Благотворителен търг за вещи на Оскар Питърсън в навечерието на 90-та годишнина от неговото рождение

Благотворителен търг за вещи на Оскар Питърсън в навечерието на 90-та годишнина от неговото рождение

Вдовицата на Оскар Питърсън – Кели, продава на търг в eBay ценни вещи на музиканта, за да събере средства в подкрепа на благотворителна кауза, за която той се е застъпвал, както и да подпомогне отпечатването на диск с неиздавани до момента негови композиции, представени от днешните джаз звезди.

На търга, който продължава до 24 август, почитателите на легендата наддават за машина за запис на дискове, чрез която Оскар Питърсън е съхранявал на твърд носител своя архив, както и използваното от него по-рано със същата цел цифрово записващо устройство върху лента. Касетният дек, на който музикантът е запазвал работните материали, както и слушалките му от модела Grado HP-1000, от който са произведени само 1000 броя, са сред другите вещи на търга. Почитателите наддават и за два микрофона, за кийборда на музиканта, за фотоапаратите му, както и за куфари, с които е обиколил целия свят по време на своите турнета.

Участниците в търга ще могат да се сдобият с два костюма на легендата, които той е носил в специални моменти, включително на филмирания концерт във Виена през 2003 г., както и при валидирането на пощенска марка в Канада като част от честванията на неговата 80-та годишнина. В нови ръце ще премине изрисувана лично от Самюъл Мидълтън вратовръзка, която е била подарена на Питърсън по време на участието му в North Sea Jazz Festival през 1988 г. Картина на Джон Никълс, на която музикантът е изрисуван с други велики джаз пианисти и която му е била подарена с посвещение за неговата 70-та годишнина, екземпляр от книгата Jazz Lives с автограф от автора Джийн Лийс, както и колекционерски плакати, също са включени в разпродажбата.

С приходите вдовицата Кели Питърсън ще финансира частично отпечатването на албума Oscar, With Love, в който днешни джаз звезди изпълняват неиздавани до момента негови композиции. 17 от най-бележитите негови наследници, сред които Монти Алекзандър, Джералд Клейтън, Чик Къриа, Бени Грийн, Хироми, Мишел Льогран, Рамзи Луис и Макото Озоне, са изсвирили пиесите в домашното студио на Питърсън на неговото лично пиано Bösendorfer Imperial. Затова и почитателите ще наддават и за два възпоменателни комплекта – билети за концерта по официалното представяне на албума, снимка пред пианото, присъствие на прием с участието на изпълнителите и луксозна версия на албума на диск.

Някои от най-добрите пианисти в света отдават почит на Оскар Питърсън в албума Oscar, With Love, изпълнявайки неиздавани композиции на великия музикант

Процент от приходите от благотворителната разпродажба на вещи, свързани с историята на Оскар Питърсън, ще бъде заделен за една от каузите, на които той бе радетел – подпомагане на детското развитие. Парите ще бъдат дарени на канадската благотворителна организация World Vision, която отпуска стипендии на подрастващи по целия свят.

"Оскар остави своя първи отпечатък върху музикалната сцена още в началото на 40-те години на миналия век. Той композира и свири до смъртта си през 2007 г. Наследството му остава живо чрез неговата музика. Надяваме се да се зарадвате на тези предмети, останали в историята на музиката" – се казва в поканата за участието в търга. Той започна на 14 август, ден преди да се навършат 90 години от рождението на музиканта. Той си отиде от този свят през 2007 г. на 82-годишна възраст.

Снимка: eBay