Ани Ленъкс търси простотата в музикалното изразяване и няма повече да пише музика, за да избегне страданието

Ани Ленъкс търси простотата в музикалното изразяване и няма повече да пише музика, за да избегне страданието

На 3 април по телевизия PBS ще бъде излъчен концерт с песните от албума Nostalgia на Ани Ленъкс. Проекта си Annie Lennox: Nostalgia Live тя описа в интервю за сп. „Воуг” като нещо изключително и специално: „Правиш го веднъж – и това е всичко. Преди да изляза на сцената, знаех, че никога повече няма да изпълня на концерт песните от албума. Това е уникално събитие, то се заснема на живо, няма дубли – просто правиш всичко, както трябва, още от първия и единствен път.”

Ани Ленъкс записа концертна версия на джаз и блус албума си Nostalgia. Дъщеря й Лола се включи като беквокал в събитието, което ще бъде излъчено по американската телевизия PBS

Като връзка между Annie Lennox: Nostalgia Live и нейния най-прочут проект от последните години, преди няколко седмици Ани Ленъкс ни завладя с изключително обрано и силно въздействащо изпълнение на I Put a Spell on You на сцената на наградите „Грами”, което бе съчетано с песента Take Me to Church на Хоузиър. На червения килим, на въпрос на водещия за най-голямото предизвикателство, свързано с Nostalgia, тя отговори: „Да дам на песните онова специално качество, което чувствам, че съдържат. Продукцията е минималистична, за да отрази тяхната изящна лекота. Те изискват да им дадеш всичко от себе си. В живота ми се вля много красота от това да изпълня тези песни – да ги науча и да се сприятеля с тях. Това преживяване ми бе толкова любимо!” Сега, в интервюто за сп. „Воуг”, Ани Ленъкс потвърждава като ново за себе си скромността в музикалното изразяване: „Използвала съм въздействието на пищните костюми, на мащабното осветление – хората вече привикнаха към грандиозните сценични изпълнения, в които се включват куп танцьори, и всеки път очакват да е още по-зрелищно”. И посочва, че за нея е важно просто да излезе на сцената и да пее: „Нали затова сме изпълнители? Това е истината.” Силното участие на Ани Ленъкс на церемонията по връчването на наградите „Грами” доведе до петкратно увеличение на продажбите на албума Nostalgia.

По-малко самотни с изпетите от Ани Ленъкс с душа песни в Nostalgia

Изпълнението на Ани Ленъкс при връчването на наградите „Грами” единодушно бе определено като най-силното на церемонията, както от критиката, така и от публиката. За коментарите в социалните мрежи Ани Ленъкс казва, че се опитва да ги държи настрани от себе си, защото те са между „Осанна!” и „Разпни го!”, което я затруднява като изпълнител: „Сега всеки е критик и само да не те хареса, може да те смаже с ярост. Това вкарва артиста в шизофренно състояние на границата между харесването и отхвърлянето.”

За своята интерпретация на песента I Put a Spell on You Ани Ленъкс посочва, че е сурова и обяснява: „В тази песен е много силно мъжкото начало, но аз реших да я представя от перспективата на жената, преживяла насилие. На нея вече й е толкова лесно да се обърне и да каже: „Притежавам те. Не ме интересува дали ме искаш. Твоя съм.” Това изразява усещането да доминираш.”

Подходът на Ани Ленъкс към I Put a Spell on You отразява начина, по който тя възприема подобрението на положението по отношение на равенството между половете и признаването на силата на жената. Тя посочва, че от 70-те години насам, когато е една от ярките и най-активни участнички във феминисткото движение, нещата вече са се променили към добро и са достигнали точката на нейния комфорт: „Днес вече е ясно, че въпросът за половете има много оттенъци – не е черно и бяло, не е дали си гей или си стрейт. Сега обществото те приема такъв, какъвто си.” Паралела с момента, когато тя излизаше на сцената с мъжка прическа и облекло Ани Ленъкс днес прави с думите: „Много е интересно какво разбираме под мъжко и женско. Аз съм хетеросексуална, но когато излизах на сцената, облечена като мъж, не ставаше дума за моята сексуалност, а за двойнствеността на възприятието за самите нас. Така си пришивах мъжка сила, бидейки жена, която не иска да влезе в клишето.”

Връщайки се назад във времето, Ани Ленъкс посочва като свое изключително постижение изпълнението си с Дейвид Боуи на песента Under Pressure на „Куийн”. Тя се самоопределя като своя най-голям критик: „Винаги, когато сляза от сцената, си казвам, че съм можела да се справя и по-добре.” Описва момента на очакване да се срещне с публиката като натрупване на напрежението, а появата на сцената – като скок в бездната.

В интервюто си за списание „Воуг” певицата признава, че не обича да прави турнета, тъй като това означава да пее до втръсване едни и същи песни, любими на публиката. „Така обезличаваш песента.” – обяснява Ани Ленъкс. Смисъла на най-прочутата си песен Sweet Dreams тя тълкува с думите: „Героинята си дава сметка за глупавите си мечти. Какво са те? Никога няма да се превърнат в реалност!” Според Ани Ленъкс е направо необяснимо как звездата на „Юритмикс” изгрява с песен, която е мрачна, а не е за това колко са щастливи музикантите. Тя казва, че съдържанието на този хит истинно отразява това, което двамата с Дейв Стюарт са чувствали в онзи момент. Допълва, че надали вече ще пише музика, тъй като чрез нея изразява болка, а не иска повече да страда: „Десетилетия наред имах необходимостта да изразявам мрачната си страна, която трябваше да излезе на светло. Това не са щастливи песни. А не искам постоянно да съм нещастна. Мисля, че е по-добре да съм доволна.” Удовлетворението тя описва така: да работи в подкрепа на правата на жените, да бъде грижовна майка, да чете, да се разхожда, да готви.

Снимка: Grammy.com