85-а годишнина и 70 години на сцената: Омара Портуондо празнува с концертно турне. В София тя ще бъде на 28 април

85-а годишнина и 70 години на сцената: Омара Портуондо празнува с концертно турне. В София тя ще бъде на 28 април

Звездата от Buena Vista Social Club Омара Портуондо, която прослави кубинската култура по целия свят, ще отпразнува живота и музиката с турне. Концертите отбелязват нейната 85-а годишнина, както и 70 години в музиката. Певицата изрично е настояла София да бъде една от спирките в обиколката, съобщават организаторите. Тя неведнъж весели българската публика, изправи я на крака и дори танцува с няколко щастливци. Поредната среща ще е на 28 април в Зала 1 на НДК. Засега Омара Портуондо обявява турнето като прощално, но ние не искаме да вярваме, че то ще е раздяла.

Омара Портуондо израства в Хавана. На 15 години започва да работи като танцьорка в бляскавия клуб „Тропикана“, където сестра ѝ е певица. Силата ѝ обаче също се оказва пеенето – от работата й с пианиста Франко Емилио се ражда нов стил – fillin (feeling – „чувство“), а Омара се превръща в неговата Кралица. Кариерата й се развива в женската формация Cuarteto D’Aida. По това време квартетът подгрява едни от най-големите звезди като Бени Море, Едит Пиаф, Бола де Ниеве и Нат Кинг Кол, а клуб „Тропикана“ е в своя пик на популярност и успех.

В кризисната точка от американско-кубинските отношения сестра й и много други музиканти остават в Маями. Омара решава да се върне в Куба, а там се е отворила празнина, благодарение на която кариерата ѝ процъфтява – първо с реформирания Cuarteto D’Aida, а след 1967 г. – и като солов артист.

През 1997 г. проектът Buena Vista Social предизвиква фурор чрез едноименния филм на Вим Вендерс, а Салман Рушди нарича годината „лятото на Buena Vista”. Невероятните изпълнения на Silencio и Veinte Años се превръщат в незаменима част от историята на музиката.

Соловият албум на Омара от 2000 г. взима „Грами“, следват редица записи и турнета, както и звездни сътрудничества, като това с кубинския джаз пианист Чучо Валдес. Тя е първата жена Международен посланик на Червения кръст. В последните години има концерти по целия свят – от Royal Opera House в Лондон до фестивала Latin Passion в Хонконг.

Билетите за концерта на Омара Портуондо в София са на цени от 50 до 110 лв. и са достъпни в бензиностанции OMV, The Mall, Билетния център на НДК, Български пощи и мрежата на Eventim.bg.