Бирели Лагрен идва заедно с Роби Лакатош за концерт в почит към Джанго Райнхард и Стефан Грапели

Бирели Лагрен идва заедно с Роби Лакатош за концерт в почит към Джанго Райнхард и Стефан Грапели

Прочути музиканти, свирещи цигански джаз, идват в България за концерт в почит към Джанго Райнхард и Стефан Грапели. Кралете на джаз мануш Бирели Лагрен и Роби Лакатош (с неговия квинтет) ще свирят в Зала 1 на НДК заедно с Брас асоциация биг бенд, ръководен от Ангел Заберски. Концертът ще е част от Салона на изкуствата, организиран от НДК, и ще започне в 20 ч. на 16 май.

Камелия Тодорова пее на Салона на изкуствата златните си хитове в аранжименти на Славил Димитров и Михаил Йосифов на концерт в Зала 1 със Софийската филхармония, Националния филхармоничен хор, „Брас асоциация комбо“ и The New Camelettes

Унгарският цигулар Роби Лакатош свири от дете – той е от рода на Краля на циганските цигулки Янош Бихари (легендата говори, че Бетовен е бил негов страстен почитател). Негова стихия са и класиката, и джазът – той има академично образование от Консерваторията в Будапеща и свири с Максим Венгеров като солист в цигулков цикъл на Лондонския симфоничен оркестър, изявява се и в Операта в Сидни. Има съвместни изпълнения и с Марта Аргерих. Като лидер на джаз група е чут от Йехуди Менухин, който откроява и насърчава неговия талант. Един от най-прочутите му албуми е излезлият през 2008 г. Roby Lakatos With Musical Friends, в който той интерпретира произведения на Паганини, Дейв Брубек, Рей Ноубъл, Калман, Майлс Дейвис, Чарли Паркър и творби на членове на неговата фамилия заедно с Вадим Репин, Стефан Грапели, Ренди Брекър, Марк Фосет и брат си Тони.

Китаристът Бирели Лагрен започва своята кариера през 80-те години на миналия век, като често творчеството му е белязано от наследството на прочутия му сънародник Джанго Райнхард. Джако Пасториус, Лари Кориел, Силван Люк, Денис Чеймбърс, Биг бендът на Западногерманското радио и телевизия Кьолн са сред неговите студийни и концертни партньори. През 2010 г. Бирели Лагрен записва с Трио Розенберг, които гостуваха на фестивала ни „София джаз пик“, а най-новият му албум - D-Stringz, излезе през миналата година и е записан със Стенли Кларк и Жан-Люк Понти.

Струнно майсторство от най-висок клас в D-Stringz - съвместния албум на титаните Стенли Кларк, Бирели Лагрен и Жан-Люк Понти

Концертът на Лагрен и Лакатош в София е посветен на Джанго Райнхард и Стефан Грапели, които сформират свой състав, запознали се на концерт на Луис Армстронг в Париж. Райнхард е прочут с китарната техника, която той създава, след като при пожар остава само с два функциониращи пръста на лявата си ръка. Стефан Грапели свири с много прочути джаз, класически и поп музиканти – Дюк Елингтън, Андре Превен, Ърл Хайнс, Маккой Тайнър, Оскар Питърсън, Гари Бъртън, Дейвид Гризман, Пол Саймън, Йехуди Менухин, Джо Пас, Жан-Люк Понти, Йо-Йо Ма, Тутс Тилеманс... Музиката му озвучава десетки филми, а музикантът е носител на „Грами“ за цялостно творчество.

Билети се продават в Билетния център на НДК и до 15 април са на префернциални цени от 30 до 65 лева.

Автор на снимката: Рут Сари. Източник: Saron Music.