прожекции на иновативни повърхности и материи. Някои от приказните костюми за спектакъла ще бъдат изработени ръчно от екипа на Кремена Халваджиян поради изключителната сложност на отделните елементи и детайли. Стилистите ще се опитат да пресъздадат максимално точно съществата, обитаващи морското дъно.

Автор на музиката е Минко Ламбов - български композитор, продуцент, аранжор, оркестратор и пианист. Музикалният му език е ярък и завладяващ. Композиторът умело смесва различни музикални жанрове и стилове, а резултатът оставя публиката без дъх още от първите тактове на увертюрата до самия край на произведението. Поп-операта включва 10 арии, 10 дуета, 1 терцет, множество балетни сцени, етно, симфонична и поп-рок музика, илюстрираща и подкрепяща различните силно емоционални и драматични моменти в либретото. Либретото и текстовете на песните в „Рибарят и неговата душа” са написани от режисьора на спектакъла Ана Топалова, завършила актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ.

„Провокирана бях от музиката в „езика” на Оскар Уайлд. Речта на неговите герои се излива като песен и текстът от приказката съвсем естествено преля в музика. Благодарение на дарбата на композитора Минко Ламбов да следва и аргументира с музиката си въздействието на една прекрасна драматургия, се случи така, че успяхме да увлечем толкова много творци в осъществяването на този мащабен проект. За мен беше важно да видим на българска сцена сюжет с такива силни послания, заложени от гениален автор като Оскар Уайлд, призоваващи към толерантност и разбиране на различния от нас. Послания, които ни връщат към същността на човешкия живот и неговия смисъл. Които ни напомнят, че всички сме подобни тогава, когато преследваме съкровените си желания, когато се борим за любовта си и когато умираме. Това са въпроси, които несъмнено вълнуват всеки човек, независимо от неговата възраст, произход и религия.” - казва Ана Топалова.

Поп-операта като жанр в музикално отношение предполага новаторски подход и използването на различни композиционни техники. Общото звучене в „Рибарят и неговата душа” композиторът постига чрез противопоставяне на оперни и поп-изпълнители, обединени от симфоничен оркестър, поп-рок бенд и хор под диригентската палка на маестро Кирил Ламбов.

На снимката: Весела Бонева и Ненчо Балабанов