България се включва в празненствата по случай Международния ден на джаза

България се включва в празненствата по случай Международния ден на джаза

След броени дни, на 30 април, светът ще отбележи Международния ден на джаза. България също се включва в празненствата със специално организирани събития, които ще се проведат в София, Варна, Стара Загора и Димитровград. Международният ден на джаза беше създаден през 2012 г. по идея на Посланика на добра воля на ЮНЕСКО - големия пианист и композитор Хърби Хенкок. Събитието е под егидата на ЮНЕСКО и се осъществява съвместно с Джаз института „Телониъс Монк“.

СОФИЯ

Домакин на празничните събития в София ще бъде Националното музикално училище „Любомир Пипков“, което отваря врати точно в 11 ч. в неделя, за да посрещне малки и големи в двора на учебното заведение с интерактивен концерт. По време на него децата ще научат за ролята на инструментите, до които ще имат възможност лично да се докоснат. Едновременно с това в Зала 105 на училището ще се проведе уъркшопът „Пеенето в джаза“, ръководен от вокалистката Лилия Илиева. Той е посветен на тайните на вокалните изпълнения. Сред темите, които ще бъдат засегнати, са психология на пеенето, дишане и разпяване, вокална стилистика, сценично поведение и др.

В 13 ч. ще започне лекторията Jazztory: „История на джаза“, която ще предложи ретроспективен поглед върху създаването и развитието на любимия ни жанр. Историческите факти ще бъдат представени чрез мултимедия и изпълнения на живо на Борислав Петров и джаз трио. Продължението на Jazztory от 14:15 ч. ще разкаже за живота на Ела Фицджералд. Поводът е вековният юбилей от рождението на Първата дама на песента. Водещи са Борислав Петров и Лилия Илиева.

Всички събития в Музикалното училище по случай Международния ден на джаза са с вход свободен. Инициативата, организирана от Петър Димитров от фестивала A to JazZ, се провежда с подкрепата на Националната комисия за ЮНЕСКО в България и Столична община. Повече за празника в София може да прочетете тук.

ВАРНА

Международният ден на джаза във Варна тази година ще бъде посветен на младите. В концерта, който ще се проведе от 20:30 ч. в реновирания „Юнашки салон“, ще участват „Джаз ансамбъл Варна“ със специален гост Кръстина Кокорска, варненските рапъри „Ума и Дума“ (Вантка, Fengi, MadBasta, Колец) и DJ JIJO, чийто сетове включват джаз, фънк и соул. Ден преди това (на 29 април) в Социалната чайна ще се проведе джазова работилница с Венцислав Благоев.

В „Джаз ансамбъл Варна“ свирят Нейко Бодуров – тромпети/лидер, Венцислав Благоев – тромпети, Стоян Роянов – алт саксофон/кларинет, Годислав Гъдев – тенор саксофон, Георги Бодичев – тромбон, Велислав Стоянов – тромбон, Теодор Петков – клавир, Евден Димитров – бас китара, Димитър Семов – ударни, и Емил Иванов – ударни. С тях на сцената ще пее Полина Антонова, а Кръстина Кокорска, по-известна като Криста, ще се включи като гост в част от изпълненията. Криста е една от най-талантливите млади български вокалистки. Работила е с имена като Мария Илиева, Белослава и Любо Киров, а в момента подготвя втория си самостоятелен албум.

Цената на билета е 10 лв., а за деца под 14 г. входът е свободен. Събитието е част от програмата на Варна – „Европейска младежка столица 2017 г.“ и се реализира с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна и Фондация „Америка за България“, чрез Програмата „Изкуство в движение“, администрирана от Фондация „Арт офис“. Повече за Международния ден на джаза във Варна може да прочетете тук.

СТАРА ЗАГОРА

„Jazz на двора“ - празненствата в Стара Загора по случай Международния ден на джаза ще се проведат от петък до неделя в „Къщата на архитекта“.

На 28 април ще бъде открита фотографската изложба Jam Session по идея на Тина Халкова и осъществена с помощта на Начо Каменов. Изложбата се фокусира върху връзката на изпълнителя с неговия музикален инструмент. В събота в рамките на 6 часа, обединени под названието „Джаз релакс“, ще се състоят концерт, пикник и прожекции, посветени на Международния ден на балета (29 април) и Международния ден на джаза (30 април). Неделята ще предложи трибют за Ела Фицджералд по повод нейния 100-годишен юбилей. Единствено това събитие от програмата е с билети, за останалите - входът е свободен. Повече за провеждането на Международния ден на джаза в Стара Загора може да прочетете тук.

ДИМИТРОВГРАД

Димитровград ще празнува Международния ден на джаза на 27 април (четвъртък).

Началото ще бъде поставено в 12 ч. с откриването на документална фото изложба, посветена на унгарския композитор Бела Барток. Тя ще бъде показана в изложбената зала „Асен Крайшников“ със съдействието на Посолството на Република Унгария, Унгарски културен институт „Балаши“ и Клуб на дейците на културата - Димитровград. Експозицията се състои от 12 табла и всяко от тях представя отделна тема – личността на Бела Барток, личния му живот, ролята му в обществото, различни страни от живота му като композитор, като изследовател на народната музика и работата му в научното поприще. Всяко табло има за мото заглавие на композиция на Барток. Снимковият материал на изложбата е базиран на документалната сбирка на будапещенския Архив „Барток“, текстовете му са подбрани от негови кореспонденции, изказвания и спомени. Някои от таблата са илюстрирани с фрагменти от музикални творби, мнозинството от които са лични негови записи, както и събирани от него фолклорни мелодии, а също и няколко интервюта с него. Куратор на изложбата е Ласло Викариуш, ръководител на Архива „Барток“ към унгарския Институт по музика.

След това на Централната градска алея (пред КДК) ще започне концерт на „Акустично джазово трио“ към Община Димитровград в състав: Митя Йорданов – пиано, Петър Ганев – ударни и Димитър Русев – китара, солист е Мария Арнаудова, а специални гости са: Диан Дончев – тромбон, Христо Минчев – бас /Пловдив/ и Цветомир Цанков – вокали /Габрово/. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Димитровград. Повече информация ще откриете тук.

От 24 април до 5 май пред деца от детските градини в региона се представя програмата „В приказния свят на джаза“.