Барбра Страйсенд на Шествието на жените в Лос Анджелис: „Започваме ново движение – властта да се съобразява с истината“

Барбра Страйсенд на Шествието на жените в Лос Анджелис: „Започваме ново движение – властта да се съобразява с истината“

Опасности, които ни правят по-настоятелни, мечта, която вдъхва смелост – Барбра Страйсенд изнесе знаменателна реч на митинга по време на Шествието на жените на 21 януари в Лос Анджелис.

„В каква велика страна живеем вече!“ – казва с ирония в началото Барбра Страйсенд и цитира журналиста, сатирик и социален критик Хенри Луис Менкен, който през 1920 г. предупреждава: „В един прекрасен ден обикновените хора ще послушат зова на сърцето си и най-сетне в Белия дом ще цъфне кръгъл идиот.“

„Не съм сигурна дали гласувалото за Тръмп малцинство е готово за това, което предстои. Но е чудесно, че толкова много хора сме се събрали тук, за да произнесем истината в лицето на властта. Истината е в основата на демокрацията. А новоизбраният ни президент не я цени. Това ме безпокои. Но най-много ме тревожи това, което децата виждат и чуват днес. Нима е нормално да се лъже; хвалби за сексуални посегателства да се омаловажават като „разговори в съблекалнята“; никога да не се извиняваш, винаги да отмъщаваш; да се опитваш да заглушаваш гласа на хората и на пресата, когато те изразяват несъгласие с теб; да ти липсват доброта и смирение… Това ме тревожи най-вече за този президент – децата слушат, децата се учат, децата подражават.“ – започва речта си Барбра Страйсенд.

Тя анализира опасността в думите на Тръмп, че за него е важно да победи и че въвеждането му в длъжност ще бъде „страхотно шоу“, и отбелязва липсата на дискутиране на политики: „Той не знае колко много не знае. Това трябва да изпълни всекиго с несигурност.“ Барбра се поставя на мястото на Тръмп и не се чувства комфортно: „Понякога ми става мъчно за него – какво ли е да се чувстваш наранен и при най-леката критика, да си толкова несигурен, че на всичко да отвръщаш с жестоки лични нападки. Сигурно се чувства ужасно, че встъпва в длъжност с рекордно ниско одобрение. Но върху това не се замисля, не променя поведението си – просто още по-ожесточено се отбранява.“

Барбра Страйсенд на Похода на женитеБарбра Страйсенд на Похода на жените

В речта си Барбра Страйсенд се спира върху задаващите се опасности – отнемането на здравните осигуровки на 20 милиона души, назначаването на консервативен член на Върховния съд, което ще бъде заплаха за правата на жените и правото на гласуване, спиране на финансирането за програмата за планирано родителство. „Затова сме тук днес.“ – казва Барбра Страйсенд: „Половото неравенство тихомълком бе прието за норма в обществото. Нормални станаха насилието върху жените, разликата в заплащането, предоставянето на правото мъже да творят закони за това какво можем и не можем да правим с телата си, сексуалният тормоз. Дори и в програмите за медицински изследвания жените не сме ценени като равни.“ Според нея изборът на Тръмп открито изразява държаното в сянка – че и през XXI в. жените са втора ръка хора.

„Всичко това дава истинска възможност за социална промяна. Понякога трябва да стигнеш до дъното, за да се оттласнеш. Това, че толкова много изразяваме своята загриженост в цялата страна означава, че няма да позволим да се отнемат правата ни, че няма да се крием, докато се посяга на свободите ни. Това, че сме тук означава, че започваме сериозен и честен разговор как да постигнем истинско равенство. Трябва да говорим на висок глас, да не се огъваме… Накрая ще ни чуят! Не можем да се предадем!“ – призовава Барбра. Тя определя днешния ден като началото на ново движение властта да се съобразява с истината.

Цялата реч на Барбра Страйсенд на Шествието на жените е публикувана на сайта й тук: http://barbrastreisand.com/news/barbra-streisand-speech-womens-march-los-angeles-january-21-2017/.

На снимките: Барбра Страйсенд на Похода на жените в Лос Анджелис. Източник: фейсбук страницата на изпълнителката.