Buena Vista Social Club идват за последен път в София заедно с Омара Портуондо

Buena Vista Social Club идват за последен път в София заедно с Омара Портуондо

Единствената автентична певица в легендарната формация Buena Vista Social Club изрично пожела България да бъде включена в специална прощална серия от концерти тази пролет. „Кубинската Едит Пиаф“ идва у нас в компанията на най-обичаните музиканти от Хавана, с които обикаля целия свят през последното десетилетие. След като през 2009 г. спечели „Грами“ за най-добър албум, а през 2015 г. пя в Белия дом пред 500 специални гости, Омара Портуондо продължава да играе ролята на посланик на кубинската култура и завладява сърцето на всеки, докоснал се до магията на тази музика, изтриваща следите на времето и вдъхваща желание за живот. Концертът ѝ у нас ще е на 28 април в зала 1 на НДК, а на сцената до нея ще застанат изключителни виртуози като Роландо Луна Карийо, Родни Барето, Гастон Хоя, Андрес Коайо.

В София ще чуем пианиста Роландо Луна, откритие на самия Чучо Валдес, легендата на латиноджаза. През 1999 г. Чучо му връчва Първа награда на Джаз фестивала в Куба и го запознава с Хесус Рамос и най-интересните и продуктивни музиканти. Оттогава Луна споделя сцената с Buena Vista Social Club, а паралелно с това събира овациите на публиката на редица международни състезания и събития. През 2007 г. печели изключително престижното първо място в категорията солово изпълнение на 41-вия Джаз фестивал в Монтрьо.

На 28 април за последен път у нас ще чуем изпълненията на класики от репертоара на Buena Vista Social Club като Veinte años, Dos Gardenias, Candela, както и песни, превърнали се в част от световното културно наследство като Quizas, Quizas, Quizas. Освен на таланта на Роландо Луна ще се насладим и на невероятния барабанист Родни Барето, както и на виртуоза на челото Гастон Хоя, свирил със световни звезди като Стинг и Джил Петерсон.

Проектът Buena Vista Social Club доби световна популярност след едноименния филм на Вим Вендерс и последвалото световно турне на формацията. Две десетилетия по-късно интересът към феноменалните музиканти и тяхната история не стихва. Номинираната за „Оскар“ Люси Уокър, известна на публиката с редица документални филми като Waste Land, вече е на финала на последния си проект, проследяващ в детайли развитието на Buena Vista Social Club и магията около него, която доказа на света, че Куба е музика, която всеки трябва да чуе.

На 28 април в зала 1 на НДК ще имаме възможността да се докоснем до една ера, чийто завеси бавно и елегантно се спускат. Билетите за концерта на Омара Портуондо са на цени от 45 до 100 лв. и са достъпни в Билетен център НДК и мрежата на Eventim.bg.