Bach into Myself – джаз проект по музика на Йохан Себастиан Бах, представя във фестивала ни Sofia Jazz Peak италианският цигулар Лука Чарла

Bach into Myself – джаз проект по музика на Йохан Себастиан Бах, представя във фестивала ни Sofia Jazz Peak италианският цигулар Лука Чарла

Иновативен джаз проект по музика на Йохан Себастиан Бах ще звучи на фестивала ни Sofia Jazz Peak след седмица. Концертната програма Bach into Myself на италианския цигулар Лука Чарла ще чуем на 13 април от 20 ч. в „София лайв клуб“. Концертът е организиран от „Кантус Фирмус“ и Джаз ФМ в сътрудничество с Италианския културен институт.

В Bach into Myself Лука Чарла отдава почит към един от любимите си композитори – Йохан Себастиан Бах. Той претворява музиката на великия бароков майстор, като използва елементи на джаз, класика, съвременно творчество и импровизация. В програмата са включени също оригинални композиции от самия изпълнител и творби на други автори, които са повлияни от Бах – Вила-Лобос и Пиацола. С магическия звук на своята цигулка Лука Чарла ни кани на уникално музикално пътуване.

„Един от най-интересните цигулари на международната сцена в днешно време, който е способен да преминава в различните жанрове без изобщо да загуби безупречния си стил.“ – пише за Лука Чарла италианският вестник „Ла Република“. Роден в Тремоли, той следва във Fiesole School of Music и Scuola di Alto perfezionamento в Салуцо. През 1996 г. заминава за САЩ, където учи в Университета на Индиана и се занимава с джаз музика при Дейвид Бейкър. Завършва докторска степен по музика в Университета на Аризона, където в продължение на няколко години преподава цигулка. Лука Чарла е носител на награди от няколко международни конкурса, а през 1999 г. получава престижното отличие Chamber Music America.

През годините Лука Чарла е свирил с музиканти като Джошуа Бел и Крис Джарет. Той е работил за известни звукозаписни фирми, след което основава Violipiano – продуцентска компания, с която осъществява своите уникални проекти. Наскоро той издаде последния си албум ViolinAir, представен в Auditorium Parco della Musica в Рим.

През годините в Sofia Jazz Peak сме представяли всички български джаз музиканти, а от чужбина ни гостуваха Ал Жеро, Джордж Бенсън, Маркъс Милър, Earth Wind & Fire (с Ал Маккей), Kool & The Gang, Елиане Елиас, The Brand New Heavies и много други. През 2015 г. Sofia Jazz Peak бе отличен със сертификат за качество „Европейски фестивал“ от платформата „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ на Европейската комисия и Европейската фестивална асоциация.

Концертът Bach into Myself на Лука Чарла е и в програмата на Европейския музикален фестивал, организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“ като част от Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор е Министерството на културата. Фестивалът се провежда под патронажа на вицепремиера Румяна Бъчварова и кмета на София Йорданка Фандъкова.

  • Билети се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, онлайн на Ticketsbg.com, както и в „София лайв клуб“ 1 час преди концерта.