Астор Пиацола: с една стъпка пред другите, въпреки критиките. Документален филм разказва за твореца

Астор Пиацола: с една стъпка пред другите, въпреки критиките. Документален филм разказва за твореца

„Той беше композитор с извънредна чувствителност. За съжаление тя не беше оценена подобаващо в моята родина Аржентина, докато той беше жив.“ Думите на музиколога и пианист Гийермо Стампони в интервю на Георги Митов по Класик ФМ обясняват заряда, с който той създава сценария на филма „Да почувстваш Пиацола“. За първи път пред българска публика лентата ще бъде показана довечера от 18 ч. в кино „Одеон“. Премиерата е част от 7-то издание на фестивала „Пиано екстраваганца“, създаден от Людмил Ангелов. Джаз ФМ е медиен партньор. Прожекцията се провежда благодарение на Посолството на Република Аржентина у нас и е във връзка с 25 години от кончината на композитора.

Астор Пиацола е роден в аржентинския град Мар дел Плата, израства и се обучава в Ню Йорк, открива музикалното си призвание в Париж при Надя Буланже, създава отлична музикална продукция в Италия, прекарва лятото си в Пунта дел Есте, умира в Пилар, но неговата музика е музиката на Буенос Айрес, припомня Гийермо Стампони и добавя: „Невероятно е, че винаги през живота си е мислел за Буенос Айрес. Той искаше да умре там – града, в който не бе достатъчно признат. Напротив, приживе получава студенина от танго обществото, което има традиционни разбирания. Той искаше да преобрази тангото в нещо универсално. Той беше човек, който върви с една стъпка пред другите, въпреки критиките, които получаваше. Пиацола наистина бе феномен в музиката, който маркира „преди“ и „сега“, миналото и бъдещето.“

Освен новатор, Пиацола композира с мисъл за изпълнителите на неговата музика: „Пиацола беше благороден – даваше на музикантите си по едно соло, за да блеснат. Астор беше онова, което е неговата музика: изцяло отдаден на страстта, пълен с любов и сила, нежност и желание, страдание, радост, интензивност, емоция, хумор и драматизъм. Описват го като вулкан от силна енергия. Той беше забързан, бореше се като бик с трудностите в живота.“ – описва характера му Гийермо Стампони.

Сценаристът също така озвучава филма със своето пиано, а изпълненията му са записани с цигуларката Олга Пинчук – член на постоянния оркестров състав на Театро Колон – Буенос Айрес. Характера на Пиацола той изследва в четири случки от живота на композитора: „Чрез тези четири ситуации от живота му ние разбираме повече за меланхолията в неговата музика.“ В „Да почувстваш Пиацола“, режисиран от Пабло Ро, спомени за легендата разказват последната му съпруга Лаура Ескалада, която днес оглавява носещата името му фондация, синът му Даниел, поетът Орасио Ферер, последният бандонеонист, учил при маестрото – Даниел Бинели, най-големият почитател и последовател – Виктор Оливерос, и психиатърът, автор на пластики и музикант Гийермо Бермудес.

Какво откритие за Пиацола изненадва Гийермо Стампони по време на създаването на филма? „Това бе оценката му за разнообразието като източник на вдъхновение. Във филма открих и огромната одухотвореност на маестрото. У Пиацола усещаме ритъма на сърцето. Неговата музика е красота, която събужда хармонията. Слушайки красивата музика на Пиацола, можем да си представим как би звучала музиката на небето.“

Фестивалът „Пиано екстраваганца“ се организира от Людмил Ангелов съвместно с фондация „Америка за България“ и е под патронажа на Министерството на отбраната. Той е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017 г.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Георги Митов от Класик ФМ с Гийермо Стампони.

На снимката: Гийермо Стампони и Пабло Ро при Статуята на Пиацола, Мар дел Плата, Аржентина, 2017 г.