Барбра Страйсенд: и след рекорда, пак рекорд

Барбра Страйсенд: и след рекорда, пак рекорд

Новият вълшебен албум на Барбра Страйсенд Partners дебютира под номер 1 в класацията Топ 200 на „Билборд”, с което тя постави рекорд – стана първият артист в света с албуми в първата десетка на класацията във всяко едно от изминалите шест десетилетия. И не само това – тези албуми са неизменно под номер 1. Сега Partners получи още едно измеримо признание – стана нейният 31-ви платинен, с което към първите два рекорда Барбра добави трети.

Взаимност – търсена, открита, осмислила живота ни: Барбра Страйсенд изпява с близки до сърцето хора мечтата си за обич в албума Partners

С албума си Partners („Партньори”) Барбра Страйсенд постигна емоционален връх в своето творчество. В 12 песни той съдържа есенцията на усещането за взаимността, която разкрива на сърцето хоризонти и му дава сили да се устреми към тях. Мъжете, партньори в създаването на тази музика, са синът на Барбра – Джейсън Гулд, Майкъл Бубле, Били Джоел, Стиви Уондър, Джон Мейър, Бейбифейс, Блейк Шелтън, Лайнъл Ричи, Андреа Бочели, Джон Леджънд, Джош Гробан и Елвис Пресли във витуален дует. Продуцент заедно с Бейбифейс е Уолтър Афанасиев.

От всички тези красиви песни, няколко изявяват много специални за Барбра моменти, което им придава допълнителна емоционалност. Със сина си Джейсън Гулд тя за първи път записва в студиото, след като се снима с него в „Принцът на приливите” (1991 г.) и през 2012 г. и 2013 г. го включи в два свои концерта. Пред Yahoo! Барбра Страйсенд сподели личния момент за решението на сина си да пее – когато й пуснал свой запис, тя „паднала от стола” от неговото музикално майсторство и осъзнала, че двамата трябва да запишат песен. Той й дал да чуе How Deep Is the Ocean, която според Барбра е с идеалния текст за изпяване от майка и дете. Изявата с Майкъл Бубле е среща на най-популярните изпълнители от двата пола в джаз-поп музиката. Изпълнението с Били Джоел връща към началото на творческия път на човека, който малко след премиерата на песента, през ноември миналата година получи най-високото американско отличие за музика – наградата „Гершуин”, връчвана от Конгреса. В албума си Superman (1977 г.) Барбра прави толкова силна версия на New York State of Mind на Били, че неговото име за първи път се чува така отчетливо – както той казва: „Тя ме постави на световната музикална карта”. Виртуалният дует с Елвис Пресли пък е осъществяването на едно несбъднато от него приживе партньорство – Барбра го кани за филма си „Роди се звезда” от 1976 г., но макар той да иска да се включи, мениджърът му стопира проекта с две искания – Елвис да бъде изписан като звездата на лентата и да получи хонорар толкова голям, че продуцентите отказват. Така до Барбра пред камерата застава Крис Кристофърсън. И още – от разказите на някои от дуетните приятели на Барбра:

Дванадесет ярки вокалисти от джаз, поп, рок и класическата музика в новия албум Partners на Барбра Страйсенд

При промотирането на албума Барбра представи кратки клипчета за създаването на песните с Джейсън Гулд, Майкъл Бубле и Били Джоел, от които се създаде впечатлението, че всички записи, като тези три, са направени заедно с гост-артистите в студиото. По-късно обаче единият от партньорите – кънтри звездата Блейк Шелтън разкри, че това не е било така. В интервю за сп. „Пийпъл” той споделя удивлението си от момента, когато пристигнал в студиото и разбрал, че там е сам. На коментара му, че Барбра я няма, отговорили: „Тук е – на телефона”, и му подали слушалката. Така тя поддържала постоянна връзка с него от Лондон, докато той записва партиите си. Блейк Шелтън през цялото време й благодарял, че го е избрала сред участниците в албума. Тя, по неговите думи, се държала мило, била благодарна за тяхното съгласие да се включат в проекта, изобщо – била „много сладка”. „И още не мога да дойда на себе си”, разказва Блейк Шелтън. Той смята, че Барбра явно е харесала неговата работа по албума си, защото му изпратила сувенир – късче кристал с надпис: „Благодаря! С обич – Барбра.” „Разбутах настрани всички награди и го поставих на централно място на лавицата”, разказва Блейк Шелтън.

