Анка Гнот и Георги Дончев празнуват издаването на новия си албум с концерти в България, Румъния, Германия и Швейцария

Анка Гнот и Георги Дончев празнуват издаването на новия си албум с концерти в България, Румъния, Германия и Швейцария

През февруари дуото Анка Гнот и Георги Дончев стартира кампания за обществено финансиране с идеята да събере средства за осъществяването на три свои проекта – издаването на албум и книга и реализирането на късометражен филм. Кампанията приключи успешно, а преди няколко дни се срещнахме с двамата музиканти в студиото на Джаз ФМ, за да поговорим за премиерата на новия им албум и предстоящото турне. „Дискът е записан, смесен и вече е на бял свят. Той се казва Something Inbetween. Книгата е със скици и текстове на Анка, а краткият 20-минутен филм е заснет - остана да се монтира музиката върху картината. Ицко Финци играе в него. Филмът е по истинска история, но няма да го разказвам.“ – заяви Георги Дончев.

Премиерата на албума е тази вечер от 20 ч. в бар „Петък“ в София, а входът е свободен. Дуото е поканило и специален гост, но засега не разкрива кой е той. Следващите концерти са в Пловдив (12 април), Варна (13 април) и Русе (14 април), след което турнето ще продължи с дати в Румъния, Германия и Швейцария.

Анка Гнот и Георги Дончев в студиото на Джаз ФМ с водещата Таня Иванова

Something Inbetween е вторият албум на Анка Гнот и Георги Дончев след проекта им Silence you. Музиката в новия диск носи усещане за още по-голяма свързаност и близост между музикантите, за узряването и развитието им като дуо, за интелигентното и едновременно с това чувствително осмисляне на света, в който живеем, за връзката ни с другите и желанието да споделяме помежду си. „Аз се зареждам от пътуванията, от срещата с толкова много хора, които ми оказват влияние. Не мога да обясня как точно става това – то се случва несъзнателно. Същото е и с природата – оставяш нещата и природата прави това, което трябва. Не си казваш: „Сега ще отида сред природата и ще напиша песен.“ Това е нещо, което просто се случва.“ – така Анка обобщава някои от вдъхновенията за създаването на Something Inbetween.

Както и в предишния албум на дуото, така и тук участват специални гости. Това са тромпетистът Росен Захариев – Роко; Георги Стойков (тромпет) и Владислав Мичев (тромбон) от формацията Funky Miracle, ъндърграунд групата „Трохи“ и перуанската перкусионистка Лаура Роблес, която в случая свири на кахон.

Красивата книга на Анка Гнот daylight dreaming

По време на всички концерти освен новият албум на дуото ще се разпространява и книгата на Анка Гнот – daylight dreaming. За нея талантливата германка казва: „Тя е като дневник, документиращ пътешествията ни от последните две години и преживяванията, свързани с музиката, с писането на нови песни. Тези дневници бяха събрани в няколко тетрадки, но аз подбрах най-добрите страници и направих книга за тези, които искат да видят и да научат повече за това как твори един артист. Беше много красив и естествен процес.“

Преди началото на своето турне Георги Дончев разказва за предстоящите срещи с публиката: „За мен това е най-истинското нещо – да слушам музика на живо или да изпълнявам музика на живо. Не мога да го сравня нито със слушане на диск вкъщи, нито с видео запис, нито с гледане в YouTube и т.н. Вече може да става банално, защото го повтарям много пъти, но когато човек си пусне музика вкъщи, това не се доближава дори наполовината до това, което всъщност е живото изпълнение.“ За Анка излизането на сцената винаги е свързано със силни емоции. „И няма значение дали сцената е голяма, дали е домашен концерт или свиря на битпазар в Берлин - винаги е вълнуващо.“ – пояснява тя.

Концертните дати от турнето на Анка Гнот и Георги Дончев

Сред предстоящите изяви на дуото ще има и от т.нар. домашни концерти. Двамата музиканти харесват подобни изяви, защото връзката между хората и изпълнителите е специална. „Това е нещо неповторимо. То не може да се случи нито в клуб, нито в концертна зала, никъде. Само вкъщи се случват тези неща, защото освен че ти виждаш очите на хората и ги усещаш по друг начин, след като свърши концертът, ти можеш да си говориш с тези хора. Това и правим. Ние сядаме и общуваме, пием по чаша вино, говорим за живота и е съвсем друго нещо.“ – разказва Георги Дончев.

Цялото интервю на Таня Иванова с Анка Гнот и Георги Дончев може да чуете чрез бутона „Аудио“. Новини за дуото може да следите във фейсбук страницата на музикантите.

Фотография на обложката: Боряна Пандова