Ара Маликян в интервю за Класик ФМ: „Всеки артист трябва да свири със своето вътрешно усещане онова, което харесва.“

Ара Маликян в интервю за Класик ФМ: „Всеки артист трябва да свири със своето вътрешно усещане онова, което харесва.“

Според световноизвестният цигулар Ара Маликян изкуството е начин да се разбираме и да приемаме различията си. В това ще се убедим по време на второто гостуване на големия музикант в България. Концертът му, който е част от турнето „Невероятното пътешествие на една цигулка“, ще се проведе на 1 ноември в Зала 1 на НДК, а организатори са BG Sound Stage.

Ливанец по рождение, с арменска кръв и испанско местожителство, космополитът Ара Маликян пътува и се вдъхновява от музиката на различни народи, стилове и епохи. В своите изпълнения той преплита класиката с рока, фламенкото с народни ритми – арабски, арменски, руски. Работил е и по различни музикални проекти, свързани с филмите на Педро Алмодовар и Карлос Саура.

„Мисля, че днес не можем да поставяме етикети на музиката. Музиката е музика – джаз ли ще бъде, фламенко или циганска няма нужда да се сочат с пръст и да се коментират коя какво представлява. Всеки артист трябва да свири със своето вътрешно усещане онова, което харесва. Той трябва да предложи на публиката дори нещо, което самият той не знае какво е. Понякога аз самият не знам какво ми е хрумнало да изсвиря. Например свиря фламенко, но по мой начин, или свиря ориенталска музика, но нямам претенцията, че е в стила - тя звучи по мой начин. Аз се радвам на интерпретацията и се опитвам да предам това усещане на публиката, която го приема и се зарежда. Считам, че един ден етикетите, определенията ще отпаднат и ще остане просто музика и нищо повече.“ – казва Ара Маликян в интервю за предаването „Сутрешно кафе“ на Класик ФМ радио. Целия разговор на нашия колега Георги Митов – Геми с Ара Маликян може да чуете тук.