Алекси Кени: „Професията на музиканта ни помага да се свързваме със света около нас и да го опознаваме в дълбочина“

Алекси Кени: „Професията на музиканта ни помага да се свързваме със света около нас и да го опознаваме в дълбочина“

„Музикантите сме толкова щастливи със своята професия! Тя ни помага да се свързваме със света около нас и да го опознаваме в дълбочина.“ – това разбиране за изкуството е в основата на творчеството на младата звезда Алекси Кени. 23-годишният музикант вече изнесе дебютния си рецитал в „Карнеги хол“ в Ню Йорк, след като спечели конкурс на Гилдията на концертиращите артисти в САЩ, а от следващата година се присъединява към Обществото на камерните музиканти на „Линкълн център“ в Ню Йорк. Удоволствието от музиката и спокойствието в отношението към професията са в основата на този успех на талантливия изпълнител. „Когато се оставям животът да ме води, ми се случват много хубави неща.“ – казва Алекси Кени в интервю за bTV Radio Group в навечерието на концерта си в България.

Алекси Кени ще бъде солист в изпълнението на Концерт за цигулка №1 на Менделсон с Оркестъра на Класик ФМ на 31 януари от 19:30 ч. в зала „България“. „Това е една от най-великите творби не само в цигулковия репертоар, а в класическата музика въобще. Концертът е наситен с чисти чувства, извиращи направо от сърцето. Романтичен е, без да бъде сантиментален. Менделсон го е написал овладяно. Той развива традицията на класическата музика, но и влага енергията на младостта. В концерта има толкова много топлина, която сме почувствали в творбите на най-големите романтици!“ – казва музикантът.

Изпълнението на Алекси Кени в София ще бъде с много силен емоционален заряд, свързан с най-ранното му детство: „Един от първите ми спомени за тази творба е от разучаването й с първата ми учителка по цигулка. Тогава бях 9-годишен. Запазил съм много топъл спомен! Нотите, от които свиря, са с бележките, които съм си водил тогава като дете, и с бележките, които тя е нанасяла върху листите.“

Алекси Кени вълнува и възхищава и критиката, и публиката. За него „Ню Йорк таймс“ преди години написа: „Той веднага въвлича слушателите в музиката с красивата си фраза и с изящното си свирене.“ През този сезон той дебютира със симфоничните оркестри на Детройт, Калъмбъс, Калифорния и Амарило, изнася концерти със Симфоничния оркестър на Санта Фе и с „Лас Вегас симфъни”. С голям успех е участвал на фестивала Mostly Mozart в „Линкълн център“. Като изпълнител на камерна музика Алекси Кени си е партнирал с артисти като Гидон Кремер, Кристиан Тецлаф, Стивън Изерлис и много други.

Концертът на 31 януари в зала „България“ ще представи таланта на още един млад изпълнител – кларинетистката Ангелина-Огняна Гочева ще бъде солист на Концертино за кларинет от Вебер. Тя е носител на наградата на „Кантус Фирмус“ от конкурса „Млади виртуози“ през 2017 г. Диригент ще бъде Максим Ешкенази. Оркестърът на Класик ФМ ще блести и в изпълнението на Симфония №4 „Италианска“ от Менделсон. Събитието е от цикъла „Концертмайсторите“ и се финансира от програма „Култура“ на Столичната община.

Интервю с Алекси Кени:

Критиката Ви хвали, публиката Ви засвидетелства своето признание. Какви са мечтите Ви за класическата музика и как ги сбъдвате, за да достигнете до тук сега?
Моят път е малко необикновен – в детските и младежките си години не участвах в много конкурси. През по-голямата част от времето свирех камерна музика. Влюбих се в музиката, изпълнявайки струнни квартети, клавирни триа. Опознавах я, разучавайки този репертоар и свирейки с други. В един момент реших да се съсредоточа върху соловите произведения и изпълнението на концерти. Спечелих конкурса на Гилдията на концертиращите артисти (The Concert Artists Guild) в Съединените щати, което ми даде възможност в продължение на няколко години да получавам ангажименти за самостоятелни изяви. Така имах възможността да изнасям концерти и рецитали. Много ми хареса, влюбих се в това! Репертоарът много ми допадна и изпитвах голямо удоволствие да го изпълнявам. Продължих да свиря и камерна музика. Така че е сбъдната мечта да мога да се изявявам и с концерти, и с камерни творби. Много ми е приятно да правя това, което правя сега.

