Ангел Заберски и Васил Петров за силни знаци на признателност: български музиканти вдъхновиха публиката на „Европейски културни дни” във Франкфурт и тромпетиста Рекс Ричардсън

Ангел Заберски и Васил Петров за силни знаци на признателност: български музиканти вдъхновиха публиката на „Европейски културни дни” във Франкфурт и тромпетиста Рекс Ричардсън

Български джаз и класически музиканти вдъхновиха германската публика на фестивала „Европейски културни дни” и насърчиха бележития американски тромпетист Рекс Ричардсън да сбъдне мечтата си. Признателност за тази подкрепа за българското изкуство в ефира на Джаз ФМ днес изразяват Ангел Заберски и Васил Петров.

На два концерта в германската финансова столица Франкфурт световният елит чу български джаз в изпълненията на Ангел Заберски, Васил Петров и други родни музиканти, включили се във фестивала „Европейски културни дни”. Организиран от Европейската централна банка от години насам, през 2014 г. той е фокусиран върху българската култура, а съорганизатор е Българската народна банка. Събитията от областта на джаз и на класическата музика бяха представени от музикалната агенция „Кантус Фирмус”.

„Интересът беше страхотен! Името на България на Запад не винаги звучи така с достойнство. От там имаме, може би, комплекс за малоценност, защото сме потискана нация. Имах възможност да коментирам и да размишлявам с моите колеги, че, да, ние сме българи, но ние сме достойни като личности, ние сме едни от най-добрите музиканти в нашата сфера и това, което правим, е на солидно музикално ниво. Смятам, че публиката усети това. Хората бяха изненадани – те не са очаквали такава класа!”, разказа Ангел Заберски под въздействието на емоциите от преживяното в Германия. Интервюто на Светослав Николов с него можете да чуете чрез бутона „Аудио” по-горе.

Българският джаз звуча в две ключови музикални зали във Франкфурт – консерваторията Dr. Hoch и реномирания клуб Jazzkeller, наричан още „Домът на джаза”. Основан през 1952 година, в него са свирили джаз легенди като Чет Бейкър, Дизи Гилеспи и Кларк Тери, както и Елвис Пресли, докато е бил военнослужещ в Германия. На 27 ноември на сцената на Jazzkeller Ангел Заберски (пиано) с музикантите от своя квартет – Стоян Янкулов (ударни) и Борис Таслев (бас), както и Михаил Йосифов (тромпет), представиха пиеси от последния албум на пианиста и композитор. Със „Спомени от Странджа”, „Право хоро” и „Фънк – реге” германската публика съвсем отблизо се докосна до българската традиция. На следващата вечер в залата на консерваторията Dr. Hoch в нов аранжимент прозвучаха творбите от проекта на Ангел Заберски Symphony – Jazz, който бе представен по-рано тази година в цикъла „Музиката на Америка” на „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България”. Only You, In the Wee Small Hours Of The Morning, Here's That Rainy Day, When Joanna Loved Me, Steppin' Out With My Baby са част от заглавията в програмата, която бе изпълнена от Ангел Заберски трио, Михаил Йосифов (тромпет), Васил Петров и брас квинтет в състав: Тодор Бакърджиев (тромпет), Мартин Ташев (тромпет), Велислав Стоянов (тромбон), Михаил Михайлов (валдхорна) и Димитър Узунов (туба). Чрез бутона „Галерия” по-горе можете да разгледате снимки от събитията.

„Билетите за концерта в залата на консерваторията бяха разпродадени три седмици преди датата на събитието. Имаше дори хора, които се разсърдиха, че няма да успеят да присъстват. Концертът мина много хубаво – публиката беше във възторг! Хората бяха много екзалтирани и имат голямо желание да ни посрещнат отново. Очертава се завръщане там през следващата година”, сподели хубавите спомени и даде обещание Васил Петров в интервю на Таня Иванова. Той гостува в студиото на Джаз ФМ и за да представи новата си песен със София Георгиева „Огледален образ”. Интервюто можете да чуете чрез бутона „Аудио” по-горе.

