Акробатът на перкусиите Цоньо Цветков ни сплотява около музиката, за да събере средства за обучение в „Бъркли“

Акробатът на перкусиите Цоньо Цветков ни сплотява около музиката, за да събере средства за обучение в „Бъркли“

Благотворителен Пролетен музикален фестивал организира Цоньо Цветков – много талантлив и сърцат млад музикант, който се нуждае от 20 000 долара, за да направи следващата стъпка към мечтите си – да следва в „Бъркли“. Възпитаник на Искра Палиева, Пламен Тодоров и проф. Христо Йоцов в Националното музикално училище „Любомир Пипков“, за една година той завършва 11-ти и 12-ти клас, а още преди да се дипломира е солист на маримба на Оркестъра на Класик ФМ в концерт от Европейския музикален фестивал. Цоньо миналата година остави публиката без дъх на церемонията по връчването на наградите „Златно перо“ на Класик ФМ и галерия „Макта“. След като вижда неговото изпълнение, Елмира Дърварова – концертмайстор на „Метрополитън опера“, му препоръчва да кандидатства в „Джулиард скул“. Сред 300 кандидати е класиран на четвърто място, но не разполага с 60 000 долара за таксата за обучение. След майсторски клас обаче получава пълна стипендия в Грац, Австрия. Само четири месеца по-късно се връща: „Това не беше моята атмосфера, а и исках да уча в „Бъркли“ – според мен най-добрият университет за джаз.“ – споделя мечтата си музикантът в студиото на Джаз ФМ.

Професорът му Христо Йоцов го подкрепя. „В рамките на 20 дни „изядох“ 7 школи и свирих 17 стила музика.“ – така Цоньо Цветков се подготвя за предстоящия изпит за „Бъркли“. Сред 16 000 души той е приет с най-голямата стипендия от 20 000 долара, но се нуждае от още 20 000 за първата година. Убеден е, че точно както Петър Славов младши, от втората година ще получава пълна стипендия и ще успява да се справя сам.

И тук идва Пролетният музикален фестивал „Къде е Цоньо?“, който младият талантлив и ентусиазиран музикант организира с подкрепата на Американска фондация за България и Министерството на културата. Първият концерт в музея „Земята и хората“ е самостоятелен, на втория – в Зала 6 на НДК, е подкрепен от солисти и Духовия оркестър на Националното музикално училище, на третия, най-невероятният, както го определя той, в „Студио 5“ за него пеят и свирят Христо Йоцов, Вили Стоянов, Живко Петров, Деси. „Много съм докоснат от това, което всички правят за мен. И няма как да се откажа, дори и да искам – максимално мотивиран съм да успея да направя всичко!“ – с благодарност казва Цоньо.

Следващото събитие е утре вечер от 18:30 ч. в Пространство за съвременен танц и пърформанс ДНК в НДК. Радослав Славчев, Мирослав Иванов, Стоян Янкулов – Стунджи, Владислав Мичев, Георги Стойков, Станислав Арабаджиев, Светослав Миланов и Йордан Владев са сред музикантите, които ще се включат, като всеки друг е поканен да участва. „Ще се видим точно преди концерта, така че ще творим и ще създаваме атмосфера на момента.“ – очаква с нетърпение събитието Цоньо Цонев. Билетите за благотворителния концерт са по 5 и 10 лв.

На 11 април от 18 ч. в галерия „Средец“ на Министерството на културата ще има още един концерт с участието на стипендианти на Американска фондация за България, ученици, студенти и утвърдени музиканти. На 23 април в „Делта блус бар“ той ще свири със свои приятели. „Ще има още концерти с приятели от хип-хоп сферите като WOSH MC, рок групи като „Атлас“ и техните ученици от Drago Drums School.“ – обещава Цоньо, който в името на голямата кауза оживи музикалната сцена. Идеята му e да стигне до всички, които обичат музиката – освен класическа, джаз, рок и хип-хоп, ще има и фолклор. „Искам максимално хора да бъдат зарадвани от това, което правя, и в същото време всеки да помогне с това, което може.“ – обяснява своята цел Цоньо.

За това как музиката струи от него, разказа: „Още не съм можел да ходя, когато съм взимал флумастерите на сестра ми и съм свирел по тенджерите на майка ми. Още ги пазя! За професионалния ми път най-„виновен“ е Петър Славов – барабанистът на ФСБ. Беше дошъл в оптиката на майка ми и тя го помоли да каже дали съм ритмичен и музикален. Помня, че прекарах един цял ден в неговото студио, като той ме слагаше на барабаните, на пианото да си измислям мелодии, караше ме да пляскам в ритъм, който ми подава.“ На прослушването в „Бъркли“ той се явява с подписани от Петър Славов палки, които големият музикант му подарява при оказалата се последна среща между тях. „Сигурен съм, че по някакъв начин той ми е помогнал от небето.“ – казва с усмивка и благодарност Цоньо Цветков.

Интервюто с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“