Америка лекува рани: творците за състоянието на обществото

Америка лекува рани: творците за състоянието на обществото

Американските творци посрещнаха новината за избора на Доналд Тръмп с тревога за състоянието на обществото. И предложиха на почитателите си подкрепа със своята визия за развитие, вдъхнаха им смелост със своята вяра. Ето някои от реакциите на артистите, с чиито песни сме всеки ден по Джаз ФМ.

Събудих се с новината за избора на Доналд Тръмп.

Всичко, в което вярвам – правата на жените, гражданските свободи, правата на хората с различна сексуална ориентация, равнопоставеността в брака, контролът над разпространението на оръжия, борбата срещу климатичните промени, справедливото разпределение на благата, здравните грижи за всички, достъпът до висше образование и достъпното образование в колежи, инвестициите в ранното образование, премахването на мъченията, реформата в затворите, реформата в правилата за имиграция, американската дипломация – всички те са под заплаха. Моля се за всички.

Но молитвите не стигат. Трябва да защитим това, в което вярваме, трябва да инвестираме в него. Трябва да се самоопределим, да заявим за какво се застъпваме – сега повече от всякога. Не можем да си позволим да бъдем разединени, когато те са обединени в омразата си срещу нас. На риск са изложени нашият живот и човешките права. Под заплаха са бъдещето на децата ни и всякаква надежда да споделяме в мир тази планета. Трябва да мислим глобално и да излезем с дългосрочни решения, които не се ограничават само в рамките на един изборен цикъл.

Целият свят е в шок. В шок съм и аз. За щастие, Ню Йорк е по-безопасно място от много други в САЩ. Хората наистина харесаха Тръмп. Лудост! И той даде на Републиканската партия контрол върху Върховния съд, Сената, Конгреса и Белия дом.

Не знам какво друго да кажа. Толкова усилия полагаме, за да се обединяваме. Но някои хора просто искат това да не се случва. Не се заблуждавайте – това е нов подем на фашизма. Вълна на омраза ще се стовари върху Америка. Гответе се!
Хосе Джеймс

Ще помълча известно време. Потопена в скръб съм за моята страна, за жените и за нашия свят.
И само два часа по-късно добави:
Страната ни сега ще се контролира от тези хора: (изрежда имената на водещи политици от Републиканската партия) – всички тези изричащи думи на омраза, укриващи данъци хищници. За това ще се сетим съвсем скоро, когато те започнат да рушат крехката демокрация в Америка. И тогава никой от нас няма да може да каже: „Не знаех.“ Знаехме.
Бет Мидлър

С думи не мога да опиша как се чувствам в момента.
Барбра Страйсенд
(Нейният пост във фейсбук има 32000 емоционални реакции, споделен е над 1500 пъти, но много високо в коментарите са думи на омраза: „Гледайте си пеенето и оставете живота на нас.“ Или „Много лесно албумите ви могат да отидат на боклука, а в празните концертни зали да слушате само пеенето на щурците.“)

Нашата страна е велика заради хората, които се борят срещу потисничеството. Помнете това в пътя ни напред.
Шака Кан

„Това е точно моментът, когато творците се залавят за работа. Няма време за отчаяние, за самосъжаление. Няма защо да се мълчи, няма място за страх. Ние говорим, пишем – така се лекуват цивилизациите.“
Тези думи на писателката Тони Морисън цитира Лейла Хатауей

Тези от вас, които днес се страхувате или се чувствате сами – не сте единствени. Ако вярвате, че състезание не се печели с омраза и разделение – така е. И ние мислим така.
Лейди Гага с хаштаг #StrongerTogether („По-силни, когато сме заедно“). Тя пя за Хилари Клинтън, облечена в яке на Майкъл Джексън.

Винаги съм вярвала, че хората сме водени от доброто. Сега разбирам какво НАИСТИНА мислят хората. Главата ми не го побира.
Страхувам се от това, което предстои.
Бясна съм, но духът ми не е пречупен.
Индия.Ари в три публикации в туитър

Ако (емотикон на тоалетна) победи, той ще продължи да бъде това, което е сега – дребен отмъстителен страхливец. Както в Германия през 30-те, така при нас сега гневът и омразата унищожават нашите Съединени щати.
Шер

Не позволявайте да ви лишат от правата ви!
Ни-Йо

Сега е моментът да сме лъч на любов, надежда и единение в объркания, разделен свят. Тези избори запалиха в мнозина от моето поколение пламък, който външна сила не може да изгаси. Нека този пламък да гори, нека страстта да живее, борете се за това, в което вярвате. Опознайте се, отстоявайте, бъдете търпеливи с несъгласните и с грубите с вас. Те потъват, ние се издигаме. Насладете се на тази песен на Ървин Бърлин и продължете да вървите напред, независимо от това какво се случва в света около вас. Мир и любов на всички!
Леви Селуа от групата Triism (Той публикува песента Let’s Face the Music and Dance в изпълнение на Мел Торме)

Тази публикация не е за политика, не е за победителя, не е за моите размисли върху резултата. Тази публикация е за дълга на към нашите деца, на които трябва да оставим по-добър свят от света, в който сме се родили. Трябва честно да отговорим на въпроса: „Наистина ли правим това?“ В момент, когато нацията ни е толкова разединена, си мисля за причините да създадем We Are the World през 1985 г. „Да разберем, че промяната ще настъпи само, когато сме единни.“ Работата ни за промяна далеч не е свършена…“
Куинси Джоунс

Снимка: We Are the World