Барбра слуша внимателно записите за албума Partners заедно с продуцента Уолтър Афанасиев, копродуцента и певец Бейбифейс и инженера Дейв Райцас
Барбра слуша внимателно записите за албума Partners заедно с продуцента Уолтър Афанасиев, копродуцента и певец Бейбифейс и инженера Дейв Райцас

През първата седмица след премиерата на Partners от албума се продават 196 000 екземпляра и той застава под номер 1 в класацията на „Билборд” – това е десетият албум на певицата, който достига до първото място. И още статистика за премиерата:

- Никоя друга певица не е продала повече албуми за седмица в рамките на 2014 г.
- Това са най-успешните седем дни на продажби за Барбра от 28 декември 1997 г. насам, когато от нейния Higher Ground бяха закупени 402 000 екземпляра.
- Барбра Страйсенд дели четвъртото място по брой албуми под номер 1 – с десет такива изравнява рекорда на Елвис Пресли, но преди тях двамата са „Бийтълс“ с 19, Джей Зи с 13 и Брус Спрингстийн с 11. Барбра обаче има най-много номер едно албуми сред жените. Първият от тях е точно отпреди половин век – People е номер 1 в класациите на 31 октомври 1964 г.

С добре подготвена премиера, интересът към албума Partners дълго време се задържа в публичното пространство, а в дните около Коледа отбеляза пик с участието на Барбра в традиционната празнична телевизионна програма на един от партньорите – Майкъл Бубле.

Певицата не се притеснява да признае, че е получила и откази за Partners – от жените, към които се обърнала. Пред USA Today тя разказва: „Поканихме и няколко дами, но те нямаха възможност да се включат – бяха заети. Друга не хареса текста на песента. С Бионсе не успяхме да съгласуваме графика. Може би ще направим нещо заедно някой ден”. С усмивка след това добавя: „Но мъжете бяха свободни”.

Барбра Страйсенд гостува през 1962 г. в The Tonight Show с водещ Джони Карсън. Автор на снимката: Бил ЕприджБарбра Страйсенд гостува през 1962 г. в The Tonight Show с водещ Джони Карсън. Автор на снимката: Бил Епридж

След излизането на Partners Барбра за първи път от 1963 г. насам се появи в най-гледаното американско телевизионно предаване – The Tonight Show. Джими Фалън я покани като единствен гост, което е прецедент в историята на програмата, и бе толкова впечатлен, че дори й отстъпи стола на водещия, на който тя остана до края на участието си. През смях Барбра разказа за важни лични преживявания, които са станали част от оформянето й като характер. Така например – първото й гостуване в шоуто през 1962 г. (тогава като гост-водещ я интервюира Граучо Маркс) било уредено от нейния мениджър, който представлявал голям корпоративен клиент и затова вратите пред него били отворени. Тя подписала договор с него, защото той я поканил на ресторант, а тя обичала да си похапва. Барбра разкри защо 27 години не е пяла пред публика, освен на благотворителни събития – през 1967 г., когато вече e млада звезда, тя трябвало да изнесе концерт пред 150 000 души в „Сентръл парк” в Ню Йорк. „Тогава точно бяхме заснели с Омар Шариф филма „Забавно момиче”. Беше по време на войната във Виетнам. Филмът ни беше забранен, защото в него Омар Шариф ме целува. Много се притеснявах какво ще стане. Полицията ни беше обещала 300 души охрана. Пристигна обаче един високопоставен ръководител на Съветския съюз и 270 от полицаите за концерта отидоха да пазят него. Вместо с 300, бяхме с 30 души охрана. Така се смутих, че забравих текстовете на три песни. Бях толкова стъписана, че дори не успях да реагирам – да се усмихна или пък да изтананикам нещо.”

Барбра Страйсенд репетира за концерта си в Сентръл парк, 16 юни 1967 г.Барбра Страйсенд репетира за концерта си в „Сентръл парк”, 16 юни 1967 г.

В шоуто на Джими Фалън Барбра Страйсенд разказа, че със съпруга си водят скромен и спокоен живот. През последните няколко години това особено много личи в нейното творчество – през 2012 г. тя ни допусна до своя дом чрез издаването на записи от личния си архив в Release Me. Този период на много близко общуване с публиката тя продължи през следващата година със завръщането си в родния Бруклин – бедняшкия квартал на Ню Йорк, в който не бе стъпвала в продължение на 55 год., с концерта и албум Back to Brooklyn. Сега Барбра записа Partners в същата атмосфера на близко общуване с музикантите и публиката. Тази искреност предопредели успеха на албума и той стана 31-ят платинен в кариерата й – рекорд, в който нейната подгласничка Риба Макинтайър е далеч назад с 19. До момента певицата е продала общо 245 милиона екземпляра от своите албуми. Тя има десет награди „Грами”, от които осем са в състезателните категории, а две са специални отличия, два Оскара, десет Златни глобуса, пет отличия „Еми”, а също и специална награда „Тони”.