Барбра Страйсенд и Елтън Джон защитиха пред американския конгрес своите каузи за здравето

Барбра Страйсенд и Елтън Джон защитиха пред американския конгрес своите каузи за здравето

На изслушвания в американския конгрес двама видни музиканти – Барбра Страйсенд и Елтън Джон, защитиха своите каузи, свързани с човешкото здраве. Те са на фронта в битката срещу сърдечните заболявания и ХИВ/СПИН.

Преди няколко часа Барбра Страйсенд публикува в профила си във фейсбук снимка от пътуването си с влакчето, което свързва Сената и Камарата на представителите. Тя проведе совалки в двете камари на конгреса, за да убеди американските законодатели да заделят повече средства за изследване и предотвратяване на заболяванията на сърцето при жените. Певицата е отдадена на тази кауза от 2008 г., когато дарява за нея 5 милиона долара, а след това всеотдайно допринася за събирането на допълнително финансиране в размер на 17 милиона долара. Барбра Страйсенд е и съосновател на благотворителната организация на жените в борба срещу сърдечните заболявания Women’s Heart Alliance.

Елтън Джон призова американския конгрес да продължи да финансира Глобалната програма срещу ХИВ/СПИН, за да стане заболяването лечимо още в нашето съвремие. По покана на двама сенатори певецът направи изложение, в което посочи: „СПИН епидемията все още не е приключила и лидерството на Съединените щати в борбата срещу заболяването е жизненоважно. Край твърде много болнични легла в Америка, Англия и из цяла Африка безпомощен съм наблюдавал как хора умират в страшни мъки. Непоносима ми е мисълта, че можем да се върнем към тези мрачни времена.“ В световен план борбата срещу ХИВ/СПИН се равнява на 1 процент от американския бюджет, а за новата фискална година Съединените щати би трябвало да заделят шест и половина милиарда долара. Глобалната програма бе създадена през 2003 г. от президента Джордж Буш. Според Елтън Джон в момента най-голяма опасност за продължаването на разпространението на болестта представляват нагативните обществени нагласи към носителите на вируса, затова е и много важно преодоляването на предразсъдъците.