„Аида” с трима солисти от световна величина в постановката на Русенската опера – Алиса Зиновиева, Марцио Джоси и Даниел Муньоз, гледаме в НДК

„Аида” с трима солисти от световна величина в постановката на Русенската опера – Алиса Зиновиева, Марцио Джоси и Даниел Муньоз, гледаме в НДК

Алиса Зиновиева, Марцио Джоси и Даниел Муньоз ще са международните звезди в оперната постановка „Аида“, която ще бъде представена на 27 май в Зала 1 на НДК в рамките на 19-то издание на фестивала „Салон на изкуствата“. В поредната от традиционните суперпродукции, организирани от „Монте мюзик“ и Държавна опера – Русе, за първи път участват три имена със световна слава и признание.

Творческият инициатор, вдъхновител на събитието и директор на Русенската опера Маестро Найден Тодоров отново стои зад избора на звездите в главните роли в спектакъла. Латвийското сопрано Алиса Зиновиева, вече любимка и на българската публика от незабравимото си участие в оперите „Тоска“ и „Трубадур“, ще се представи в ролята на Аида. Аржентинският тенор със световна известност Даниел Муньоз, пял и на сцената на Метрополитън опера, ще видим за първи път в България в ролята на Радамес. Италианският баритон Марцио Джоси, който има респектираща международна кариера, ще гостува в ролята на Амонасро. Великолепното мецосопрано Петя Цонева ще се превъплъти в ролята на Амнерис. Рамфис ще бъде пресъздаден от Пламен Бейков, Стоян Стоянджов ще се представи в ролята на Фараона, Диана Василева ще се появи в мистичния образ на Жрицата, а Александър Баранов ще играе Вестителя. Участват Хор, Балет и Оркестър на Държавна опера – Русе. Диригент на хора е Стелияна Димитрова, а асистент режисьор е Елена Илиева.

„Аида“ е едно от най-популярните произведения на Верди, в което той е не само композитор, но и либретист заедно с Едуард Мариет, Камий дю Локл и Антонио Гисланциони. Историята пренася зрителите в древен Египет, а заедно с традиционните класически решения, представлението предлага на публиката и различни изненади. Огнян Драганов – име от новото поколение български оперни режисьори с успешна реализация в Европа и Южна Америка, представя не само интересна интерпретация на царственото оперно заглавие, но и, както се очаква от „Аида“ – ефектна зрелищност. Триумфалната сцена има съвсем нова хореография, която се осъществява от балетмайсторите Марияна Захариева и Йордан Кръстев. Танците са африкански, като вместо солистична двойка се появява балерина-змия. Художник на костюмите е утвърденият и обичан в България италиански сценограф и костюмограф Салваторе Русо, който също е със световна кариера. Верен на своето предпочитание към класиката, той облича персонажите в памук, шифон и воал, като акцентира върху изящни аксесоари и бляскави допълнения.

Спектакъла ще дирижира маестро Найден Тодоров – диригентът, който с божествената си дарба на голям музикант предизвиква заслужения възторг на почитателите на класическата музика. Той е „Музикант на годината“ – 2012 г., носител на престижната награда „Емил Чакъров“, на редица престижни национални и международни награди и отличия и гост-диригент във всички точки на света.

Билети за представлението се продават в Билетния център на НДК, в интернет и в разпространителските мрежи на „Ивентим“ и „Тикетпортал“. Цените са от 20 до 60 лв.

Снимка: Виктор Викторов