Балет „Арабеск“ слага венец на 50-ия си юбилеен сезон с премиерата на книга за трупата и със спектакъла „Свободно разположени мисли“

Балет „Арабеск“ слага венец на 50-ия си юбилеен сезон с премиерата на книга за трупата и със спектакъла „Свободно разположени мисли“

Творческият сезон, в който Балет „Арабеск“ отбелязва половинвековния си юбилей, завършва с две премиери утре вечер – на книга за духа и историята на състава и на спектакъл, поставен от прочут германски хореограф. В 18 ч. в Музикалния театър е първата среща с книгата „50 години Балет „Арабеск“ – „С корени дълбоко в небето“, а в 19 ч. е премиерата на „Свободно разположени мисли“ на хореографа Аршак Галумян. Интересното е, че макар подготвени отделно, и книгата, и спектакълът съдържат в себе си идеята за корените и за наследството. Както казаха в студиото ни Аршак Галумян и Мая Михайлова от Балет „Арабеск“: „Специалните неща идват не когато ги търсиш, а когато изразяваш себе си. Тогава те се появяват в точния момент.“

„Когато г-жа Боряна Сечанова ме покани да поставя спектакъл, се запитах с какво бих могъл да олицетворя отбелязването на 50-ата годишнина от създаването на Балет „Арабеск“. Не всяка трупа е толкова дълголетна! Затова искам да поздравя балета за тяхната годишнина и да изразя колко съм щастлив да бъда част от празника. Първата идея, която ми мина през съзнанието, бе да съчетая идеята за времето с приемствеността на поколенията. Затова реших да направя абстрактен спектакъл за свободно разположеното време. Събирам в едно хода на времето и природата – времето никога не спира, а природата е винаги тук. В центъра на сцената е дърво, което ни дава кислород, а хората представям в техните връзки, които единствено правят възможно предаването на наследството. Отношенията между двама души са толкова различни и всеки в публиката ще може да открие себе си.“ – обясни за „Свободно разположени мисли“ хореографът Аршак Галумян.

Той изрази възхищението си от таланта на танцьорите на Балет „Арабеск“, които със своите умения правят спектакъла свой. Постановката се реализира с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столичната община.

Хореографът Аршак Галумяне е роден в Армения Завършва балетното си образование в Ереван и в училището към Балета на Хамбург. Като танцьор е лауреат на престижния балетен конкурс в Лозана. Дългогодишен солист е на „Щатсбалет“, Берлин. В репертоара му влизат спектакли на почти всички световни колоси на хореографското майсторство като Джон Ноймайер, Иржи Килиян, Уилям Форсайт, Начо Дуато, Джером Робинс, Баланчин, Анжелин Прейокай, Орхад Нахарин, Джон Кранко, Жан Кристоф Мейлот и др. През последните години Аршак Галумян работи като хореограф. През миналата година поставя M.U.S.A. в берлинския „Щатсбалет“.

Албумът за юбилея на Балет „Арабеск“ е със същото послание: „Това е трупа, създадена с много любов и тази нишка свързва поколенията в 50-те години от съществуването й.“ – отбеляза Мая Михайлова от състава: „В текста на книгата Мила Искренова е изляла душата си и така се получи не толкова историческо представяне на балет „Арабеск“, колкото среща с неговия дух, който танцьорите предават от поколение на поколение.“ Последните страници на „50 години Балет „Арабеск“ – „С корени дълбоко в небето“ са справочник с имената на всички танцьори и спектакли с пълния екип създатели и богат снимков материал от емблематични постановки. Юбилейният албум се издава с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Заглавието „С корени дълбоко в небето“ прави аналогия със заглавието на последния цялостен спектакъл на Маргарита Арнаудова за Балет „Арабеск“, което пък е заимствано от стиховете на поета Биньо Иванов. То символизира червената нишка, свързваща духа на създателите с духа на младите в трупата и идеята за приемствеността, която е неизменна през всичките 50 години на нейното развитие.

След последното си за сезона представление на сцената на Музикалния театър в София Балет „Арабеск“ тръгва на път. На 5 юли ще гостува в Балчик, на 6 юли – в Летния театър във Варна, а на 7 юли – на „Сцена на кръстопът“ на крепостта „Царевец“ във Велико Търново. И следващият сезон е вече толкова близо! Съставът готви нови изненади за публиката, като първият спектакъл ще е на хореографа Асен Наков, а премиерата му ще бъде през октомври.

  • Интервюто на Светослав Николов с хореографа Аршак Галумян и Мая Михайлова от Балет „Арабеск“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

В програмата на гала вечерта на 28 юни ще видим и пиеси на чужди гост-хореографи от Израел, САЩ и Обединеното кралство, работили с трупата през последните години:

„ТРИ ЧАШИ“, премиера 2011 г.
Музика – Георги Арнаудов
Хореография – Ноа Атар (Израел)
Изпълнители: Ангелина Гаврилова, Андрея Андонова, Виктория Петрова
Творбата е вдъхновена от съвременните женски идеали за красота и успех и стремежа на жените да се вместят в тях. Хореографката насочва вниманието си към раздвоението между желанието им да оправдаят очакванията, отправени към техния пол, и това да бъдат себе си.

„БЛА, БЛА….“, премиера 2015 г.
Музика – Джони Транк и „Джус ансамбъл“
Хореография – Морис Кози (САЩ)
Изпълнители: Ангелина Гаврилова Андрея Андонова, Виктория Петрова, Петя Колева, Васил Дипчиков, Стефан Вучов, Филип Миланов
Хореографът Морис Кози превръща хлапашкото безгрижие, младежката свежест, култът да бъдеш готин, cool-модата и веселия непукизъм в ироничен и безжалостен инструмент за разобличаване на късмета да живееш в постмодерните времена. Спектакълът е в задъхано, почти шеметно темпо, цветен и пъстър.

„ДВОЙНСТВЕНОСТ“, премиера 2005 г.
Музика – Астор Пиацола
Хореография – Лиз Лий (Обединено Кралство) и танцьорите на Балет „Арабеск“
Костюми – Цветанка Петкова Стойнова
Изпълнява: целият състав на Балет „Арабеск“
Танцьорите на Балет „Арабеск“ създават „Двойственост“ по стихове на Пабло Неруда на базата уъркшоп, проведен от британската хореографка Лиз Леа, както и на основата на собствената си подготовка и натрупан опит. Езикът на творбата съчетава по изключително атрактивен начин традициите на Изтока и Запада, танца и бойните изкуства. Това е спектакъл, който трупата танцува с удоволствие и почти без прекъсване повече от 10 години.