Ангел Заберски, Вили Стоянов и Васил Спасов, Орлин Павлов и Mind Trips с номинации за „Кристална лира“

Ангел Заберски, Вили Стоянов и Васил Спасов, Орлин Павлов и Mind Trips с номинации за „Кристална лира“

Ярките постижения в областта на музикално-изпълнителското и танцовото изкуство през изминалия сезон отново ще отличат Съюзът на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ. Наградите „Кристална лира“ по традиция ще бъдат връчени на Деня на народните будители – 1 ноември. Тази година церемонията ще се проведе в Операта от 19 ч. и както винаги е с вход свободен.

В 17 категории 70 номинирани се борят за отличията, които се определят от комисия от признати авторитети.

В категорията за джаз музика номинирани са Ангел Заберски, Вили Стоянов и Васил Спасов.

АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ – за албумите Like Jazz 2 на неговото трио и Big Band in Action на Бигбенд „Брас асоциация“, както и за концертната премиера на Like Jazz 2, концерта Symphony – Jazz в Зала 1 на НДК и дирижирания от него концерт „Автобиография“ с Бигбенда на БНР с песните на неговия баща и с оригинални композиции в Първо студио на БНР.

ВЕЛИСЛАВ СТОЯНОВ – за поредицата от концерти Old-School Trombone в клуб „Фотосинтезис“, за пренасянето на проекта на сцената на Кино „Кабана“ в София, както и за поредицата от концерти на водената от него формация BrazzViliDJ през сезон 2018/2019 г.

ВАСИЛ СПАСОВ – за новия албум на формацията Funkallero Sci-Funk, записан с Мирослав Иванов, Димитър Льолев, Радослав Славчев и Георги Марков.

В категорията за поп и рок музика номинациите са за Орлин Павлов, Графа и Mind Trips.

ОРЛИН ПАВЛОВ – за албума „Още малко“, за концерта със същото заглавие на 1 октомври 2018 г. в Зала 1 на НДК и за „Плаващия концерт“ на Гребната база в Пловдив на 28 август 2019 г.

ГРАФА – за концерта в зала „Арена Армеец“ през м. март 2019 г., за концертите на 27 и 28 ноември 2018 г. в Зала 1 на НДК и за сингъла „Да“ с Белослава

MIND TRIPS – за албума „Му“ и за концерта на 20 октомври 2018 г. в „София лайв клуб“.

Сред номинираните за отличието са още Софийският духов оркестър, хоровете „Ваня Монева“ и „Пим-пам“, инструменталистите Светлин Русев и Людмил Ангелов, мецосопраното Петя Петрова. Пианистът Емануил Иванов е с номинация в категорията за млад изпълнител. Пълния списък на номинираните можете да откриете на сайтовете на Българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ.

Специални награди ще връчат Министерството на културата и „Кантус фирмус“. Столичната община присъжда наградата „София“. Съюзът на музикалните артисти в Република Северна Македония връчва своя награда на избран от тях участник от номинираните в конкурса. Слушателите на Класик ФМ също излъчват фаворит с гласуване на телефон *7576, без увеличение на телофнната услуга, като срокът за гласуване е днес до 12 ч.

Церемонията по връчване на наградите „Кристална лира“ се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и е част от Календара на културните събития на Столична община. Проектът е реализиран с финансовото съдействие на Министерството на културата.