В България ще изпълните един от най-красивите цигулкови концерти – Първия на Менделсон. Какъв е Вашият подход към тази фантастична и приказно красива музика?
Концертът на Менделсон е една от най-великите творби не само в цигулковия репертоар, а в класическата музика въобще. Той е наситен с чисти чувства, извиращи направо от сърцето. Романтичен е, без да бъде сантиментален. Менделсон го е написал овладяно. Той развива традицията на класическата музика, но и влага в творбата си с енергията на младостта, както са правили Моцарт и Хайдн. В него има толкова много топлина, която сме почувствали в творбите на най-големите романтици. Обожавам да изпълнявам този концерт, в който цигулковата партия е изключително красива. Винаги с удоволствие свиря творбата и нямам търпение да направя това и в България!

Цигулковият концерт на Менделсон е наситен с толкова много любов! Каква своя любов изразявате чрез него?
Когато свириш, винаги се позововаш на преживяното от теб. Един от първите ми спомени, свързани с тази творба, е от разучаването й с първата ми – вече покойна – учителка по цигулка. Тогава бях 9-годишен. Запазил съм много топъл спомен! Нотите, от които свиря, са с бележките, които съм си водил тогава като дете, и с бележките, които тя е нанасяла върху листите. Винаги мисля за нея, когато изпълнявам този концерт. Прекрасно преживяване! Казваше се Наташа Фонг. Израснах в Калифорния, започнах да уча, когато бях на 4 год. Тя беше първата ми учителка.

Ваши преподаватели са били Ким Кашкашян, Гидон Кремер, Стивън Изерлис. Какво е най-ценното, което научихте от тях?
Общото между всички тях е, че се превъзходни музиканти, всеки от които има уникален подход към музиката, към инструмента, към техниката си, към живота. В изкуството си влагат лично преживяното, за да бъдат неповторими. Винаги ме е вълнувала, интересува ме и занапред ще ме радва музиката на тези творци – виртуозни изпълнители, обичащи музиката по своя собствен начин. Това бе голяма част от моето израстване и ми помогна да намеря своя собствен глас, насърчи ме да мисля самостоятелно.

Как музиката въздейства върху цялостното Ви възприятие за живота?
Музиката е пряко свързана с живота ми. Вниквам в творбите на автори, вложили в тях толкова дълбоки чувства. Когато изпълнявам произведенията на Бетовен, Моцарт, Бах, Шуберт, Менделсон, Шуман, тяхната музика ме насърчава да се вглеждам в чувствата си, подканя ме да открия изразеното от тях. Така се учиш на съпричастност, вникваш в емоционалния свят на другите хора. Музикантите сме толкова щастливи със своята професия! Тя ни помага да се свързваме със света около нас и да го опознаваме в дълбочина.

Как чувствате цигулката си, с която изразявате своята същност?
Вече свиря на собствена цигулка, изработена от Питър Грайнър в Лондон преди около 10 год. С такива инструменти са Ким Кашкашян и Кристиан Тецлаф. Голям късмет имам с този инструмент! Обичам го по по-различен начин от цигулката „Страдивариус“, на която свирех преди.

Как се чувствате на 23 години, на колкото е и радио Класик ФМ, с чийто оркестър ще свирите в България?
Виждайки колко далеч съм стигнал, чувствам, че имам голям късмет сега да правя точно това. Основно работя в САЩ, но също и пътувам, свиря много различни концерти, през декември дебютирах с рецитал в „Карнеги хол“. Реализирам и проекти в областта на камерната музика – идната година се присъединявам към Обществото на камерните музиканти на „Линкълн център“ в Ню Йорк. Много се вълнувам от всичко това – изпълних целите си, които си бях поставил през последните няколко години. Стигнах до момент, в който развивам различни проекти от най-високо качество. Гледайки към бъдещето, бих искал да продължа да правя това и да видим къде ще ме отведе животът. Никога не си поставям строго конкретни цели, за да не пречат по пътя ми. Засега, когато се оставям животът да ме води, ми се случват много хубави неща. Така че – да видим какво ще ми поднесе бъдещето!

Желая ви прекрасен път!
Благодаря!

С Оркестъра на Класик ФМ в България ще свирите под диригентството на Максим Ешкенази. Разкажете ни за интереса си към нашата страна.
Всичко се случи абсолютно неочаквано! Мениджърката ми ми звънна с новината за предложението да свиря с Оркестъра на Класик ФМ в България. Не познавам диригента и никога не съм бил в България. Но винаги съм искал да дойда. Нямам търпение да опозная София, за която съм чувал толкова прекрасни неща – че е стара столица, че е древен град, но има младежки дух, че навсякъде се свири музика. Имам приятели в София и винаги съм искал да дойда в града ви. Много се вълнувам!

Много ще Ви хареса!
Сигурен съм!

  • Интервюто на Светослав Николов с Алекси Кени, проведено съвместно с Юра Трошанова и Георги Митов от Класик ФМ, можете да чуете чрез бутона „Аудио“.