Борислав Петров започна онлайн образователна видео поредица „Неравноделни размери за всички“

Борислав Петров започна онлайн образователна видео поредица „Неравноделни размери за всички“

Съхранител и обучител, Борислав Петров опазва наследството, като го документира чрез музиката, същевременно вдъхновява и образова последователи, които могат да научат много от създадения от него онлайн видео курс „Неравноделни размери за всички“. Курсът е предназначен предимно за музиканти, както в България, така и по света. „Той е за всеки, който желае да разбере, да опознае, да разшири своите знания, да види нови неща в темата за неравноделните размери. Те са доста разпространени в българския фолклор и нашата култура има какво да даде като принос на света. Аз като барабанист смятах, че има нужда от такъв курс, тъй като тази тема е засягана в науката и образованието, но по-модерният видео формат ми липсваше. Затова си казах, че трябва да направя нещо. Много хора ме питат за това – откъде могат да научат нещо за неравноделните размери, как могат да ги използват. Те могат да бъдат употребени и много ефективно внесени във всички жанрове. Искам да разчупя канона, че когато говорим за хора и ръченици, става дума единствено за фолклор. А тези структури можем да използваме във всеки жанр и да се вдъхновяваме от тях.“ – разказа музикантът в интервю по Джаз ФМ.

Курсът е от голяма полза на интересуващите се - има теоретична и практическа част, демонстрации и нотни знаци. Епизодите гледаме в Ютюб канала на Борислав Петров, а линкове той публикува на своята Фейсбук страница. Проектът се реализира с финансиране по програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто с Борислав Петров, от което ще научите повече за тази инициатива, както и за още един от двата актуални проекта на музиканта за изучаване и документиране на фолклора. Той е за създаване на портрети на барабанистите в българската народна музика, идеята на Борислав е да го разшири и върху територията на целите Балкани.