Билетите за цикъла „Концертмайсторите“ за есенния сезон вече са в продажба

Билетите за цикъла „Концертмайсторите“ за есенния сезон вече са в продажба

От 3 юли са в продажба билетите за есенното издание на цикъла „Концертмайсторите“ на Оркестъра на Класик ФМ радио. Събитието представя два концерта, които ще се състоят съответно на 13 октомври и 7 ноември 2014 г. в зала „България“. „Концертмайсторите“ се организира от „Кантус Фирмус“ и е финансиран от Столична програма „Култура” на Столична община. Цикълът се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Първият концерт ще даде старт на новия сезон за музикантите от Оркестъра на Класик ФМ радио с програмата „Българска класика“. В нея са събрани някои от шедьоврите на родната класическа музика, сред които са рапсодия „Вардар“ и Концерт за пиано и оркестър №3 от Панчо Владигеров, Ръченица из сюитата „Тракийски танци“ от Петко Стайнов, ария из операта „Момчил“ от Любомир Пипков, песента „Синеоката“ от Г. Златев-Черкин. Солисти на концерта ще бъдат Людмил Ангелов (пиано) и мецосопраното Надя Кръстева, един от най-забележителните български оперни гласове от младото поколение.

Вторият концерт от цикъла представя младите звезди на българската класическа музика – цигуларят Елин Колев и пианистката Виктория Василенко, които наскоро участваха с голям успех на фестивала „Варненско лято“. Програмата за концерта през ноември е съставена изцяло от творби на Лудвиг ван Бетовен и ще започне с драматичната увертюра „Кориолан“. Носителят на приза за дебют „Музикант на годината 2013“ Елин Колев ще интерпретира забележителния цигулков концерт на Бетовен, а Виктория Василенко ще изпълни първия клавирен концерт на великия немски класик. И двата концерта ще бъдат под диригентството на маестро Григор Паликаров.

До 1 септември билетите за цикъла „Концертмайсторите“ се продават само онлайн на ticketsbg.com След 1 септември билети за двата концерта могат да бъдат закупени и от касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“.

Цикъл „Концертмайсторите“
„Концертмайсторите“ се провежда от 2002 година. През годините в него са участвали водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столичната програма „Култура“. Именно в „Концертмайсторите“ през мeсец май 2013 г. с огромен успех дебютира талантливият цигулар от български произход Елин Колев. През сезон 2013-2014 блестящи концерти в цикъла изнесоха цигуларите Веско Пантелеев – Ешкенази и Светлин Русев.