Балет „Арабеск“ подарява „Пепеляшка“ за Деня на детето. Хореографката Мариана Крънчева: „Много бих искала децата да усетят магията, защото тя присъства навсякъде в живота ни“

Балет „Арабеск“ подарява „Пепеляшка“ за Деня на детето. Хореографката Мариана Крънчева: „Много бих искала децата да усетят магията, защото тя присъства навсякъде в живота ни“

Често казваме, че в живота не е като в приказките. Моментите, когато се почувстваме особено щастливи, описваме „като в приказка“. На своя празник децата ще повярват в силата на мечтите и на доброто сърце, в мощта на любовта, когато балет „Арабеск“ представи приказния спектакъл за малки и големи „Пепеляшка“ при свободен вход от 17 ч. в Музикалния театър. Ще вярваме в мечтите, в любовта, в добрата съдба, така че през цялото време да сме с отворени очи за щастието и да се стремим към радостта – да я преживяваме и да я раздаваме.

„Спектакълът се играе вече трети сезон и децата и родителите много го харесват. За нас, артистите, всеки път е удоволстиве да го играем. Виждам как колегите се забавляват в постановката, танцувайки. Много бих искала децата да усетят магията чрез този спектакъл, защото тя присъства навсякъде в живота ни, стига да имаме очи да я видим. Обръщаме се с послание към децата – колко е важно чистото, истинско общуване и колко по-силно е то, колко по-силна е любовта на основата на общуването и общите интереси. Колко по-силно е това от външното – от просто красивия тоалет, от красивата прическа и от външните блясъци.“ – каза в интервю по bTV Radio хореографката на постановката Мариана Крънчева.

Танцът и хубавата музика са символ на това как можем да бъдем в хармония, да сме заедно, да сме добре, когато трептим на една и съща вълна. „И музиката на Прокофиев е едно съвършено произведение, което докосва душите всеки път.“ – добавя за скрепяващия елемент Мариана Крънчева.

Спектакълът е интерактивен, като съчетава танц и театър. Водещ е актрисата Ани Петрова. „Той така е направен, че децата разбират танца на по-дълбоко ниво.“ – обяснява хореографката. През цялото време малчуганите са подканяни да участват в представлението. „Това води до изключително симпатични моменти. Веднъж в Пловдив децата не позволяваха да продължи представлението, защото бяха против това, което водещата искаше да направи. За мен е страхотно удоволствие да наблюдавам тази жива реакция на децата, това, че са нащрек през цялото време, че следят действието на 100%.“ – изразява щастието си от постановката Мариана Крънчева.

Посланията на спектакъла децата възприемат многопластово: „Ако те са чути само в думи, не повлияват по този начин, както когато ги възприемеш на толкова различни нива – музикално, театрално, визуално и речево.“ Така децата се научават да се доверяват на своята интуиция, която ги насочва към общуване, хармония, любов, сбъдване на мечтите, още повече, когато са активни участници, а не само наблюдатели.

Постановката толкова вдъхновява децата, че след едно представление подаряват на Пепеляшка и на хореографката рисунки, изразяващи тяхната любов. „Работата за деца изисква специален подход – да си готов да се адаптираш към следващата промяна. Когато създадем усещане за удоволствие в процеса на работа, нещата се получават така леко и неусетно, че после не вярваш, че без усилие си постигнал нещо толкова хубаво и хората го възприемат много добре.“ – казва Мариана Крънчева.

Да сме импулсивни е въпрос на осъзнаване и на търсене, вярва тя: „Губим го в ежедневието си и мислим, че не е възможно да го върнем. А то е възможно, стига човек да го осъзнае, да го поиска, да намира мънички начини във всеки един момент да го търси и да го намира. Всички ние с радост подготвяме този спектакъл и настроението е приповдигнато.“ – обяснява хореографката на „Пепепеляшка“ на балет „Арабеск“ Мариана Крънчева. Интервюто с нея можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

„Пепеляшка“ на балет „Арабеск“
По случай Международния ден на детето
1 юни, 17 ч., Държавен музикален и балетен център
Вход свободен
Музика: Сергей Прокофиев
Хореограф: Мариана Крънчева
Костюми: Цветанка Петкова-Стойнова
Сценография: Екатерина Енева
Участват: Таня Кацарова (Пепеляшка) Ангелина Гаврилова (Злата мащеха), Виктория Петрова (Феята на млади години), Стефка Табакова и Петя Колева (доведените сестри на Пепеляшка), Теодора Друмева (принцеса Жасмин), Андрея Андонова (Пипи Дългото чорапче), Мария Касабова (Червената шапчица), Васил Дипчиков (Принцът), Филип Миланов (Баба Яга), Стефан Вучов (учителят по танци и Кралят), Валери Миленков (кралски пратеник, шофьор), Ервин Есен и Светлозар Тинев (гости на бала), Чан Тхе Чунг (бодигард)
Разказвач: Анна Петрова