„Бродуей“ отново е в София с „Евита“

„Бродуей“ отново е в София с „Евита“

Прочутия мюзикъл „Евита“, композиран от Андрю Лойд Уебър и с текст на Тим Райс, ще гледаме на софийска сцена на 21 февруари в Зала 1 на НДК. В бродуейската постановка ще видим разгърнати в музика бурните събития от политическата кариера на аржентинския лидер Хуан Перон, който е насочван в политиката от амбициозната си съпруга Ева. Тя развива и мащабна благотворителна дейност, заради което народът тогава я боготвори, приема я за духовен водач на нацията и с любов я нарича Евита. Мюзикълът доби световна известност от екранизацията на Алън Паркър през 1996 г., в която звезди бяха Мадона, Джонатан Прайс и Антонио Бандерас. Както и гостуването на „Котки“ у нас по-рано тази година, спектакълът се реализира по покана на Продуцентска компания „АРТ БГ“, а Джаз ФМ е медиен партньор. 

Сцена от „Евита“. Снимка: Pamela RaithСнимка: Pamela Raith

Сценичният живот на „Евита“ на „Уест енд“ и „Бродуей“ е вече близо 40 години. Проектът започва като концептуален албум от 1976 г. и се развива с театрална версия през 1978 г. В историята е записан невероятният му успех да стане първият британски мюзикъл в Ню Йорк с наградата „Тони“ за най-добър спектакъл. Сега „Евита“ за първи път ще гостува у нас. През лятото продукцията бе в Токио, а преди няколко дни гостува на сцената на Операта в Сидни. До края на месеца постановката ще се играе и в Йоханесбург.

При първата възможност да гледаме световен мюзикъл в България до магията на „Котки“ отново на Уебър се докоснаха над 22 000 души. По щастливо стечение на обстоятелствата първото представление на „Котки“ у нас бе в деня, в който мюзикълът имаше рожден ден. Тогава имахме възможността да чуем за първи път у нас гласа на съвършената Джоана Ампил, която е една от най-големите звезди в лондонския театрален център. Тя ни просълзи с изящното и драматично изпълнение на прочутата Memories – песен-спомен за изпълнен с достойнство и красота живот. Неин еквивалент като поанта на „Евита“ е Don’t Cry for Me Argentina.

Мюзикълът „Котки“ празнува в София 36 години от създаването си

Почти половинвековното сътрудничество между Андрю Лойд Уебър и Тим Райс в музикалния театър роди много хитове. Една от първите им отличили се творби е Joseph and The Amazing Technicolor Dreamcoat от 1970 г. Нейната най-прочута постановка е от 1991 г. в Лондон с Джейсън Донован в главната роля. Тя спечели най-високата британска театрална награда „Оливие“, а албумът оглави класациите в страната в продължение на две седмици. Уебър и Райс са заедно и в „Исус Христос Суперзвезда“. Заради своите успехи в изкуството и в популяризирането на британската култура композиторът е удостоен с благодорническа титла.

Сцена от „Евита“. Снимка: Pamela RaithСнимка: Pamela Raith

Билети за „Евита“ в Зала 1 на НДК се продават в мрежата на Eventim на цени от 65 до 125 лв. ВИП билетите най-близко до мястото на действието са от 155 лв. В момента е валидна промоционална цена с 10 лв. отстъпка за всички категории.