Благотворителният концерт „Бойко Цветанов и приятели“ за 100 години от рождението на Борис Христов

Благотворителният концерт „Бойко Цветанов и приятели“ за 100 години от рождението на Борис Христов

В чест на 100 години от рождението на Борис Христов ще слушаме концерт на неговия първи ученик – тенорът Бойко Цветанов, и приятели. В събитието на 16 юни в Зала 1 на НДК са приели да участват виртуозният цигулар Марио Хосен, Александър Зографов, Теодосий Спасов, Орлин Горанов, Петя Буюклиева, Николо Коцев, Еделина Кънева, Цветелина Малджанска, Стоян Бончев и легендарният хор „Гусла“. Организатор е фондация „Борис Христов“, основана и съпредседателствана от Бойко Цветанов, който празнува своята 60-та годишнина – и това е вторият повод за празничната среща с музиката. През тази година тенорът отбелязва и 35 години сценична дейност.

След като завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“, Бойко Цветанов специализира при Маргарита Лилова във Виена, Борис Христов в Рим, Карло Бергонци в Академия „Верди“ в Бусето и при Франко Корели. Кариерата му го отвежда до престижни оперни сцени по целия свят, но основно се изявява в Цюрих, където е водещ тенор в продължение на 22 години. Пял е заедно с Лучано Павароти, Пласидо Доминго, Хосе Карерас, Мирела Френи и много други. През 2014 г. той основава и става съпредседател, заедно със Стоян Бончев, на фондация „Борис Христов“, която си поставя за цел да продължи делото на великия български оперен певец, подпомагайки развитието на талантливи изпълнители от различни музикални жанрове.

С авторитета си Бойко Цветанов привлича за член на фондацията живеещият в Канада и работил с Ендрю Лойд Уебър български пианист и композитор Александър Зографов. Като преподавател в САЩ в началото на неговото емигрантство от времето на комунизма, името му е свързано със съвместна работа и приятелство с музиканти, като Джордж Кокър, Джордж Бенсън, Майкъл Джексън, Джанет Джексън. За Бойко Цветанов той специално пише опера, а двамата развиват и съвместен джаз проект, който бе представян в Банско. Към работата на фондацията като членове Бойко Цветанов прави съпричастни още скулптора проф. Георги Чапкънов, диригентът на хор „Гусла“ акад. Валентин Бобевски, акад. Николай Цанков, проф. Огнян Герджиков.

След поредицата от организирани от фондацията през последната година концерти, посветени на вековния юбилей на Борис Христов, кулминацията на честването ще бъде на сцената на Зала 1 на НДК с празничния концерт „Бойко Цветанов и приятели“. Водещи на събитието ще бъдат Ани Михайлова, Точно Токмакчиев и Камен Воденичаров. Концертът се провежда под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова. Приходите от него изцяло ще бъдат дарени на фондация „Борис Христов“. В следващите планове на фондацията е поставянето на написаната от Алекс Зографов опера „Орфей“, която ще бъде изпълнена и записана на честота 432 херца, смятана за автентичната хармонична честота за възприемането на музиката.

Бойко Цветанов и Александър Зографов гостуват в 10:40 ч. в „Джаз ден“, за да разкажат повече.

На снимката (от ляво на дясно): Александър Зографов, Стоян Бончев и Бойко Цветанов. Източник: личен архив на Александър Зографов