Автор на песни-мечти: почина Лиън Уеър

Автор на песни-мечти: почина Лиън Уеър

Създателят на I Want You на Марвин Гей, If I Ever Lose This Heaven на Куинси Джоунс, Ал Жеро и Мини Рипъртън и I Wanna Be Where You Are на Майкъл Джексън – Лиън Уеър, почина на 77-годишна възраст. В последните годни той щедро споделяше дарбата си и познанието си за музиката с младите звезди – с неговата подкрепа бяха благословени Марио Бионди и Хосе Джеймс. „Той не е телом сред нас, но богатото му музикално наследство никога няма да умре. То ще продължи да танцува в историята и да придобива нови измерения, преминавайки през ръцете и сърцата на хората, които оформят бъдещето на музиката. Към тях отправяме молба – творете отговорно!“ – се казва в обръщението на семейството му.

Лиън Уеър започва работа с писането на песни за Isley Borthers, а първият му огромен успех е песента I Wanna Be Where You Are на Майкъл Джексън, написана съвместно с Артър Рос (братът на Даяна Рос). Записана през 1971 г. и издадена в началото на следващата година, тя е един от синглите към албума на Майкъл Джексън Got to Be There. Песента има множество кавъри, а сред изпълнителите й е и Марвин Гей.

Гей популяризира една от най-известните песни на Лиън Уеър – I Want You. По това време Уеър е вече част от „Мотаун“ и, чувайки демото, шефът на фирмата Бери Горди лично решава, че Гей ще е най-добрият изпълнител на тази песен. В интервю за Музикалната академия на „Ред бул“ Лиън Уеър си спомня за първата среща с Марвин Гей: „Когато се запознахме, стоях сам в апартамента му около 20 минути. Надуших гостоприемен аромат. В джоба си имах джойнт – извадих го и запалих. Точно в този момент той влезе в стаята, аз се пресегнах и му подадох цигарата. Изпушихме я и едва тогава се запознахме официално. Винаги бяхме на една и съща вълна.“ Марвин Гей му предлага той изцяло да напише албума. „Чудесна идея, но Бери никога няма да се съгласи.“ – отговорил Уеър. Марвин го погледнал със заговорнически поглед: „Няма нужда да му казваме.“ Така албумът от 1976 г. е с най-голям хит заглавната песен, а в него присъства и кавърът на I Wanna Be Where You Are на Майкъл Джексън.

Две години по-рано обаче Лиън Уеър е поканен от Куинси Джоунс за неговия албум Body Heat. Там музикантът участва в създаването на три песни – заглавната, фънкарската One Track Mind и мечтателната балада If I Ever Lose This Heaven (в съавторство с Пам Сойър) с вокалите на Ал Жеро и Мини Рипъртън. „Никога няма да забравя записите на песента If I Ever Lose This Heaven с Лиън Уеър, Мини Рипъртън и Ал Жеро за албума си Body Heat в далечната 1974 г. Лиън бе един от авторите й и без съмнение бе един от най-талантливите музиканти по онова време. Винаги казвам, че в началото е песента. Велика песен може да направи звезда и най-слабия вокалист на света, но и най-добрият певец не може да спаси лоша песен. Братко Лиън, ти винаги знаеше как да го постигнеш…“ – написа в посвещението си към музиканта Куинси Джоунс.

През годините Лиън Уеър издава и самостоятелни албуми, които не постигат успеха на най-големите му хитове, изпълнени от други музиканти. Джеймс Инграм, Боби Уомак, Тийна Мари, Джефри Осборн, Тина Търнър и Майкъл Макдоналд са сред музикантите, които пеят неговите шедьоври. В последно време той беше до младите звезди – с Марио Бионди пя в албума му Sun от 2013 г. и подкрепи Хосе Джеймс в неговото ритъм енд блус новаторство.

„Лиън бе авторът и продуцент на най-любимия ми албум на света – I Want You на Марвин Гей. Имах удоволствието да се срещна с него при създаването на No Beginning No End, а новият ми албум Love in a Time of Madness определено следва неговата музикална посока. Денят, в който бяхме заедно, свирихме, слушахме музика и си говорихме за Марвин, „Мотаун“ и ритъм енд блуса. Той бе мъдър и красив. „Напомняш ми за мен.“ – каза ми: „Всички започнахме с джаза, Марвин – също.“ Това ме изстреля в космоса: I Want You е модел на всичко, което бих искал да постигна в музиката – той е фънки, соулфул, секси, естествен и чувствен. Той е идеалното съчетание на поп, ритъм енд бус и джаз хармонии. Това е звукът на Лиън Уеър.“ – обръща се с думи на признателност Хосе Джеймс.

И разказва за един от големите си уроци – дава му го именно Лиън Уеър: „Веднъж дойде да ме слуша в Лос Анджелис и след шоуто ми каза най-важното нещо: „Концертът бе хубав, но все още не си майстор.“ – с усмивка рече той: „Навлез по-дълбоко, продължавай да работиш. Звучиш красиво. Споделяй своята дарба и знам, че ще стигнеш до там.“ Винаги ще си спомням усмивката му, шапката му, стила му, топлината му. Надявах се да му пусна Love in a Time of Madness, но Лиън, братко, ще се видим в Рая. Благодаря за всичко, което ни даде с любов и музика!“

По желание на музиканта няма да има траурна служба. Семейството му съобщава: „Той искаше музиката му да бъде сила, която да събира хората. Затова след известно време ще направим посвещение с музика. Част от него ще бъде последният му албум Rainbow Deux, който той написа и продуцира, изправен лице в лице с най-голямото предизвикателство в живота си.“ В последните месеци Лиън Уеър, борейки се с рака, се обърна в социалните мрежи с призив към музиканти, желаещи да запишат с него новите му песни и отбеляза: „Има толкова много работа за вършене!“

„Винаги прегръщайте хората, които обичате, докато те са тук, казвайте им колко дълбоко ги цените, докато са сред вас и могат да вдъхнат аромата на цветята, отбелязвайте с бутона „Харесвам“ постовете и красиво написаните статии.“ – обобщават смисъла на музикалното наследство на Лиън Уеър от неговото семейство.

  • В почит към Лиън Уеър в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ днес слушаме негови прочути песни, а също така представяме и вдъхновения от наследството му нов албум на Хосе Джеймс Love in a Time of Madness.