Бебел Жилберто за плажа като състояние на ума

Бебел Жилберто за плажа като състояние на ума

В края на месец май Бебел Жилберто беше поканена от Националното обществено радио на САЩ да се включи в тяхната поредица Our Daily Breather („Ежедневна глътка въздух“). В нея медията се обръща към артисти и писатели с молба да препоръчат едно нещо, което им е помогнало да преминат през дните на изолация по време на пандемията. По-долу ви предлагаме целия текст на бразилската вокалистка.

Повечето хора, които ме познават, знаят колко важен е бил плажът винаги за моя живот и щастие. Преди да се запозная с концепциите за осъзнатостта и медитацията, аз оценявах простото прокрадващо се вътре в теб спокойствие, което предизвиква всяко ходене до плажа – наред със случайните забавления и приятелства. Много от най-добрите ми приятели са хора, които съм срещнала на плажа през годините.

За щастие моят апартамент в Рио де Жанейро, където се намирам, е близо до един от любимите ми плажове: Леблон. И тъй като ще е безотговорно да отида до него, аз го взимам със себе си, като обличам бански и разстилам хавлия на масата в трапезарията, докато слънцето преминава по върховете на планината Dois Irmãos („Двама братя“).

Това че сте си вкъщи, не означава, че трябва да се лишавате от най-важното. Трябва да се въоръжите със слънцезащитни продукти за лице и тяло, за да извлечете всички позитиви от ходенето на плаж. Изобилие от хубава музика и книги са от ключово значение – напоследък слушам Принс (той ме кара да пея, докато съм по бикини), Мораеш Морейра, Грейс Джоунс и Нина Симон. Едно отиване до плажа не може да мине без нещо за ядене и пиене – обичам да хапвам домашно приготвен хляб с овес, семена и кашу и също така да се наслаждавам на изстудена кана с джинджифилов чай, овкусен с куркума, пипер кайен, мед и канела. Според вкуса - ако искате да пиете чаша вино, това също е чудесно. Ако ви се доспи – не се притеснявайте; следобедната дрямка е нещо, от което трябва да се възползваме по-често. Така че ако разполагате със слънце и прозорец, направете си услуга и отидете на своя собствен плаж. Вашето тяло и ум ще ви благодарят!


Na Cara – новият сингъл от предстоящия албум на Бебел Жилберто. Agora излиза на 21 август и е първият студиен проект на вокалистката от 6 години насам. Специален гост в Na Cara е Март‘налия. Песента разказва за това, през което преминаваме в момента и има за цел да повдигне духа ни.

Снимка: от официалната фейсбук страница на Бебел Жилберто