Balkan Fashion Week 2017 с Музей на модата и международен филмов фестивал - ASVOFF 9

Balkan Fashion Week 2017 с Музей на модата и международен филмов фестивал - ASVOFF 9

В рамките на Balkan Fashion Week 2017 дизайнерът Албена Александрова ще представи Музей на модата „Винтидж“. Албена е ученичка на големия Ив Сен Лоран. За първи път в България тя открива бутик на Ив през 1998 г., работи с имена като Соня Рикел, Жан Луи Шерер, Барбара Буи, Ханае Мори, Нина Ричи, Кастелбажак и много други. През годините събира уникални произведения на световно известните модисти. По време на модната седмица тя ще покаже техни произведения за периода 1990-2005 г., които попадат в списъка винтидж мода от така наречения 3-ти период.

В модния музей ще бъдат изложени: Мишел Пери /през 1995 г. взима награда за най-добър обущар с модела си „Луи XIV“, реплика на модел на обувка на Краля-Слънце/, Ив Сен Лоран, Соня Рикел, Кристиян Диор, Жан Луи Шерер, Ханая Мори, Барбара Буи, Мишел Пери, Нина Ричи, Баленсиага, Алекзандър Маккуин и Роберто Кавали.

Стартът на първия в света филмов фестивал, посветен на модата, стила и красотата ASVOFF 9 ще бъде даден на 9 юни в Nu Boyana Film Studios. В продължение на три дни ще се прожектират повече от 100 филма. В допълнение на 70-те, които участват в надпреварата, ще има два филма извън конкурса, 5 документални, 12 студентски, 13 модни ленти, заснети с мобилни устройства и 5 майсторски класа по време на събитието, което ще продължи до 11 юни.

ASVOFF 9 ще събере на едно място кино творци и забележителни режисьори в надпревара. Сред тях са Шон Бейкър - известен с независимите си игрални филми като Tangerine, Prince of Broadway, Take Out and Starlet, Иван Олита, Тим Ип - арт директорът, който получи две награди за сценография, декори и костюми за „Тигър и дракон“ на Анг Лий; Елън фон Унверт; Емир Ерлап и Даниел Аскил. Забавният документален филм на Ранкин за модата и 24-годишната актриса, фотографка и кинодеец Петра Колинс, която стои зад филма Gucci Dreamscape, със сигурност ще е хит за зрителите на кинофорума.

Тазгодишният председател на журито е Ерик Дейман, художник-костюми, носител на наградата „Еми“, стилист на известни личности, моден дизайнер и телевизионен водещ. Другите членове, които ще оценяват филмите, са: Уорис Алувалия – актьор и дизайнер, Серж Карейра – директор продажби в Miu Miu Worldwide Prada, Изабел Коаксе – режисьор и сценарист, Ивайло Грънчаров – директор на център за професионално обучение в Nu Boyana Film Studios, Марк Хапел – художник костюми, NYC Ballet, Йоан Льомоан – режисьор, певец, Woodkid, Алекс Мъри Лесли – куратор на Конкурса за модни филми, заснети с мобилни устройства, Клаус Стокхаусен – моден редактор на Zeit Magazine и стилист, Уилсон Дж. Танг – арт директор в Kabam, създател на специалните ефекти за филма „Междузвездни войни 3“ и Роб Йънг – глобален маркетинг редактор за BoF.

Делегацията от специални гости, които пристигат в София, включва френската актриса Орлан, режисьора и дизайнер на декори и костюми Тим Ип и талантливата актриса и 18-годишен модел Куба Торнадо Скот, внучка на известния филмов режисьор Ридли Скот.

Balkan Fashion Week 2017 започва на 5 юни /понеделник/ от 17:30 ч., когато ще бъде открит Музеят на модата, а в 20:30 ч. са предвидени първите модни дефилета в Nu Boyana Film Studios.

BALKAN FASHION WEEK
Balkan Fashion Week 2017 ще е първата седмица на модата в световната история, която ще се проведе в кино студио. От 5 до 11 юни 2017 Nu Boyana Film Studios ще се превърне в най-големият Fashion City в Източна Европа. Амбицията на организаторите е да съберат артисти от цял свят в България, непозната до момента модна дестинация. Темата под която ще се обединят дизайнери, медии и байери от цял свят е: „Модата среща киното!“. Nu Boyana Film Studios е любезен домакин и партньор на събитието, без чиято помощ то не би се случило с този размах.

В рамките на платформата Balkan Fashion Week ще гостува и модната икона, блогър, ловец на таланти и създател на първия моден филмов фестивал ASVOFF Даян Перне. За 9 години това ще е първото му издание, което ще се случи за първи път извън Париж, а и в кино студио. Подготвя се излъчване на живо на събитието от София едновременно в Париж, Лондон, Барселона, Лисабон, Милано, Москва и Букурещ.

ASVOFF
Фестивалът ASVOFF (www.asvoff.com) стартира през 2008г. Той насърчава изгряващи и утвърдени артисти да преразгледат начина, по който модата се представя. Организаторите отправят предизвикателство пред конвенционалните параметри на филма. ASVOFF обикаля по цял свят с прожекции по престижни институции и събития като „Център Помпиду“, „Гугенхайм“, „Барбикан“, „Арт Базел“ в Маями, CaixaForum в Барселона, музея „Франц Майер“ и филмовия фестивал в Кан. Домакини на престижния кинофорум са креативни столици като Ню Йорк, Лондон, Токио, Милано, Москва и Мексико Сити. ASVOFF е не само конкурс за късометражни филми за мода, стил и красота, но също и пътуващо международно събитие показващо игрални и документални филми, конференции, пърформанси и инсталации.

ASVOFF събира заедно новатори и легендарни фигури като Крис Кънингам, Тилда Суинтън, Ник Найт, Ървин Олаф, Ройшийн Мърфи, Нобуйоши Араки, Стивън Клайн, Майк Фигис, Клои Севини, Макс Вадукъл, Брус Уебър, Дита Фон Тийз, Райн Макгинли, Лари Кларк, Серж Лютен, Стивън Мейзъл и мн. др.

Билети за събитието може да намерите в мрежата на Eventim и Ticketportal.

  • Интервюто на Таня Иванова със стратега, пиар и журналист Мира Постулаче можете да чуете чрез бутона „Аудио“.