„Арт скици“ – цялата палитра на жанровете в съвременната джаз музика с Ангел Заберски квартет на „София джаз пик“

„Арт скици“ – цялата палитра на жанровете в съвременната джаз музика с Ангел Заберски квартет на „София джаз пик“

„Постарахме се да отстоим тези музикални позиции, за които се борим цял живот. Това беше истински шанс да покажем най-доброто, което правим в днешни дни.“ – с тези думи Ангел Заберски се завърна в студиото на Джаз ФМ към концертите на неговия квартет на фестивала „Европейски дни на културата“ във Франкфурт (Германия) през 2014 г. Тогава той и други наши музиканти свириха на две ключови сцени – консерваторията Dr. Hoch и реномирания клуб Jazzkeller, наричан още „Домът на джаза“, за да представят българския джаз в германската финансова столица в инициативата на Европейската централна банка.

Ангел Заберски и Васил Петров за силни знаци на признателност: български музиканти вдъхновиха публиката на „Европейски културни дни” във Франкфурт и тромпетиста Рекс Ричардсън

Две години по-късно, развита с новите музикални преживявания на четиримата инструменталисти, програмата „Арт скици“ ще звучи в концерт от фестивала ни „София джаз пик“ – на 8 юни от 20 ч. в „София лайв клуб“. С това събитие гостуваме на Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“ в партньорство с Министерството на културата като част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г.

„Арт скици“ ще предложи оригинални композиции на Ангел Заберски, пиеса на Михаил Йосифов и любими световни теми – в „София лайв клуб“ ще слушаме фолклор, класически джаз, суинг, балади, фънк и латино… „Много се гордея със „Спомени от Странджа“ и „Сладка чубрица“, защото се получиха добре.“ – споделя за два от акцентите в програмата Ангел Заберски. Той преработва пиесите за участието и на Мишо Йосифов и казва: „Той просто влезе в музиката от раз.“ В „Арт скици“ тромпетистът участва и като композитор. Неговата пиеса Balkan Voyage Ачо определя като „много оригинална, много свежа и дръзка тема.“ Звученето на програмата ще допълнят добре познати световни мелодии: „Ще изпълним и няколко от нашите любими джаз стандарти, за да се опитаме да преминем през цялата палитра на жанровете в съвременната джаз музика.“ – завършва картината на предстоящото събитие Ачо Заберски.

Борис Таслев и Стоян Янкулов – Стунджи са другите двама музиканти в събитието. Професионализмът на тримата партньори е стимул за Ангел Заберски: „С тях се старая и имам желание да правя добра, качествена музика.“ А за сплотеността помежду им сподели: „С музиканти, с които си делил сцена години наред, много лесно и много бързо се случват нещата. Имаме натрупан доста солиден музикален опит и може би затова стават нещата – няма музикален егоизъм, работи се много… Всеки един от нас би могъл да бъде солист и всеки си има своите проекти, но така като се събираме, тази част от характера на човека отсъства – и това е много хубаво! И е формула за успех.“ Част от успеха е удоволствието четиримата да са заедно: „Правили сме много неща заедно и просто с един поглед, когато е написана и хубаво музиката, нещата се случват. Има свобода!“ – описва Ангел Заберски източника на вдъхновение в квартета.

  • Цялото интервю на Светослав Николов с Ангел Заберски за предстоящия концерт „Арт скици“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Билети могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, online на Ticketsbg.com, както и на мястото на събитието един час преди концерта.