90-годишният Рой Хейнс изуми всички с блестящата си форма, скулпторката Лора Лиан отдаде почит на Ела Фицджералд

90-годишният Рой Хейнс изуми всички с блестящата си форма, скулпторката Лора Лиан отдаде почит на Ела Фицджералд

Миналата седмица в петък големият барабанист Рой Хейнс отпразнува 90-ия си рожден ден с концерт в Blue Note Club в Ню Йорк. Специални гости на събитието бяха китаристът Пат Матини и басистът Крисчън Макбрайд. Рой Хейнс излезе на сцената с групата си Fountain Of Youth, в която свирят Джалийл Шоу (саксофони), Мартин Бехерано (пиано) и Дейвид Уонг (бас). За да отпразнуват юбилея на своя легендарен колега, в клуба бяха имена като Джак Дежонет, Ди Ди Бриджуотър, Еди Хендерсън, Антонио Санчес и мн. др. По време на концерта Рой Хейнс демонстрира блестяща форма, която изуми всички. Във видеото, което публикуваме, можете да видите соло на Хейнс от празничната вечер. Това изпълнение накара Крисчън Макбрайд да възкликне: „Ако Рой Хейнс дойде в радиус 200 мили от мястото, където живеете, не губете време… ОТИДЕТЕ ДА ГО ЧУЕТЕ!“

Рой Хейнс е един от водещите музиканти в модерния джаз за последните 70 години и една от важните фигури в музиката от „Луис Армстронг до Матини“, както самият той се изразява. По време на забележителната си кариера е свирил с Лестър Йънг, Чарли Паркър, Джон Колтрейн, Сара Вон, Стан Гец, Гари Бъртън, Чик Къриа и почти всеки друг, който е оставил следа в тази музика. Пат Матини описва Рой Хейнс като „баща на съвременните барабани“.

По време на концерта в петък групата на сцената е свирила композиции от класическия албум на Матини/Хейнс Question And Answer от 1989 г., сред които пиесата H And H и известната тема на Pat Metheny Group - James, която през годините Рой Хейнс е изпълнявал често със своята формация. Всички, присъствали на събитието, твърдят, че това е било невероятно преживяване, което никога няма да забравят.

Британската скулпторка Лора Лиан отдаде почит на една от най-великите певици в музиката – Ела Фицджералд, създавайки бюстове от бронз в реални размери. Произведенията са само 12 на брой и част от приходите от продажбата им ще бъдат дарени на Благотворителната фондация, носеща името на Ела. Фигурата можете да разгледате по-подробно в следващото видео.