Ангел Заберски квартет с Михаил Йосифов, Борис Таслев и Стоян Янкулов: нов албум чака кризата да отмине, за да достигне до слушателите. „Аз правя музика със сърце – така съм научен, така съм възпитан.“

Ангел Заберски квартет с Михаил Йосифов, Борис Таслев и Стоян Янкулов: нов албум чака кризата да отмине, за да достигне до слушателите. „Аз правя музика със сърце – така съм научен, така съм възпитан.“

И много светло ти става, и знаеш, че интересни пътища предстоят. По Джаз ФМ ексклузивно слушаме пиесата Shortcut от новия албум на Ангел Заберски квартет. Миналата седмица в тревожните времена на вирусна пандемия музикантът вдигна погледа ни към щастливите дни пред нас, публикувайки друга пиеса от албума – Autumn Sunset. Така музиката ще бъде на наша страна и ще ни дава перспектива, за да преминем през изпитанието. Точно то доведе до отлагане на премиерата на албума, която трябваше да се състои съвсем скоро. Записите са направени, музиката е смесена и мастерирана, изработена е и обложката, но засега ще слушаме Zaberski vs Yosiffov с едно изпълнение в социалните мрежи и с две – по Джаз ФМ.

Shortcut и Autumn Sunset са двете оркестрови творби в албума, вдъхновението за който идва точно от концерт в такъв голям състав – състоялият се в Зала 1 на НДК Symphony Jazz с Ангел Заберски бигбенд, струнен оркестър и солисти Мишо Йосифов, Живко Василев и Skiller. „След този концерт възникна желанието ми да напиша още такава музика със солист Мишо. Така се появи Autumn Sunset.“ – разказа Ангел Заберски в интервю по Джаз ФМ. „Стана прекрасно, блестящо!“ – добавя той, изключително доволен от това, което е сътворил и от направеното от музикантите, „напълвайки нотите с музика“.

Самият Михаил Йосифов сподели в ефира ни колко много харесва музиката на Ангел Заберски, като специално отбелязва, че към свиренето си в тази пиеса няма никаква забележки: „Това е завършено произведение – Ачо е написал изключително красива музика, направил е страхотен аранжимент и имах голям късмет да изсвиря соловата партия. Много малко пиеси, които съм записал, когато ги слушам, нямам забележки към себе си. Тук нещата ми звучат много приятно, много логично, много излети, много ме радва тази пиеса. Много съм щастлив от появата й!“ „Говорейки един с друг, хората се пречистват и подкрепят. Така се крепят и си дават желание и сили за работа.“ – отговаря Ачо на милите думи на Мишо.

В Zaberski vs Yossifov шест пиеси са на Ачо, а две – на Мишо. „Много съм щастлив, че продължаваме да творим и да работим с моите колеги и добри приятели.“ – казва за работата с квартета Ангел Заберски. Тук са още Борис Таслев (бас) и Стоян Янкулов – Стунджи (ударни), а гости са Вили Стоянов (тромбон) и Димитър Стоев (бас тромбон). Струнният квартет е воден от Людмил Стойнев от Софийската опера и балет. „С Мишо най-дълго работя и най-добре ми се получават нещата с него като солист. Стоян Янкулов е уникален, прави всичко и от тук нататък искам само с него да работя заради това, което излиза от ръцете му като перкусионист и това, което прави като звукозапис и смесване. За Борето какво да кажа – с него също толкова години свирим… Няма какво да говоря за него. Даваш му нотите, той ги изпълнява по най-добрия начин.“ – с уважение и любов към колегите говори Ангел Заберски.

Той не дефинира пиесите в албума като определено емоционално състояние и настроение. „Сядам да работя, защото имаме поставена задача. Така мисля, че трябва. Бях вдъхновен от това, че ще запишем нещо и исках да измисля, да създам хубава мелодия, която да олицетворява моето разбиране за джаза. Аз съм по-насочен към бибоп музиката, към мейнстрийма, Мишо е с по-различно музикално мислене, макар да имаме сходни черти. И това е чудесно! Музика се прави повече със сърце, отколкото с мозъка.“ – описва подхода си Ангел Заберски. Той споделя своите наблюдения как при голяма част от младите музиканти музиката идва от академичността. „Аз правя музика със сърце – така съм научен, така съм възпитан.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Ангел Заберски, както и двете премиерни пиеси от албума, можете да чуете чрез бутона „Аудио“.