Балетът на Старозагорската опера на 70 години: премиера на „Шопениана“ и гастрол в София с „Дон Кихот“

Балетът на Старозагорската опера на 70 години: премиера на „Шопениана“ и гастрол в София с „Дон Кихот“

Балетът на Старозагорската опера празнува 70 години от своето създаване. Най-новото заглавие в афиша му е „Шопениана“ с премиера на 5 декември в Стара Загора като част от 50-ото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство, организиран от Държавна опера – Стара Загора и Община Стара Загора. Само след няколко дни трупата гостува в София с „Дон Кихот“ със световноизвестни солисти. Гастролът на 17 декември в Зала 1 на НДК е в програмата на Новогодишния музикален фестивал, организиран от Националния дворец на културата.

„В „Шопениана“ се срещат поколения балетисти. Хореограф е примабалерината на Старозагорския балет и почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова, а асистент-хореограф – най-новата звезда на трупата Анелия Димитрова.“ – отбеляза директорът Огнян Драганов в интервю за представянето на Фестивала на оперното и балетно изкуство.

Премиери, творци от Стара Загора и от Пловдив, гости от Германия, Полша и Италия: започва 50-ото издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство

Вечерта на 5 декември публиката първо ще види балета „Ромео и Жулиета“ с музика на Чайковски и хореография на директора на Старозагорския балет Силвия Томова. Костюмите и декорът са на Салваторе Русо. В ролята на Жулиета е Анелия Димитрова, а нейният Ромео ще бъде Паскуале Казелли.

След това програмата на вечерта продължава с премиерата на „Шопениана“, в който Анелия Димитрова е асистент-хореограф. „Това е първият спектакъл, който посвещаваме на нашата 70-а годишнина. Не са много трупите по света, които могат да се похвалят с такава годишнина.“ – развълнувана каза в интервю по Джаз ФМ Силвия Томова. Тя представи „Шопениана“ като един от най-красивите класически образци по музиката на Шопен, 170 години от чиято смърт се навършват сега. Когато през 1970 г. „Шопениана“ е представен на сцената в Стара Загора, Снежана Дескова е солист в постановката. За новото представяне сега вече като хореограф тя се спира на версията на Мариинския театър.

„В прекрасната хореография на автора на „Шопениана“ Михаил Фокин публиката ще види неземните силфиди, балерини и Поета, който се вдъхновява. Ние правим препратка към зрителя, че вечно ще има поезия, вечно ще има любов, вечно ще има красота и винаги ще има балет.“ – казва Силвия Томова за въздействието и посвещението на спектакъла. „Балетът е изключително труден, защото изисква много високо майсторство като техника и претворяване на образите, много еднаквост в кордебалета, полет на духа. Надявам се, че отново и отново ще възторгнем нашата публика.“ – изрази очакването си тя. Новата постановка е решена с ефектна мултимедия, дело на Сергей Голубев, а костюмите са на Първолета Чавдарова – Летиция.

Непосредствено преди премиерата на „Шопениана“ от 18 ч. предстои откриване на изложба за историята на балета в Стара Загора и представяне на единственото по рода си „Списание за танц“. Всички постановки на Старозагорския балет през новия сезон са посветени на неговата 70-а годишнина.

На 17 декември балетът на Държавна опера – Стара Загора гостува в София със спектакъла „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус с хореография на Аршак Галумян. Солисти са звездите на Щатсбалет – Берлин Яна Саленко и Мариан Валтер. „Яна Саленко е солист и на Мариинския театър в Санкт Петербург, както и постоян гост в Кралската опера в Лондон, танцува по всички възможни най-големи сцени. В момента е една от големите балетни звезди. Мариан, неин съпруг, е лауреат на много конкурси, има големи награди – той е един много красив и много техничен танцьор. Тази двойка е перла в короната на всяка една дълбоко уважаваща се и добре работеща трупа.“ – посочва за избора на солистите Силвия Томова. Премиерата на „Дон Кихот“ се състоя миналия ноември и за постановката трупата бе отличена с „Кристална лира“ от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ.

За изпълнител на ролята на Санчо Панса Силвия Томова кани солиста на балет „Арабеск“ Филип Миланов. Сценографията и костюмите са отново на Салваторе Русо. „Спектакълът е изумително красив! Придържали сме се към оригиналните класически емблематични стъпки и вариации. Аршак Галумян внася голяма хореографска свежест, много оригинален режисьорски прочит, обогатява спектакъла и визуално, използва много театрални и кинематографични изразни средства. Това е много, много динамичен и интересен съвременен класически „Дон Кихот“.“ – казва Силвия Томова.

За откриването на празничния балетен сезон на сцената на Държавна опера – Стара Загора в „Лебедово езеро“ гостува Денис Черевичко. През декември публиката ще се радва на няколко спектакъла на класическата коледна приказка – балета „Лешникотрошачката“. В началото на февруари започват репетициите за „Спящата красавица“ с хореографията на Силвия Томова и Румен Рашев. Премиерата ще е на Световния ден на танца – 29 април. На 28 май с участието на балетната трупа на сцена излиза мюзикълът „Парижката Света Богородица“. В продължение на вече установена традиция на 19 юни ще се срещнем с трима успешно реализирали се извън границите на страната български хореографи – Владимир Ангелов, Християн Бакалов и Калоян Бояджиев, които ще предложат на зрителите свои авторски танцови миниатюри с балетната трупа на Държавна опера – Стара Загора. Сезонът ще бъде закрит на 21 юли със световната премиера на балета „Тракийски мистерии“, специално поставен за сцената на Античния форум от Филип Миланов върху музиката на Стенли Станчев.

Балетът на Държавна опера – Стара Загора започна своя нов сезон в обновена балетна зала. Подът вече е със специална гъвкава настилка, която предотвратява травмите при репетиции. Придобивката за артистите идва с подкрепата на местен бизнесмен.

  • Интервюто на Светослав Николов със Силвия Томова от предаването „Джаз ден“ на 22 ноември можете да чуете чрез бутона „Аудио“.