Александър Иванов от „Заедно в час“: „Класната стая на моите мечти е място на свобода, място, където учениците могат да изразяват себе си“

Александър Иванов от „Заедно в час“: „Класната стая на моите мечти е място на свобода, място, където учениците могат да изразяват себе си“

Каузата „Заедно в час“ е каузата на равен достъп до качествено образование. В България, за съжаление, социалната и икономическа среда на учениците предопределя дали те ще получат качествено образование или не. За да променят тази реалност, „Заедно в час“ подбират съвременните будители – млади и амбициозни хора, които влизат в училище като учители за две години и започват да променят живота на всяко едно дете, до което се докоснат. Всички те вярват, че всяко едно дете може да постигне всичко, което пожелае, с правилната подкрепа от своите учители и вяра, вдъхната от тях. В продължение на няколко месеца „Заедно в час“ и Джаз ФМ представяме „Будителите днес.“

„Заедно в час“ е невероятна общност от хора, които истински вярват, че всяко едно дете може да постигне всичко. Още от самото начало забелязах, че имаме много сходни неща – нагласа за постоянно учене, умение за организираност, решителност и лидерство. Не се колебаем да поемем инициативата и да направим нещата по по-добър начин.“ – разказва в интервю за Джаз ФМ Александър Иванов. Той е възпитаник на Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов“ в Свищов, а сега като част от „Заедно в час“ е възпитател в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в Челопеч.

Още докато е студент, Александър работи като доброволец по привличането на англоговорящи специалисти за преподаватели в свищовски училища. Тогава той усеща енергията и динамиката в класната стая и преподаването се превръща в негова мечта. Това че следва финанси не е пречка – завършена педагогическа специалност не е необходимо изискване за работа по програмата на „Заедно в час“, защото всички одобрени преминават такава подготовка.

Сбъдвайки мечтата си да преподава, за каква класна стая мечтае Александър? „Класната стая на моите мечти е място на свобода, място, където учениците могат да изразяват себе си, да се чувстват спокойни да правят грешки, да могат да учат по начин, който е най-подходящ за тях.“ – описва той. За да превърне своята класна стая в такава, поощрява учениците да изразяват собственото мнение, да бъдат себе си. „И така те се чувстват спокойни да се учат от грешките си, да се учат от преживяванията си.“ – вижда резултата от този подход Александър. Затова вярва, че училището подготвя децата за истинския живот.

„С учениците ми взаимно си даваме надежда. Те ми дават надежда, че в България има прекрасни деца, които могат да направят нещата много по-добре. А аз се надявам да им давам надеждата, че могат някой ден да са супер успешни.“ – казва Александър Иванов, интервюто с който можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

За петте години от създаването си насам фондация „Заедно в час“ има над 100 учители и 80 алумни, завършили програмата. Който желае да се присъедини към „Будителите днес“, може да го направи до 10 февруари на Zaednovchas.bg.