Blue Note Records продължава да празнува 75-ия си юбилей – този път с издаването на книга и концерти с участието на някои от най-ярките си нови звезди

Blue Note Records продължава да празнува 75-ия си юбилей – този път с издаването на книга и концерти с участието на някои от най-ярките си нови звезди

Празненствата по случай 75-та годишнина на Blue Note Records продължават с пълна сила за радост на меломаните. За някои от акцентите по случай юбилея ви разказахме по-рано тази година, а сега стана ясно, че компанията събира в книга забележителната си история и е подготвила серия от концерти с участието на някои от най-ярките си нови звезди.

През месец ноември e световната премиера на книгата Blue Note: Uncompromising Expression ( „Блу ноут: Изразяване без компромиси“), първата официална илюстрирана история на Blue Note Records, чийто автор е Ричард Хейвърс, а в написването на предговора участват Уейн Шортър, Робърт Гласпър и президентът на Blue Note - Дон Уас. Красивата книга от 400 страници с твърди корици обхваща над седем десетилетия изключителна музика и разкрива един от основните принципи на Blue Note: “Изразяване без компромиси “ - принцип, заложен от основателя Алфред Лион, германски емигрант, който пристига в Америка, за да следва своите мечти и да се отдаде на любовта си към музиката. Проследявайки развитието на джаза от буги-вуги и хот джаз от 30-те години, през бибоп, хард-боп, авангард и фюжън, за да се стигне до електронния микс, който Blue Note издава днес, книгата не пропуска да разкаже сложната социална история, в която намират място както преследването на евреите в нацистка Германия, така и развитието на музиката и технологиите в края на XX век. В книгата-албум читателите ще открият класически обложки на албуми, редки находки от архивите на Blue Note, коментари на някои от най-големите имена в джаза днес и ревюта на 75 ключови албума.

Младите креативни гласове в джаза са живителната сила на Blue Note Records през цялата 75-годишна история на компанията - като се започне от Телониъс Монк и Хърби Хенкок и се стигне до Фреди Хъбард и Джо Хендерсън - всички те издават дебютните си албуми чрез легендарния лейбъл. Our Point of View („Нашата гледна точка“) е супергрупа, която беше сформирана специално за юбилея на Blue Note. Формацията включва водещите млади артисти на компанията, музиканти, които продължават да движат джаза напред. С участието на кийбордиста Робърт Гласпър, тромпетиста Амброуз Акинмусире, тенор саксофониста Маркъс Стрикланд, китариста Лионел Люеке, басиста Дерик Ходж и барабаниста Кендрик Скот, репертоарът на групата включва композиции на всеки един от тези артисти, а така също и нов прочит на класики на Blue Note. Our Point of View ще изнесе няколко концерта тази есен, първият от които беше на 20 септември по време на Monterey Jazz Festival. Следващите изяви на формацията са на Blue Note Xperia Lounge Festival в Париж на 20 ноември и на London Jazz Festival два дни след това. Фестът в Париж ще се проведе от 18 до 23 ноември и в програмата му ще има допълнителни изпълнения на артисти на Blue Note като Грегъри Портър и Джейсън Моран.