Бяла книга за устойчиво развитие на фестивалите у нас. 26 от тях получиха европейски сертификат за качество

Бяла книга за устойчиво развитие на фестивалите у нас. 26 от тях получиха европейски сертификат за качество

Бяла книга с анализи и предложения за реформа в сферата на фестивалите в България ще бъде представена днес на организираната от Българската фестивална асоциация международна конференция „Фестивали в черно и бяло“. Форумът започва в 10 ч. в Зала 7 на НДК. След конференцията ще се състои официалната церемония по награждаване на 26 български фестивала със сертификат за европейско качество, част от проекта „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската комисия и Европейската фестивална асоциация в партньорство с Българската фестивална асоциация.

Бялата книга за фестивалите в България бе изготвена в резултат на двугодишната работа на Българската фестивална асоциация в сътрудничество с Норвежката фестивална асоциация по проекта „Българо-норвежко партньорство за прозрачна и ефективна публична подкрепа на културния сектор в България“, осъществяван с финансовото съдействие на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.

Катрин Девентър – генерален секретар на Европейската фестивална асоциация: „С фестивалите изграждаме по-добри общества“

Бялата книга съдържа анализи и предложения за реформа в сферата на фестивалите в България и подобряване на фестивалната среда у нас, която от Българската фестивална асоциация определят като „черна“: няма статистика за фестивалите у нас, няма система за регистрация и наблюдение, а също и система за атестиране – в резултат на това в значителна степен се възпрепятства създаването на система за диференцирана подкрепа, обвързана с резултатите от провеждането на фестивалите. И още: липсват дългосрочно планиране и устойчиви механизми за финансиране. Затова Българската фестивална асоциация предлага разрешение на ситуацията с Бялата книга, представяща конкретни предложения за реформи в механизмите на публичното – държавно и общинско, финансиране за фестивали, изготвени на база на сравнителни аналитични доклади по отношение на българския и норвежкия опит във финансирането на културни проекти.

„Самите ние разбрахме колко по-големи възможности имат фестивалите не само в културната сфера, а и в областта на икономиката, в развитието на градовете. Ако един фестивал бъде направен качествено, има голяма възвращаемост на инвестираните средства.“ – посочи в интервю по Класик ФМ радио председателят на Българската фестивална асоциация Васил Димитров. Като добро решение той посочи: „Предлагаме създаването на фонд „Фестивали“, който да гарантира стабилността на качествените събития и възможността да се раждат нови събития, които да стават качествени. Сътрудничеството с общините и държавата в този процес е от взаимен интерес.“

Първия фестивален календар на София изготви Българската фестивална асоциация

В днешната дискусия за създаване на устойчиви механизми за финансиране на фестивалите у нас ще вземат участие заместник-министърът на културата Боил Банов, кметът на София Йорданка Фандъкова, други кметове, заместник-кметове и експерти от български общини (София, Габрово, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Троян, Созопол, Русе, Пловдив), организатори на фестивали от цялата страна, както и заместник-ръководителят на Посолството на Кралство Норвегия у нас Карина Екрон, генералният мениджър на Норвежката фестивална асоциация Андерш Рюкя, заместник-председателят на Съвета по изкуствата в Норвегия Арнфин Беркестран, Юрид Воглан – представител на академичното поле в Норвегия. Те ще гостуват в студиото на Джаз ФМ утре в 10:40 ч.

„Причините, поради които ние от Българската фестивална асоциация създаваме тази Бяла книга, са свързани с недооценяването на фестивалите. България има фестивали на световно ниво, но за жалост подкрепата и вниманието към тях не са на съответното европейско равнище.“ – посочи също пред Класик ФМ изпълнителният директор на Българската фестивална асоциация Александра Гълъбова.

Българската фестивална асоциация кани на форума всички желаещи. Регистрацията започва в 9:30 ч. Всеки участник ще получи екземпляр от Бялата книга. След представянето на ситуацията, в която се провеждат българските и европейските фестивали, споделянето на норвежкия опит и анализа на формирането на културни политики, по Бялата книга ще дискутират генералният мениджър на Норвежката фестивална асоциация Андерш Рюкя, представителят на академичното поле в Норвегия Юрид Воглан, ръководителят на „Софийски музикални седмици“ Пламен Джуров, заместник-председателят на Съвета по изкуствата в Норвегия Арнфин Беркестран, председателят на Българската фестивална асоциация и директор на Европейския музикален фестивал Васил Димитров, председателят на постоянната комисия по образование и култура в Столичния общински съвет Малина Едрева, кметът на община Габрово Таня Христова, съветникът към политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова Николай Ангов и началникът на отдел „Фестивали и проекти“ в община Варна Десислава Георгиева.

Най-добрите български фестивали излизат на европейската сцена в инициативата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“

Веднага след конференцията „Фестивали в черно и бяло“ – в 15:30 ч., в същата Зала 7 на НДК ще се проведе официална церемония по награждаването на 26-те български фестивала, спечелили европейски сертификат за качество – част от проекта „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската комисия и Европейската фестивална асоциация. В церемонията ще участва ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев и кметовете на девет общини – София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Русе, Созопол и Троян.

Български фестивали с европейски знак за качество:
Европейски музикален фестивал
„Софийски музикални седмици“
„София джаз пик“
One Design Week
One Architecture Week
One Dance Week
„Водна кула арт фест“
Международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“
Празници на изкуствата „Аполония“
Фестивал на класическата камерна музика Arbanassi Summer Music
Български фестивал на сливата
Международен фестивал на хумора и сатирата
Международен фолклорен фестивал – Варна
Международен музикален фестивал „Мартенски музикални дни“
Международен майски хоров конкурс „Проф. Георги Димитров“
Международен куклено-театрален фестивал ПИЕРО
Международен музикален фестивал „Варненско лято“
Международен театрален фестивал „Варненско лято“
Международен фестивал на туристическия филм „На източния бряг на Европа“
Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“
RADAR festival beyond music
Международен музикален фестивал „Море и спомени“
„София хартиен арт фест“
Voinegovtsi Wrong Fest
Международен фестивал на анимационния филм „Златен кукер - София“
Vola Open Air Festival

„Фестивалите са важни за творческо изразяване, но и за икономическо развитие на регионите, в които се провеждат.“ – коментира в студиото на Джаз ФМ генералният мениджър на Норвежката фестивална асоциация Андерш Рюкя. За разделянето на политическия от творческия елемент чрез независимо финансиране на културата заместник-председателят на Съвета по изкуствата на Норвегия Арнфин Беркестран посочи: „Политиците трябва да осигурят добри условия за развитие на културата, но творческите решения за съдържанието трябва да се вземат от артистите.“ Интервюто на Светослав Николов с тях в ефира на Джаз ФМ в деня след конференцията можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

На снимката: Теодосий Спасов и Гжех Пьотровски на фестивала ни „София джаз пик“ като част от Европейския музикален фестивал