Арита Франклин обяви оттеглянето си от сцената, но обещава нов албум с продуцент Стиви Уондър

Арита Франклин обяви оттеглянето си от сцената, но обещава нов албум с продуцент Стиви Уондър

Арита Франклин обяви оттеглянето си от музикалната сцена през настоящата година. Кралицата на соул музиката иска да се посвети на внуците си преди те да постъпят в колеж. За концертите и турнетата Арита казва не без известна доза горчивина: „Правила съм това през целия си живот.“, но допълва в интервю за детройтската телевизия WDIV Local 4: „Чувствам се много богата и удовлетворена по отношение на това откъде започна кариерата ми и какво се случи с нея.“

Оттеглянето от концертна дейност не означава, че Арита Франклин ще спре да пее. Тя обещава нов албум през септември, в който част от записите са продуцирани от Стиви Уондър. Вокалистката определя проекта като „пищен“. Отваряйки темата за предстоящия си албум, тя се замисля и казва, че вероятно няма веднага да напусне сцената напълно и ще участва понякога в избрани събития, по едно на месец. „Няма да ходя никъде, но няма да седя и да не правя нищо. Това няма да е добре.“ – споделя още Арита.

През последните 5 десетилетия тя извоюва своето важно място в историята на музиката, като оказа влияние на поколения свои колеги, изпълняващи соул, R&B, джаз, госпъл, поп и рок. Легендарната певица е носителка на 18 награди „Грами“. Oт албумите й са продадени над 75 милиона екземпляра. През 1987 г. Франклин се превръща в първата изпълнителка, включена в „Рокендрол залата на славата“, а през 2010 г. списанието Rolling Stone я постави на първо място в класацията за „100-те най-велики певици на всички времена“. През 2014 г. кариерата й преживя истински ренесанс с албума Aretha Franklin Sings the Great Diva Classics, продуциран от Клайв Дейвис - творчески директор на Sony Music Entertainment. Дискът постави личен рекорд за вокалистката по бързи продажби и дебютира под номер 3 в класацията на „Билборд” за R&B албуми и под номер 13 в Топ 200.

Тази седмица се навършват 50 г. откакто Арита Франклин записва песента Respect, превърнала се в емблематична за репертоара й. Композицията е написана от Отис Рединг и разказва стандартна история за времето, в което е създадена – мъжът в семейството изкарва парите и когато се прибере вкъщи, в замяна очаква уважение. Версията на Арита има друг аранжимент и носи различно усещане и послание – в нея жената е силна и уверена, добре знае от какво се нуждае съпругът й, но тя е тази, която изисква уважение от него. Арита подчертава това, произнасяйки по характерен начин думата R-E-S-P-E-C-T. Този запис преобръща не само кариерата на вокалистката, но се превръща в химн на феминисткото движение. Според Марк Рибовски – автор на биографията Dreams To Remember: Otis Redding, Stax Records, and the Transformation of Southern Soul, Рединг не харесвал особено интерпретацията на Арита, което не попречило да признае, че тя е превърнала песента в своя. Франклин печели две награди „Грами“ за своето изпълнение, а Rolling Stone поставя Respect в Топ 5 на класацията си за „Най-великите песни на всички времена“.

Фотография: от billboard.com