Арита Франклин проправи път – улица в Детройт вече носи нейното име

Арита Франклин проправи път – улица в Детройт вече носи нейното име

Улица в града на Арита Франклин Детройт вече носи нейното име. „Често ще идвам и ще танцувам тук.“ – каза звездата на церемонията по удостояването с тази чест, която определи като великодушна и сияйна. Минути по-късно сълзите се стичаха по лицето й, докато с махането на парчето плат постепенно се разкри името на улицата: Aretha Franklin Way.

Освен чисто административно означение, начинът, по който улицата е назована, отвежда и към идеята за специалния подход на Арита Франклин към важните неща в живота й – музика, благотворителност, социална дейност, кулинария. Ул. „Арита Франклин“ се намира до Центъра за изпълнителски изкуства, където тя неведнъж е пяла и където на следващия ден, в петък, се проведе концерт в нейна чест. Наблизо е и църквата, в която е служил баща й. Именно неговият религиозен дълг отвежда семейството от Мемфис, Тенеси, до Детройт през 1946 г., а в храма хората за първи път се влюбват в гласа й. „Хората тук бяха с мен, когато никой не ме познаваше, и от тогава насам и аз съм с тях.“ – описа връзката си с града и неговите жители Арита. Често тя сплотява местната общност, като организира църковни и кулинарни събития, на които кани своите съграждани.

Като част от честванията Арита Франклин изнесе близо двучасов концерт, за да постави началото на нов фестивал – Детройтски музикален уикенд. Той почита музикалния принос на града и се провежда при свободен вход, а публиката за концерта на Кралицата е наброявала 14 000 души – сред тях – борецът за граждански права Джеси Джексън, който я изведе на сцената, както и певиците Мери Уилсън от „Сюприймз“ и Фрида Пейн, които Арита поименно назова. По средата на концерта тя получи от кмета Майк Дъган Ключа на града с думите: „Това е най-големата награда, която градът ни може да Ви връчи. Приемете ключа като знак на нашето У-В-А-Ж-Е-Н-И-Е“ (по култовата й песен R-E-S-P-E-C-T). След това вокалният й педагог по оперно пеене Мери Линч й връчи Наградата на Детройт за виртуозност. „Ваше величество“, се чуваше от публиката по време на нейните изпълнения, освен обичайните възгласи: „Обичаме те!“

Изявите на Арита от последните дни обаче разтревожиха почитателите й заради нейното здравословно състояние. Певицата, която е на 75 години, не излезе за планирано участие в посветения й концерт предната вечер, а на близо двучасовото шоу на фестивала се появи с около час закъснение. През това време тя изчакваше в колата, а музикантите, които вече бяха на сцената, запълниха паузата с мотиви от нейни велики песни. После тя трудно изкачи стълбите, в края на събитието пожела „Бог да ви пази!“, пое си дълбоко дъх и след 10-секундна тишина добави: „Молете се за мен.“ После не се върна, макар предварително да бе подготвен бис на песента R-E-S-P-E-C-T. Концертът се възприема като последната й изява в нейния град.

С напредването на годините Кралицата на соул музиката все по-често говори за оттегляне, но продължава да работи всеотдайно. И ето че в началото на 2018 г. се очаква да ни дари с още от своето великолепие в албум, в който разкрива, че подготвя съвместни изпълнения с любими музиканти. Песните със Стиви Уондър и Лайнъл Ричи ще са специално написани от тях оригинали, дуетът с Елтън Джон ще е по песента Your Song, а в проекта ще участва и цигуларят Ицхак Пърлман.

Източник на снимките: фейсбук страницата на кмета на Детройт Майк Дъган

  • Концерт на Арита Франклин слушаме тази седмица в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“. Изявите в зала „Филмор уест“ певицата определя като връх в кариерата си. С нея на сцената са саксофонистът Кинг Къртис – и това са неговите последни записи, органистът Били Престън и Рей Чарлз.