„Алиса в страната на джаза“ възпитава запалени почитатели на изкуството

„Алиса в страната на джаза“ възпитава запалени почитатели на изкуството

Джазът като вълшебство разкрива спектакълът „Алиса в страната на джаза“ по сценарий на Невена Григорова и с отговорник за музикалната част Венци Благоев. В събота, на 23 март, от 11 ч. в клуб „Студио 5“ е второто представление, а поканата творците отправят към деца на възраст от 2 до 102 години. „Въвеждаме ги в света на джаза с много предизвикателства на сцената чрез приключенията на основната ни героиня Алиса. В тази страна тя се научава да пее, да свири и да суингира. Накрая решава, че може би няма да си тръгне от там или поне не в този ден, защото много й харесва. През нейния поглед преминава животът за всички деца, жадни за импровизация.“ – описва подхода към създаването на връзка с музиката Невена Григорова.

В ролята на Алиса дебютира куклената актриса Елин Стоянова, която играе и с куклата Дайна, специално ушита от сценографката Елена Рожич. Режисьорката Василия Дребова пък се въплъщава в образа на антигероя – Метрономата, която всячески обезсърчава Алиса. Нейният образ отговаря на херцогинята от любимата ни приказка. Чрез Вдъхновението, изиграно от танцьора от Lindy Hop Никола Симеонов Алиса осъзнава, че няма да се научи на музика от Метрономата. „Тя разбира, че музиката трябва да се усети, джазът трябва да се почувства и от там нататък ще се запалиш по него и ще искаш да останеш в тази чудна страна.“ – обяснява пленителното развитие на сюжета Невена Григорова.

Чрез историята децата опознават цялото богатство на джаза. „Той си има своите най-популярни пиеси, песни и изпълнители. Алиса направо започва да плува в най-дълбокото – тя пее като Ела Фицджералд, свири рагтайм и диксиленд, на моменти дори се получава фрий джаз.“ – описва пътешествието Венци Благоев. Неговият тромпет е част от музикалната приказка, в която свирят още едни от най-успелите ни млади джаз музиканти – Станислав Арабаджиев – пиано, Димитър Благоев – китара, Владимир Михайлов – контрабас, Стоил Иванов – барабани.

Ако това е първата среща на малчуганите с джаза, то създателите на спектакъла имат много отговорната задача да направят тази музика винаги желана, търсена, любима. Те представят най-доброто от нея така, че то директно да достигне до душите на малчуганите – бъдещи почитатели за цял живот: „Постигаме това по най-лесния начин – свирим така, както обичаме, както го правим за възрастните. Отворени сме към интерактивност – към края децата намират една вълшебна кошница с перкусии и засвирват. Когато малчуганите на такава възраст посвирят с искрени и добри музиканти, любовта им се засилва.“ – казва за свързването с изкуството Венци Благоев. Невена Григорова добавя: „Сценарият следва сюжета на вълшебната приказка, а всички ние обичаме изненадите и вълшебствата. Това е интересното и различното в това представление.“

„Алиса в страната на джаза“ е продължение на дългогодишния ангажимент на инициаторите да срещат децата с джаза – и с „Джаз за деца“, и със „Седемте бигбенд самураи.“ Дебютиращата като сценарист Невена Григорова обяснява: „Представяме го като забавна, лесно достъпна музика – интересна, отваряща съзнанието и освобождаваща енергията в децата. От известно време ми се искаше да има структура, сюжет, през който малките да я осмислят. Затова използваме пиеси от различните етапи на развитие на джаза, за да преминат през тях и да ги преживеят с приключенията на Алиса.“

Създаването на „Алиса в страната на джаза“ е подкрепено от фонд „Култура“ и програмата „Дебюти“ за сценарий. Предстои спектакълът да бъде представен на лятна сцена и на театралния фестивал в Кнежа.

  • Интервюто на Светослав Николов с Невена Григорова и Венци Благоев можете да чуете тук или чрез бутона „Аудио“.