Проекта си Symphony – Jazz, който бе отличен и с наградата „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ, Ангел Заберски днес, от дистанцията на времето, определи като осъществено силно желание. „Реализацията на Symphony – Jazz е сбъдната мечта, защото живеем на място, където все още си мечтаем за такъв род проекти. Бих бил много щастлив, ако имаше много такива концерти, защото сега се чувствам в разцвета на музикалните си сили. Трудно е, но не е невъзможно, и съм изключително щастлив, че „Кантус Фирмус”, Класик ФМ и Джаз ФМ застанаха зад гърба ми, предлагайки ми да осъществя този проект – това е повече от комплимент и гласувано музикално доверие”, каза Ангел Заберски днес в студиото на Джаз ФМ радио. Фотогалерия от концерта в зала „България” на 28 март можете да разгледате тук.

До момента във форума „Европейски културни дни”, който тази година се провежда под наслова „Пъстроцветната България”, участваха с голям успех музикантите Людмил Ангелов, Григор Паликаров, Виктория Василенко, Елин Колев, Лора Маркова и Оркестъра на Класик ФМ радио, които бяха представени от „Кантус Фирмус”. Фестивалът включи специално представяне на български фолклор от формацията „Драгостин фолк национал” с диригент Стефан Драгостинов, изпълнения на Детския хор на БНР, постановки на Столичния куклен театър и ще бъде закрит на 12 декември със спектакъла „Мистерията Еньовден” на Нешка Робева.

И още един повод за вдъхновение коментира пред Джаз ФМ Ангел Заберски. Преди дни американският тромпетист Рекс Ричардсън обяви, че въодушевен от изявите си в София с неговото трио и с Оркестъра на Класик ФМ, е готов да реализира мечтата си – да запише любимите си концерти за тромпет. „Щом световни музиканти се инспирират от контакта, който са имали на българска сцена – това е повод за гордост. Спомням си, че имахме много хубав концерт с Рекс. И той бе изненадан – не е очаквал тази класа от нас! Това отново трябва да покаже на добрите ни музиканти, че са можещи хора – след като това е вдъхновило Рекс да сбъдне мечтата си!”, с радост коментира новината Ангел Заберски.

През април миналата година цикълът „Музиката на Америка” на „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България” гостува на Европейския музикален фестивал с концерт с подкрепата на Yamaha, в който с Рекс Ричардсън под диригентството на Григор Паликаров свириха Оркестърът на Класик ФМ и триото на Ангел Заберски (със Стоян Янкулов – Стунджи и Борис Таслев). В джаз селекцията чухме аранжименти по музика на Джордж Гершуин, Дюк Елингтън и Луис Армстронг. Импровизатор с енергия и въображение, той е свирил с джаз легендите Бени Картър, Рей Чарлз и Арита Франклин. „Ричардсън стои в авангарда на джаза, класическата и съвременната американска музика. Той е изключителен музикант”, казва за него журито на наградата „Тереза Полак”, с която музикантът бе отличен през 2011 г. За близостта на джаз и класическата музика до сърцето си Рекс Ричардсън разказа в интервю за Джаз ФМ в навечерието на изявите си в София. Разговора на Емил Войников с твореца можете да си припомните тук.

Джаз, класическа музика и хитове от „Бродуей“ – пет прекрасни концерта с любими музиканти влизат в програмата на петия сезон на цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Пълната програма за сезон 2014/2015 г. ще откриете тук. В следващия концерт за първи път в България ще чуем забележителната Stradivarius Red Mendelssohn – цигулката, вдъхновила отличения с „Оскар” филм „Червената цигулка” на Франсоа Жирар. На нея свири една от най-харесваните солистки в Съединените щати – Елизабет Питкерн, която на 30 януари 2015 г. под диригентството отново на Максим Ешкенази ще изпълни Концерт за цигулка №1 от Макс Брух.

Снимки: фестивала „Европейски културни дни” на Европейската централна банка.