„Аполо тиътър” почита Били Холидей със звезда на Алеята на славата и поредица концерти

„Аполо тиътър” почита Били Холидей със звезда на Алеята на славата и поредица концерти

Пяла десетки пъти на сцената на легендарния „Аполо тиътър” в Ню Йорк, Били Холидей ще бъде почетена от музикалната институция с въвеждането й в Алеята на славата и с поредица концертни събития, първото от които ще бъде с песните от новия албум на Касандра Уилсън. Били Холидей излиза за първи път на сцената на това знаково за афроамериканската култура пространство в Харлем през 1934 г., когато е на 19 години, а един от историческите й концерти там е през 1938 г. в съпровода на Оркестъра на Каунт Бейси.

Били Холидей ще бъде почетена със звезда на Алеята на славата на „Аполо тиътър” на 6 април – ден преди да отбележим вековния юбилей от рождението й. Изпълнителният директор на залата Мики Шепърд посочи: „Представянето в Алеята на славата е начин да отбележим приноса на легендарни изпълнители, които са пели на нашата сцена и които силно са повлияли на развитието на американската култура. Без съмнение, Били Холидей е един от тях. Гласът й и присъствието й оставиха отпечатък върху американската култура – тя е най-влиятелният джаз изпълнител на своята епоха и един от най-ярките вокалисти на века. Инициативите ни, посветени на Били Холидей, са част от мисията на „Аполо тиътър” да популяризира културното ни наследство и да подкрепя съвременните творци.” Сред другите артисти, чиито имена присъстват на Алеята на славата на „Аполо тиътър”, са Ела Фицджералд, Луис Армстронг и Джеймс Браун.

Касандра Уилсън с нестандартен подход към творчеството на Били Холидей в албума Coming Forth By Day

Концертът, на който Касандра Уилсън ще представи на 10 април новия си албум, посветен на Били Холидей – Coming Forth By Day, е само първото от поредицата музикални събития, които „Аполо тиътър” организира, за да отбележи юбилея от рождението на Лейди Дей. Това ще е първата изява на Касандра Уилсън на тази сцена. Нейният албум с някои от най-популярните песни на Били Холидей, интепретирани под формата на джем сешън в духа на съвремието, ще излезе на самия рожден ден на Били Холидей – 7 април.