Ангелина Сапаревска композира, пее, свири на пиано и тромпет. Тя е на 12 год., а сред преподавателите й са джаз музикантите Венци Благоев и Станислав Арабаджиев

Ангелина Сапаревска композира, пее, свири на пиано и тромпет. Тя е на 12 год., а сред преподавателите й са джаз музикантите Венци Благоев и Станислав Арабаджиев

Тя е на 12 години – композира, пее, свири на пиано и тромпет, дори танцува в новото си видео. Ангелина Сапаревска от дете се занимава с музика, а силния заряд за джаза й дава проектът „Джаз да деца“. Инициаторът му Венци Благоев й е преподавател по тромпет, а джаз пиано учи при Станислав Арабаджиев. Неин вокален педагог е Георги Янков. Ангелина учи в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ при Даниела Васкова и свири в неговия бенд.

„Всичко започна, когато бях на 5 год. и родителите ми записаха сестра ми на китара. Аз също поисках. Но ме записаха на курс по пиано, за да не се конкурираме. Ходех на конкурси, печелех награди, но не се занимавах с музика толкова сериозно.“ – разказва за началото Ангелина в студиото на Джаз ФМ.

Преломният момент идва, когато след първи клас семейството сменя жилището и родителите й я питат каква иска да стане, за да я запишат в подходящо училище. „Музикант.“ – без колебание отговаря тя. Един месец активно учи солфеж и взема с успех приравнителния изпит за втори клас в Националното музикално училище. Приемат я. „По чудо.“ – казва тя. Всъщност, с много труд за развитие на таланта и с присъствието около нея на личности, които дават посока на стремежа й.

От 8-годишна Ангелина ходи на събитията на „Джаз за деца“ на Венци Благоев. „Там се събира бенд от различни музиканти и всеки може да излезе на сцената да пее или да свири. Една година учих песни сама вкъщи и после ги пях на „Джаз за деца“. Вдъхнових се и от 9-годишна започнах да свиря на тромпет, като в деня, в който взех инструмента в ръце, започнах уроци по пеене. На 10-годишна възраст започнах да композирам.“ – описва развитието на многостранния си талант тя.

Защо се споделя с музика? „Защото не е нужно да говоря. Пак се изразяваш, но без думи. Ако не можеш да намериш думите, започваш да свириш.“ – обяснява Ангелина. Първата й песен е „Две планети“, а с нея споделя любовта. „Интересни преживявания. Във втори клас – любов... Написах я за някого, но докато я завърша, вече не го харесвах.“

„Сега си харесвам песента повече, отколкото тогава.“ – казва днес, две години по-късно, Ангелина, след като я слушаме заедно със слушателите ни в ефира на Джаз ФМ. Тя благодари за аранжимента на Димитър Карнолски-син. Благодарна е на семейството си, на приятелите си, на госпожата по пиано, „която е отворена към това, че свиря на тромпет“, казва момичето за Даниела Васкова. „Радва се, че вместо да свиря в къщи съм отишла на изява, примерно с бенда на НМУ.“ Там Ангелина е единствената дама в брас секцията.

„Като малка съм си се представяла на сцената на стадион. Той е пълен и всички подскачат и пеят заедно с мен. Това си представих, когато за първи път ме попитаха каква искам да стана.“ – разказва Ангелина. Мечтаеща да вдъхновява хората, да ги въодушевява и да ги въвлича в музиката.

По-рано тази година тя се яви на конкурса Evergreen Fest с песен, която тогава все още нямаше студиен запис и видео. В „Огледалце, огледалце“ тя описва себе си с различните проявления на характера си – и добрите, и лошите страни, за да я опознаят истинска слушателите. „Човек е всичко.“ – заключава Ангелина. И се усмихва за пореден път. Питам я какво я кара да бъде щастлива. „Всичко.“ – пак с усмивка отговаря тя.

  • Интервюто на Светослав Николов с Ангелина Сапаревска можете да чуете чрез бутона „Аудио“.