Анимацията

Анимацията "Чико и Рита" с номинация за "Оскар"

Испанският филм "Чико и Рита" беше номиниран за "Оскар" в категорията "Най-добър анимационен филм". Лентата e реализирана под режисурата на Фернандо Труеба, Хавиер Марискал и Тоно Ерандо. Изключителната музика, която звучи във филма от първата до последната минута, е създадена от Бебо Валдес, който освен авторските пиеси в саундтрака включва и някои от най-големите образци на джаза.

През 2011-та година "Чико и Рита" спечели Националната филмова награда на Испания "Премио Гоя" за най-добра анимация. Международната филмова и музикална критика не пести суперлативите си за филма: "Най-добрият саундтрак в джаза през последните години" (Metropoli); "Един от най-добрите филми, правени за джаза изобщо, трудно човек може да си представи по-правдоподобна и въздействаща история" (Film Comment); "Най-добрият мюзикъл на годината" (The Observer); "Истинско изкуство " (Time Out); "Празник на киното, музиката и любовта!" (El Mundo); "Абсолютно удоволствие" (ThomsonOnHollywood); "Най-добрите 90 минути в киносалона за годината" (Daily News Egypt)...

"Чико и Рита" е анимационен мюзикъл, чието действие започва в края на 40-те на миналия век сред музикалното и културно великолепие на Хавана. Филмът, разказ за любовта на двама души - джаз пианиста Чико и певицата Рита, ни отвежда на романтично музикално пътешествие от най-известното заведение на Хавана - "Тропикана", през шикозните джаз клубове в Париж, до "Рейдио сити мюзик хол" в Ню Йорк. Във филма "оживяват" легенди като Чарли Паркър, Дизи Гилеспи, Чано Посо и др. Своя принос за историята, разказана в "Чико и Рита", дават различни формации и музиканти - Бебо Валдес (в ролята на Чико), Идания Валдес (в ролята на Рита), Фреди Коул (в ролята на Нат Кинг Коул), Джими Хийт (в ролята на Бен Уебстър), Мишел Филип Мосман (в ролята на Дизи Гилеспи), Амадито Валдес (в ролята на Тито Пуенте), Герман Веласко (в ролята на Чарли Паркър), Йаролдиi Абру (в ролята на Чано Посо) и т.н. Естрела Моренте (едно от най-големите имена на испанската танцова сцена) разтърсва с изпълнение на болеро Lily под акомпанимента на Бебо Валдес.

"Чико и Рита" включва композициите на Бебо Валдес Cachao Creador Del Mambo, Blues For Andre (Bebo"s Blues), Con Poco Coco, A Mayra, Chico"s Dream, Ecuación, Nocturno En Batanga, Deportación и Lily. Заедно с тях в саундтрака влизат класики като Besame Mucho на Консуело Веласкес,  Fascinating Rhythm на Гершуин, As Time Goes By на Херман Хупфелд,  Tin Tin Deo и Carlos Vidal на Чано Посо, Love For Sale на Коул Портър и др. Подборът е осъществен в забележително сътрудничество с Мишел Филип Мосман като аранжор и композитор.

Саундтракът към "Чико и Рита" е отличен с "Латино Грами" награда за 2011 в категорията "Най-добро художествено оформление на албум" (дизайн на Хавиер Марискал), както и наградата за най-добър саундтрак на фестивала Animaçao в Лисабон, Португалия.

Bebo Valdés (роден като Рамон Емилио Валдес Амаро през 1918) е една от живите легенди на кубинската музика – пианист, диригент,  композитор и аранжор. Той е централна фигура в годините на "златната ера" на кубинската музика като ръководител на два от най-известните оркестри в Хавана. Музикален директор и аранжор на култовия клуб "Тропикана". Валдес започва музикалния си път като пианист в нощните локали на Хавана през 40-те години. От 1948 до 1957 година работи като пианист и аранжор за певицата Рита Монтанер, голямата звезда по това време на "Тропикана". Валдес има изключителен принос към развитието на кубинската джаз музика. В края на 50-те години работи и записва с Нат Кинг Коул. През 60-те г. Бебо Валдес напуска Куба и се мести да живее в Мексико. За кратко време пребивава в САЩ. От 2007 живее в Швеция, където преподава техники на кубинската музика и латино джаз.