Би Би Кинг ще почива завинаги в създадения от него музей на музиката му и Делтата на Мисисипи

Би Би Кинг ще почива завинаги в създадения от него музей на музиката му и Делтата на Мисисипи

Със завещаната от Би Би Кинг благодарност към близки и колеги, Краля на блуса бе погребан в двора на музея, разказващ неговата история и запознаващ с традициите в Делтата на Мисисипи. На 30 май се състоя траурната церемония в родния град на звездата – Индианола, Мисисипи, а след това ковчегът бе положен в градината на основаната от него през 2008 година блус институция.

Пред присъстващите на церемонията над 500 души бизнесменът и дългогодишен приятел на Би Би Кинг Кристофър Къртис предаде две послания, завещани от музиканта – благодарноста му към семейството, приятелите, членовете на групата му и видни личности в музиката, а също и шегата, че му е било толкова трудно да се вози в шофираната от Ерик Клептън кола. Това е препратка към съвместния албум Riding with The King, който двамата издадоха през 2000 г., а на обложката Би Би Кинг е на задната седалка на луксозен открит автомобил, управляван от Клептън.

„Той никога не се е наричал Крал на блуса. Той вярваше, че блус музиката е Краля и че е негова отговорност да го крепи на този трон.“ – каза барабанистът на Би Би Кинг Тони Коулман. Двамата ги свързва партньорство, продължило 37 години.

Волята на Би Би Кинг бе той да бъде погребан в родната земя. Церемонията се проведе в църква на една от главните улици в град Индианола, която носи неговото име.

По време на службата преподобният Херон Уилсън каза, че животът на Би Би Кинг е доказателство за това как човек има сили да се издигне над трудностите – ръцете, които са брали памук после са извличали звуци от струните на китарата по целия свят.

Кънтри певецът Марти Стюарт открои приноса на музиканта за родния им щат. „Като жител на Мисисипи, се гордея да съм в сянката му.“ – каза той. Губернаторът Фил Браянт припомни, че Би Би Кинг се е гордеел с Мисисипи, в което музикантът отново го уверил преди свой концерт в Индианола миналата година. И заради наплива от почитатели за погребението, Браянт отбеляза, че Би Би Кинг би се радвал да узнае, че още веднъж е помогнал за развитието на родното място.

„Никой не е направил повече за популяризирането на блуса. Би Би си отиде, но тръпката от неговия блус ще остане завинаги“ – посочи в писменото си обръщение си президента Барак Обама, позовавайки се на емблематичната The Thrill Is Gone. А в свое писмо президентът Бил Клинтън си припомня, че два пъти е свирил на саксофон с Би Би Кинг.

Музикантът бе положен в двора на основания от него през 2008 г. музей B.B. King Museum and Delta Interpretive Center, като около мястото ще бъде създадена възпоменателна градинка, ще бъдат поставени пейки и ще бъде изградена водна стена.

Снимка: B.B. King Museum and Delta Interpretive Center