Арита Франклин пя за Керъл Кинг, Терънс Бланчард свири за Сисили Тайсън на концерта по случай удостояването им с Почетната награда на Центъра за изпълнителски изкуства „Кенеди“

Арита Франклин пя за Керъл Кинг, Терънс Бланчард свири за Сисили Тайсън на концерта по случай удостояването им с Почетната награда на Центъра за изпълнителски изкуства „Кенеди“

Незабравимо изпълнение на песента (You Make Me Feel Like) A Natural Woman поднесе Арита Франклин при удостояването с Почетното звание на Центъра за изпълнителски изкуства „Кенеди“ на авторката на мелодията Керъл Кинг. Кралицата на соул музиката излезе на сцената в типичния си блясък – с пищно дебело палто върху рокля без ръкави и с глас, изпълнил залата и сърцата на слушателите. Камерите показаха Керъл Кинг – изумена и щастлива, а президентът Барак Обама избърса сълзи на вълнение от това, което се случваше в залата. В средата на изпълнението Арита става от пианото, съблича палтото и започва импровизации върху основната тема с подкрепа на тричленен дамски хор. В края цялата зала е на крака, а Керъл Кинг като че не може да повярва как песен отпреди половин век така продължава да отеква като символ на силата.

Макар (You Make Me Feel Like) A Natural Woman да е известна като песен на Керъл Кинг, малко познат е фактът, че текстът, в който певиците намират така силни думи за себеизразяване, а жените по цял свят – за себеутвърждаване, е написан от мъж – Джери Гофин – съпруг на Керъл Кинг по онова време. Двамата в партньорство са автори още на Will You Still Love Me Tomorrow, изпълнена за първи път от дамското трио The Shirelles през 1960 г., и други големи аренби хитове на 60-те и 70-те. (You Make Me Feel Like) A Natural Woman Арита Франклин прави част от световното наследство при първото представяне на песента през 1967 г. Сингълът е част от албума й Lady Soul, а през следващата година включва песента в албума от първия си концерт в Европа – Aretha in Paris. Самата Керъл Кинг я записва през 1971 г., а през 1998 г. я изпълнява съвместно с Арита, Марая Кери, Селин Дион, Шаная Туейн и Глория Естефан на благотворителния концерт на музикалния канал VH1 за набиране на средства за образование – Divas Live.

Керъл Кинг, Джордж Лукас, Сейджи Озава станаха лауреати на Почетната награда на Центъра за изпълнителски изкуства „Кенеди“

За 38-ми път Почетните награди на Центъра за изпълнителски изкуства „Кенеди“ бяха връчени в Белия дом на 5 декември на официална вечеря, дадена от държавния секретар Джон Кери. Гала концертът се състоя на 6 декември и бе излъчен по американската телевизия CBS на 29 декември. В частта, посветена на наследството на Керъл Кинг, се включи и поп звездата Джанел Моне, която изпя китка от два хита на голямата авторка – Will You Still Love Me Tomorrow и One Fine Day.

Джаз тромпетистът Терънс Бланчард свири в съвместно изпълнение с госпъл певицата СиСи Уайнънс в почит към актрисата Сисили Тайсън. Тя е прочута със своя принос към повишаване на обществения статут на цветнокожите, но в своя живот и своето изкуство е свързана и с традициите на госпъл и джаз музиката. По време на участието си в пиеса на Бродуей в началото на второто действие тя винаги изпълнява химна Blessed Assurance, който сега Терънс Бланчард и СиСи Уайнънс прочувствено представиха в нейна чест заедно с хора на Общественото училище по изпълнителски изкуства, основано от Сисили Тайсън и носещо нейното име. Силата на музиката е и нейна страст – Сисили Тайсън е бивша съпруга на Майлс Дейвис. Макар пътищата им да се разделят, и до днес всяка година тя отива в джаз клуб, където специално за нея изпълняват версията на Майлс Дейвис на песента My Funny Valentine.

Създателят на „Междузвездни войни“ и „Индиана Джоунс“ Джордж Лукас също бе почетен от Центъра за изпълнителски изкуства „Кенеди“. В шоуто с участието на герои от негови филми Кари Фишър, останала в историята с ролята на Принцеса Лея в „Междузвездни войни“, каза съвсем сериозно: „Благодаря, че ми даде една от най-големите роли!“ и добави на шега: „... И една от най-запомнящите се прически...“. „Междузвездни войни“ промениха киното завинаги.“ – добави в думите си към Лукас партньорът му в киното Стивън Спилбърг. В речта си Мартин Скорсезе отбеляза любовта на Джордж Лукас към хубавата музика, като посочи, че музиката е на практика герой във филмите му.

Теми от „Междузвездни войни“, а също и други култови композиции на Джон Уилямс ще звучат на концерта на Оркестъра на Класик ФМ на 30 януари под диригентството на Конрад Поуп. Той е автор на филмови пиеси и аранжор на Джон Уилямс и други големи музиканти в киното. Във филмовия концерт от афиша на цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ в зала „България“ ни очаква среща с хитовите теми още от „Челюсти“, „Хари Потър“, „Морски ястреб“, „Пурпурен цвят”, „Отвъд Африка“, „Моята седмица с Мерилин“ и „Павилион за жени“. Автори освен Джон Уилямс и Конрад Поуп са още Джон Бари, Ерих Корнголд, Аарон Копланд, Куинси Джоунс. И още... Билетите за концерта „Холивуд идва в София“ са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ (работно време: от понеделник до петък от 9:30 до 13:30 и от 15 до 19 ч.) Продажба online: на Ticketsbg.com.

Първата актриса от латино произход, спечелила наградата „Оскар“ – Рита Морено, диригентът Сейджи Озава, който бе поздравен от композитора Джон Уилямс, певицата Рене Флеминг и виолончелиста Йо-Йо Ма, и групата The Eagles бяха другите, отличени тази година от Центъра за изпълнителски изкуства „Кенеди“.

Снимка: телевизия CBS