„Африка“ на „Тото“ звучи „завинаги“ в най-старата пустинята на света

„Африка“ на „Тото“ звучи „завинаги“ в най-старата пустинята на света

Една от най-популярните песни на света – „Африка“ на групата „Тото“ – е у дома в звукова инсталация, сътворена от 27-годишен намибийски артист от германски произход. Живеещият днес в Лондон Макс Зидентопф разполага на тайно място в най-старата пустиня на света – Намиб, захранвани от слънцето шест високоговорителя с MP3 плейър, който свири една-единствена песен – култовата на американската група.

Записана през 1982 г., „Африка“ на „Тото“ е четири пъти платинена, а през 2017 г. се оказа най-слушаното изпълнение в интернет с над 440 милиона гледания в ютюб.

„Исках да отдам на песента възможно най-голямото признание – да я разположа физически в Африка.“ – обяснява пред Би Би Си младият творец.

„Направил съм инсталацията от възможно най-издръжливите части, но съм сигурен, че суровата природа в пустинята някой ден ще я унищожи.“ – реалист е Макс Зидентопф.

Поне засега творецът не разкрива мястото, на което „Африка“ на „Тото“ ще звучи „завинаги“ сред носените от вятъра пясъци на пустинята, която природата е създала преди 55 милиона години.

С още творби на Макс Зидентопф можете да се запознаете на сайта му тук.