Андре Крауч е вече на Небето, което цял живот възпяваше

Андре Крауч е вече на Небето, което цял живот възпяваше

Яркото си творчество Андре Крауч посвети на красотата на неземния свят, в който се пренесе на 72-годишна възраст. Най-прочутият госпъл артист на нашето съвремие с творчеството си ни даде пример за всеотдайност, а с живота си – за сила. Той се пребори с рака, но сърцето му не издържа и снощи той напусна нашия свят след сърдечен удар, въпреки грижите на специалистите в болница в Лос Анджелис.

Определението „баща на съвременната госпъл музика” точно описва наследството на Андре Крауч. Той остана верен на госпъл музиката, но й придаде оттенъците на жанровете, в чиято основа е тя – аренби и поп, като по този начин я доближи до чувствителността на новото поколение любители на музиката. Андре Крауч създаде много госпъл песни, които станаха любими на почитателите на музиката в тази ниша, но и често присъстваше на големите сцени, където продажбите се измерват с милиони. Негови са песни, като The Blood Will Never Lose Its Power, My Tribute (To God Be the Glory) и Soon and Very Soon, а под ръководството му пеят хоровете в такива големи хитове, като Man in the Mirror на Майкъл Джексън и Like a Prayer на Мадона. Негови композиции бяха част от репертоара на Елвис Пресли и Пол Саймън. Андре Крауч имаше силна връзка и с киното. Той аранжира музиката за филма на „Дисни” „Цар Лъв” и ръководеше хоровия състав в записите, а за работата си по „Пурпурен цвят” на Стивън Спилбърг (1985 г.) бе номиниран за „Оскар”.

В ефира на Джаз ФМ госпъл формацията на твореца – The Andrae Crouch Singers, слушаме в хитовата Shout на Рей Чарлз и Пати Лабел от посмъртно издадения Genius & Friends (2005 г.), както и в This Little Heart of Mine, която през миналата година канадската певица Патрис Жегу ни представи заедно с Джоуи и Марк Кибъл и Кърк Уейлъм в албума си Speak Low.

Андре Крауч е носител на множество отличия, сред които седем награди „Грами” от 1975 до 1994 г. През 1998 г. той бе въведен в Госпъл залата на славата.

Докато твореше активно и открояващо се, докато пазеше традициите и ги развиваше, Андре Крауч цял живот даваше вяра и надежда и с работата си като пастор.