Балет „Арабеск“ с първи спектакъл за годината. Танцьорите играят „Лешникотрошачката“ на 10 януари

Балет „Арабеск“ с първи спектакъл за годината. Танцьорите играят „Лешникотрошачката“ на 10 януари

„Лешникотрошачката“ на Балет „Арабеск“, създаден по прочутата приказка на Е.Т.А.Хофман и музиката на П.И.Чайковски, е интересен, съвременен и в същото време атрактивен спектакъл. Неговото послание е, че всеки човек трябва да е свободен в избора си и да превръща своите мечти в реалност.

Балет „Арабеск“ ще изпълни „Лешникотрошачката“ на 10 януари на сцената на Музикалния театър от 17 ч. Хореографията е на Боряна Сечанова, сценография – Борис Стойнов, художник - Цветанка Петкова-Стойнова. Спектакълът е фееричен, в него не липсват любимите герои от приказката на Хофман: мишките, играчките, които оживяват, и самият принц Лешникотрошача.

Свикнали сме да гледаме спектакъла в навечерието на коледно-новогодишните празници, а сега ще можем да го проследим след тях. Това е начин да се върнем към вълшебството на тези дни, да не го оставяме в края на декември, когато благопожелаваме и се надяваме на най-доброто, а след това годината започва със своята проза. Това поетично настроение и вдъхновението можем да пренесем във времето, ще ни напомни „Лешникотрошачката“.

Боряна Сечанова – автор на хореографията и директор на балет „Арабеск“:
В това отношение „Лешникотрошачката“ е наистина вълшебен спектакъл! За мен най-важното е, че той е и за големи, и за малки. Родителите могат да доведат своите деца и след това да коментират идеите, които той е събудил. Например, какви играчки харесват децата, дали вкусовете между децата и родителите са еднакви. Този спектакъл е актуален с интерактивните форми, с които децата вървят напред. Подчертаваме, че електронните игри не са най-доброто забавление за едно дете, но пък са начин то да попадне в свой собствен свят. Как родителите можем да попаднем в неговият свят е голям въпрос. Винаги около нас трябва да има вълшебен „чичо“, който да подстрекава детското у нас. Най-хубавото е, когато родителите можем да запазим своята усмивка и тази непосредственост в отношенията си с децата.

  • Интервюто с Боряна Сечанова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

В ролята на Мари ще видим Виктория Петрова, в ролята на принца – Васил Дипчиков, на братчето на Мари Фриц - Филип Миланов. В магьосника Дроселмайер се превъплъщава Асен Наков, а в една неочаквана роля, на принцеса Мишонка - Константина Ханджиева и в ролята на Снежната кралица е Ангелина Гаврилова.

„Спектакълът минава на един дъх и е изключително атрактивен. Той демонстрира високия професионализъм и възможности на танцьорите от Балет „Арабеск“, който за пореден път защити класата си на първа и единствена компания за съвременен танц у нас и зареди почитателите си с истинско коледно настроение. Сюжетът е представен с изтънчено въображение, проникновен романтизъм и модерна чувствителност.“ - Мария Русанова

  • Билети за „Лешникотрошачката“ на Балет „Арабеск“ се продават на касата на Музикалния театър (тел. 02/9431979), а онлайн могат да се поръчат от тук.

Мерките за безопасност с цел предотвратяване разпространението на Covid-19 по време на спектаклите в Музикален театър са съобразени с всички разпоредби и препоръки на Министерство на здравеопазването, както и от Столична община. Местата в залата са ограничени до 30 % от наличните. Маските и спазването на дистанция са задължителни.